Ország-világ

2014.10.09. 13:41

Túlgyógyszerezik az állami gondozott gyerekeket

Az állami gondozásban élő gyermekek szélsőséges mértékű pszichiátriai gyógyszerezésére az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága hívta fel a figyelmet.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága szeptemberben tárgyalta a gyermekjogok helyzetét Genfben. A bizottság végső jelentésében arra a problémára is rávilágított, hogy "szélsőséges mértékben használnak pszichotróp szereket az állami gondozás alatt álló gyermekeken, megfelelő indok nélkül" - idézi az Origo.

A bizottság javasolta olyan módszerek alkalmazását, amelyekkel limitálni lehet a gyermekek pszichiátriai gyógyszerezését és szorosan ellenőrizni lehet a szerek felírását.

A gyermekeknek adott pszichiátriai szerek gyakran olyan erősek, mint az antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók vagy serkentőszerek. Nagy részük hozzászokást és visszafordíthatatlan károkat okozhat, illetve egészen komoly mellékhatásokkal nehezíthetik a gyermekek életét.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány sajtóközleményben ismertette, a probléma Magyarországon is jelen van.

"Annak ellenére, hogy az állami nevelőintézetek személyzete és a nevelőszülők nyilvánvalóan a legjobbat akarják a gondjaik alatt álló gyermekeknek, egy Magyarországon végzett felmérés azt mutatta ki, hogy az állami gondozásban élő gyermekek körében a tudatmódosító pszichiátriai szerek használata 3-4-szeres arányú a nem állami gondozott gyermekekhez képest" - írták közleményükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában