Ország-világ

2014.10.08. 22:01

Új törésvonalat fedeztek fel Új-Zéland fővárosa alatt

A nem hivatalosan Aotea-törésnek nevezett vonal északkeleti irányban, két kilométeren át húzódik.

Új törésvonalat fedeztek fel az új-zélandi főváros kikötője alatt, a törés akár a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengéseket is okozhat - jelentették be szerdán új-zélandi tudósok.


A nem hivatalosan Aotea-törésnek nevezett vonal északkeleti irányban, két kilométeren át húzódik a wellingtoni kikötőtől a déli külvárosokon át a központ felé - mondták a kutatók. Úgy vélik, az utóbbi 10 ezer évben legalább két jelentős földrengést idézhetett elő, az utolsó körülbelül 6200 éve történhetett.


Az Aotea-törés, amely a Richter-skála szerint 6,3-7,1 erősségű földrengés létrehozására képes, a Wellington régiójában található több tucatnyi földtani törésvonal egyike - olvasható az új-zélandi Geológiai és Nukleáris Tudományok Intézetnének (GNS) közleményében. Ebből a szempontból a város Isztambulhoz, San Franciscóhoz, Los Angeleshez, Seattle-hez és Tokióhoz hasonlítható - mondta Russ Van Dissen, a GNS kutatója.


Az új törésvonal nem növeli az új-zélandi főváros földrengéskockázatát. "Az Aotea okozta földrengések veszélyét már belekalkulálták a város szeizmológiai kockázatába" - mondta Van Dissen. Az Új-Zélandi Biztosítási Tanács is közleményt adott ki, mely szerint nem valószínű, hogy a felfedezés befolyásolná a lakástulajdonosok és a vállalkozások biztosítási tarifáit.


Wellington Új-Zéland történetének legnagyobb ismert, 8,2-es erősségű földrengését 1855-ben szenvedte el, a város földrajza ekkor teljesen megváltozott, 200 métert "szerzett" a tengerből. A nagy erejű földmozgás négy ember halálát okozta.


Tavaly július óta három, legalább 6,3-es erősségű földrengést észleltek, de egyik sem okozott komolyabb károkat. Egy hasonló erejű földmozgás ugyanakkor 2011 februárjában 185 ember életét oltotta ki a Déli-szigeten, Christchurch városában és környékén. 

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában