Ország-világ

2014.10.06. 11:40

ParaSzuperSztárok kerestetnek

Négyszázan jelentkeztek, százhatvanan neveztek, az elődöntőbe pedig ötven produkció jutott. Hétfőn kezdődik a ParaSzuperSztár.

D. Pusztai Andrea

A tehetségkutatón Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye legjobbjai zenével és tánccal mutatkoznak be.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tavasszal hirdette meg a ParaSzuperSztár versenyt. A tehetségkutatóra fogyatékossággal élő emberek jelentkezhettek. A tét nagy, a győztesek művészi pályáját a továbbiakban segítik a szervezők. Az ötlet olyan ismert nevekhez kötődik, mint például Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, Príma díjas sportoló.

Négyszázan jelentkeztek és másfél százan neveztek, a bemutatkozó anyagok alapján pedig több mint ötven produkciót juttatott az elődöntőbe a szakmai zsűri. A versenyt ma és holnap rendezik Budapesten. Győr-Moson-Sopron megyét ketten képviselik, a mosonmagyaróvári születésű Miklós Rómeó és a győri Csengősök csapata.

Miklós Rómeó

Miklós Rómeó

Nagy az izgalom a koroncó-zöldmajori Dr. Piróth Endre Szociális Központban, pedig Miklós Rómeó már rutinos előadó. A 32 éves fiatalember autodidakta módon kezdett el foglalkozni a tánccal, Michael Jackson klipjeiből leste el az első mozdulatokat. Tehetsége nem sokáig maradt rejtve, alig néhány év alatt bemutatkozott a megye több városában, s megjárta a Soproni Petőfi Színház színpadát is. Támogatókat talált, így bekerülhetett Zoltán Erika tánciskolájába. Rómeó ekkor még csak 17 éves volt. 2006-tól egy ösztöndíj segítségével egy győri tánciskolában is képezhette magát.

– Egy nagy lehetőségre vágyott, most itt a pillanat – mondta a Kisalföld érdeklődésére Ábrahám Szilvia vezető pedagógus, aki a koreográfiák kidolgozásában is segít a fiatalembernek. Rómeó versenyprodukciója a hiphopra épül, de break- és elektro boogie elemeket is felvonultat.
A győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény Csengősök csapata finoman hangolt, kristálytiszta hangszereket szólaltat meg. A zene nemcsak terápiás célokat szolgál az iskolában, de a tehetségeket is megcsillogtatja. A Csengősök versenycsapata nyolc 14–17 év közötti győri és más településen élő gyerekből áll, akiket Csányi Andrea gyógypedagógus-pszichopedagógus is felkísér a színpadra. Tőle tudjuk, hogy a csengőszó mellett gitárzenét is hallhatunk, hála Erdő-Schaffer Rita zenetanárnak, tanítványának, Leitgéb Máténak és Ihász Kálmán szakoktatónak.

– Nagyon készülünk a fellépésre – árulta el Csányi Andrea és hozzátette: nem idegen a gyerekektől a reflektorfény, hiszen az iskola mellett konferenciákon, seregszemléken és a Ki mit tud?-ban is bemutatkoztak már.

Komárom-Esztergom megyéből hárman kerültek az elődöntőbe, mindhárman tatabányaiak. Adamecz László füttyszólóval indul, Diószegi Piroska énekkel, Pogány Gábor pedig citeramuzsikával próbálja elkápráztatni a zsűrit.

Miklós Rómeó tánccal nevezett a versenyre. A fiatalember 2010-ben Párizsban, a Magyar Speciális Művészeti Műhely kiválasztottjaként képviselte az országot egy nemzetközi kulturális fesztiválon.
Győztesek decemberben

A ParaSzuperSztár országos döntőjére és az alkotóművészeti kategória legjobb alkotásainak, nyerteseinek bemutatására december 5-én, a fogyatékossággal élő emberek világnapjához kötődően kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában