Ország-világ

2014.10.15. 21:57

Oroszország új modulokat küld a Nemzetközi Űrállomásra

Az első egy tudományos-energetikai, a második egy többfunkciós laboratóriumi, a harmadik pedig egy univerzális kapcsolódó modul lesz.

Oroszország 2017-2018-ban három új modult küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amelyek arra is alkalmasak lesznek, hogy egymással összekapcsolva önálló űrállomásként működjenek - közölte szerdán az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz elnökhelyettese.

Gyenyisz Liszkov egy moszkvai innovációs fórumon nyilatkozva azt mondta, hogy három modul gyártása van folyamatban. Az első egy tudományos-energetikai, a második egy többfunkciós laboratóriumi, a harmadik pedig egy univerzális kapcsolódó modul lesz. Az a sajátosságuk, hogy az ISS-hez kapcsolva, de attól függetlenül is keringhetnek a világűrben. Ha autonóm módon üzemelnek, együtt egy külön kis űrállomást képezhetnek - magyarázta. Mint mondta, ezen a projekten az orosz rakéta- és űrágazat vezető intézetei dolgoznak.

Az univerzális modul gyakorlatilag elkészült, de csak a még gyártási fázisban lévő laboratóriumi modullal együtt fogják felbocsátani - mondta. A két modul világűrbe bocsátásának tervezett időpontja 2017 vége, míg a tudományos-energetikai modul felbocsátását 2018-ban tervezik.

A szakember azt mondta, hogy a modulokat azért építik, hogy ideális feltételeket teremtsenek olyan kísérletek számára, amelyeket az ISS-en nem lehet elvégezni. A feladat elvégzése után ugyanakkor visszakapcsolódhatnak majd a nemzetközi űrállomáshoz.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában