Ország-világ

2014.10.03. 08:06

Washington enyhít a Vietnamot sújtó fegyverembargón

A döntés mögött az áll, hogy Washington képessé akarja tenni Vietnamot önmaga megvédésére a Dél-kínai-tengeren a kínai haditengerészettel szemben.

Az Egyesült Államok bejelentette csütörtökön, hogy részlegesen feloldja a Vietnamot sújtó fegyverszállítási korlátozást, segítendő az ázsiai országot tengeri biztonsága megerősítésében csaknem 40 évvel a vietnami háború vége után.

Olyan, emberélet kioltására alkalmas fegyverek exportjának engedélyezéséről van szó, amelyek a tengeri biztonság terén - például a járőrözésben - alkalmazhatók, de Vietnam minden egyes rendelését egyedileg fogják jóváhagyni - közölte a külügyminisztérium több tisztségviselője.


A döntés mögött az áll, hogy Washington képessé akarja tenni Vietnamot önmaga megvédésére a Dél-kínai-tengeren a kínai haditengerészettel szemben - írta az AP hírügynökség.


Elképzelhető, hogy később nemcsak kisebb járőrhajókat, hanem nagyobb vízi, illetve légi járműveket is szállítanának Vietnamnak - mondták a tisztségviselők. Nem számítanak arra, hogy a lépés felbőszíti Kínát, mert védelmi eszközökről van szó. "Ez nem egy Kína-ellenes lépés" - szögezték le.


Az amerikai döntésről John Kerry külügyminiszter tájékoztatta Pham Binh Minh vietnami miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert, amikor szerdán fogadta őt Washingtonban.


John McCain szenátor, volt vietnami hadifogoly üdvözölte a döntést, de hozzátette, hogy a két ország védelmi együttműködése, illetve a Vietnamnak szállítható fegyverek mennyisége és minősége attól függ majd, hogy Hanoi milyen újabb lépéseket tesz az emberi jogok érvényesülése terén.


A bejelentést bírálta több emberi jogi szervezet, attól tartván, hogy Washingtonnak nem lesz kényszerítő eszköze Vietnammal szemben. John Sifton, a Human Rights Watch egyik ázsiai felelőse azt mondta: túl korai a lépés, Vietnam nem szolgált rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában