Ország-világ

2014.10.18. 19:40

Obama: nincs ok a pánikra az ebola miatt

Az USA felkészült arra, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

Nincs ok pánikra, az Egyesült Államokban nincs ebolajárvány, az ország felkészült arra, hogy megakadályozzák a betegség terjedését - erre hívta fel a figyelmet Barack Obama elnök szombati üzenetében. Obama az amerikai lakosságot próbálta megnyugtatni, mivel komoly riadalmat okozott, hogy a dallasi kórházban két ápolónő is elkapta a fertőzést.

"Az ebola egy olyan betegség, amelyet nehéz elkapni. Ismertem és megöleltem olyan orvosokat és ápolókat, akik ebolás beteget láttak el. Ismertem egy ebolás beteget is, aki meggyógyult. És jól vagyok" - fogalmazott az elnök.

Hangsúlyozta: egyetlen ország sincs felkészülve jobban arra, hogy szembenézzen az ebola fenyegetésével, mint az Egyesült Államok. "Habár egyetlen eset is túl sok itthon" - tette hozzá.

Barack Obama szerint nincs ok hisztériára vagy pánikra. Az Egyesült Államok 300 millió lakosa közül három, az országban diagnosztizált ebolaeset fordult elő: egy férfi, aki a betegséget Libériában kapta el, majd miután Amerikába utazott meghalt, és a két ápolónő, akiket ő fertőzött meg a kezelés során - idézte fel az eseteket.

Az amerikai elnök azt mondta: tanultak a dallasi kórházban elkövetett hibákból és az így szerzett ismereteket közzéteszik, hogy másik kórházban ne ismétlődjön meg."Tudjuk, hogyan harcoljunk ez ellen a betegség ellen" - jelentette ki.

A politikus összegezte, hogy eddig öt olyan amerikai állampolgárt szállítottak az Egyesült Államokba, akik Nyugat-Afrikában kapták el az ebolát, mindannyian biztonságos ellátást kaptak, és nem fertőzték meg az egészségügyi személyzetet.

Az Egyesült Államok nem tervezi, hogy leállítja a fertőzött országokból érkező repülőjáratokat, mivel azzal elszigetelnék az egész régiót, sokkal nehezebb lenne az egészségügyi személyzet és a szolgáltatások eljuttatása a térségbe, amely csak rontaná a helyzetet - erősítette meg álláspontját, amely miatt több kritikát is kapott a republikánus ellenzéktől.

Obama elnök üzenetében beszámolt arról, hogy a dallasi kórházban megfertőződött ápolónők, Nina Pham és Amber Joy Vinson állapota stabil. Egy harmadik beteget, Ashoka Mukpot, az NBC televíziós csatorna Libériában megbetegedett munkatársát már egy nebraskai kórházban kezelik és szintén javul az állapota.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában