Ország-világ

2014.10.09. 14:54

Önkormányzati választás 2014 - Minden fontos infó itt!

Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. A mandátum 5 évre szól.

kisalfold.hu


Október 12-én ismét választ az ország. Vasárnap lesz az önkormányzati képviselők, a polgármesterek, a megyei közgyűlés tagjainak, illetve – ahol a Nemzeti Választási Bizottság kiírta, és megfelelő számú jelölt indul – a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására.

Győr-Moson-Sopron megyében a szavazás napján 452 szavazókör nyit ki reggel 6 órakor, szavazni este 7 óráig lehet.

A választópolgár a lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat, erről értesítő megküldésével tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda.

Az alábbi szavazólapokat kapják – választástípusonként - a választópolgárok:

10.000 vagy annál kevesebb lakosú településen: - polgármesteri, - egyéni listás, - megyei közgyűlési;

10.000-nél több lakosú településen – kivéve a két megyei jogú várost – polgármesteri, - egyéni választókerületi, megyei közgyűlési szavazólapon adhatják le voksaikat a választópolgárok.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltekre, listára lehet. Jelöltek esetén a jelölt neve melletti, lista esetén a jelölt neve feletti körbe tollal, két, egymást metsző vonallal (X, vagy +) jellel lehet.

Mi szükséges a szavazáshoz?

A választópolgárnak személyazonosságát, lakcímét vagy személyi azonosítóját kell igazolnia a szavazatszámláló bizottság előtt.

Személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumok: - magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány; - magyar hatóság által kiállított régi típusú, könyvecske formájú személyazonosító igazolvány; - magyar hatóság által külföldi állampolgárok számára kiállított személyazonosító igazolvány; - magyar hatóság által kiállított ideiglenes igazolvány; - más uniós tagállam által kiállított személyi igazolvány (nem magyar állampolgárságú választópolgár esetén); - magyar hatóság által kiállított vezetői engedély; - magyar hatóság által kiállított útlevél; - magyar hatóság által kiállított ideiglenes útlevél; - más uniós tagállam által kiállított útlevél (nem magyar állampolgárságú választópolgár esetén).

Lakcím igazolására alkalmas dokumentumok: - lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya); - lakcím bejelentésről szóló átvételi elismervény; - régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvány, ha tartalmazza a lakcímet.

Személyi azonosító igazolására alkalmas dokumentum: - személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya hátoldala); - hatósági bizonyítvány, illetve igazolás a személyi azonosító jelről.

A szavazatszámláló bizottság visszautasítja és a visszautasítottak névjegyzékére felveszi azt a választópolgárt, aki: - nem tudja személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját igazolni; - nem szerepel a kinyomtatott névjegyzéken; - már szavazott; - megtagadja a szavazólap átvételének a névjegyzéken aláírásával történő igazolását.

Látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe a szavazás segítése céljából, melynek igénybevételét a szavazást megelőző 9. napig kérhette a helyi választási irodától.

Mozgóurna igénylése

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzéken szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelmet a helyi választási irodához, a jegyzőhöz úgy kell eljuttatni, hogy az legkésőbb október 10-én 16 óráig megérkezzen. A szavazás napján a kérelmet a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottsághoz lehet benyújtani 15 óráig.

Nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A helyi önkormányzati képviselők választásának napján kerül sor a települési, - idén először – a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választására.

A nemzetiségi szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgár (aki a jogszabályban meghatározott határidőig regisztrált a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékbe) települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati képviselőkre adhatja le a szavazatát.

A megyében nemzetiségi önkormányzati képviselők választása az alábbi településeken lesz:

Bolgár: Sopron

Horvát: Bezenye, Fertőhomok, Győr, Hidegség, Kimle, Kópháza, Mosonmagyaróvár, Sopron, Sopronhorpács, Und

Lengyel: Győr

Német: Ágfalva, Bezi, Fertőd, Fertőrákos, Győr, Győrsövényház, Harka, Hegyeshalom, Jánossomorja, Kimle, Lébény, Levél, Máriakálnok, Mosonmagyaróvár, Rajka, Sopron

Örmény: Győr

Roma: Bakonyszentlászló, Bőny, Csorna, Gyömöre, Győr, Győrság, Győrszemere, Iván, Kapuvár, Koroncó, Mosonmagyaróvár, Pannonhalma, Pázmándfalu, Sopron, Szany, Szil, Tét

Román: Győr

Szlovén: Mosonmagyaróvár

A nemzetiségi önkormányzati képviselőkre történő szavazás módja megegyezik a helyi önkormányzati képviselőkre történő szavazás módjával.

A választás eredménye

Polgármester: az a jelölt lesz polgármester, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

Egyéni listás képviselők (10.000 vagy annál kevesebb lakosú településen): azok a jelöltek lesznek képviselők, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapják.

Egyéni választókerületben (10.000-nél több lakosú településen): az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

Megyei közgyűlési képviselő: A megyei listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz.

Nemzetiségi önkormányzati képviselők választása esetén: Azok a jelöltek lesznek képviselők, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapják.

A megye településein, valamint a Területi Választási Irodánál választási információs szolgálatok működnek, melyek jogi, igazgatási és informatikai kérdésekben tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat.

A települések elérhetősége a www.gymsmo.hu honlapon megtalálható. A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda elérhetősége: Győr, Városház tér 3. telefon: 96/522-235

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában