Ország-világ

2014.10.12. 20:25

Oroszországba költözött Snowden barátnője

Véget értek a magányos órák az amerikai titkos adatgyűjtési programot leleplező és oroszországi száműzetésbe kényszerült Edward Snowden számára.

[namelink name="Lindsay Mills"] még nyáron utazott ki az orosz fővárosba - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának bizalmasa, Glenn Greenwald amerikai újságíró. Ezt az információt a hét végén megerősítette a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena is.

"Ők együtt utaznak, együtt mennek sétálni, színházba vagy múzeumba" - sorolta. Hozzátette: ez a fajta támogatás rendkívül fontos Snowden számára, aki Kucserena szavai szerint jól érzi magát, és továbbra is tanulja az orosz nyelvet. Az ügyvéd megjegyezte, hogy Snowden barátnője egyelőre turistavízummal tartózkodik az országban, de amennyiben hosszú távon is maradni szeretne, az ehhez szükséges engedély beszerzésében támogatni fogja őt. A sötétszőke hajú, zöld szemű és kecses Millsről annyit lehet tudni, hogy foglalkozását tekintve táncosnő és blogot ír "Egy világutazó rúdtáncos szuperhősnő kalandjai" címmel.

Az NSA egykori munkatársa az Egyesült Államok titkos megfigyelési programjának kiszivárogtatása nyomán kényszerült menedéket kérni Oroszországban, ahova Hongkong érintésével utazott el.

Az, hogy Mills Oroszországban van, kiderül Laura Poitras újságíró-rendező új dokumentumfilmjéből, a Citizenfour című alkotásból is, amelyet péntek este mutattak be a New York-i filmfesztiválon. A közel kétórás film - amely október 24-től látható a mozikban - Snowden kálváriáját tárja a néző elé, illetve mostani életébe is bepillantást enged: az NSA volt alkalmazottját és barátnőjét például vacsorafőzés közben lehet látni egy moszkvai lakásban, beszélgetésük azonban nem hallható. Snowden a filmben elárulta: állandóan attól retteg, hogy megfigyelik, illetve elfogják az amerikaiak. Elmondta azt is, hogy barátnőjét a biztonsága érdekében egyáltalán nem avatta be terveibe, és egyik napról a másikra tűnt el az életéből és hagyta ott Hawaii szigetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában