Ország-világ

2014.10.15. 07:51

Obama: a világ nem tesz eleget az ebola ellen

A világ összességében nem tesz eleget az ebola jelentette veszély feltartóztatásáért - jelentette ki kedden újságíróknak Barack Obama amerikai elnök, miután az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció több mint 20 hadseregének vezérkari főnökével találkozott a Washington melletti Andrews légi bázison.


Az elnök hangsúlyozta, hogy a járványt annak forrásánál, Nyugat-Afrikában kell elfojtani, és sürgette, hogy azok az országok, amelyeknek ehhez megvan a kapacitásuk, fokozzák erőfeszítéseiket a kór ellen. Mint mondta, ennek érdekében személyesen fog közbejárni államok vezetőinél.

Anthony Banbury, az ENSZ ebola elleni harcra létrehozott missziójának vezetője kedden New Yorkban, a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy a világszervezet jelenlegi terve nem elégséges a járvány leküzdéséhez. Szavai szerint december 1-jéig el kell érni, hogy a fertőzöttek legkevesebb 70 százaléka kezelést kapjon, és az eltemetettek 70 százalékától már ne terjedjen tovább a ragály.


Rámutatott, hogy ehhez más felszerelések mellett 7 ezer kórházi ágyra, 16 diagnosztikai laboratóriumra és 450 olyan csapatra lenne szükség, amely az áldozatok holttestét kezelné. Branbury szerint a jelenlegi állás szerint az általa megnevezett határidőig a szükségesnél 2700-zal kevesebb kórházi ágy áll majd rendelkezésre. Mint mondta, ha nem sikerül megfékezni az ebolát, akkor olyan helyzet áll elő, amelyre az ENSZ nem készítette fel a világot.


Obama elnök szerint az amerikai egészségügyi rendszer elég erős ahhoz, hogy el lehessen mondani: nagyon valószínűtlen, hogy az Egyesült Államokban ebolajárvány törne ki. A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest szerint az elnök továbbra is megbízik Thomas Friedenben, a járványügyi hatóság (CDC) elnökében, aki az elmúlt napokban számos bírálat ért, amiért az ország kórházai nem készültek fel eléggé arra, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését.


Earnest szerint Lisa Monaco, az elnök belbiztonsági tanácsadója is részt vesz az ebola elleni erőfeszítések koordinációjában. Az ebolaveszély egyébként rávilágított arra a szervezeti hiányosságra, hogy az Egyesült Államoknak majd' egy éve nincs tisztifőorvosa. Az Obama által az erre posztra tavaly novemberben jelölt Vivek Murthy doktor ugyanis nem kapta meg a szenátus jóváhagyását, mert a rendkívül befolyásos Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) kifogásolta a fegyvertartás megszigorítását támogató nézeteit.


A CDC-t irányító Frieden doktor kedden bejelentette, hogy a járványügyi hatóság gyorsreagálású csoportot állít fel, amely néhány órán belül eljut majd minden olyan kórházba, ahol ebola gyanújával kezelnek pácienseket.


Nina Pham, az ebolával megfertőződött dallasi ápolónő kedden azt közölte, hogy jól van. Az őt kezelő presbiteriánus kórház ezt megerősítette. Az egészségügyi intézmény szerint 76 olyan személy vettek megfigyelés alá, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülhettek a Pham által is ápolt, az elkülönítőben múlt szerdán elhunyt libériai Thomas Eric Duncannel.


Thomas Frieden szerint egyébként az a 48 személy, aki a kórházba szállítás előtt érintkezetett Duncannel, mostanra túljutott a legkockázatosabb időszakon. Esetükben nem jelentkeztek a járvány tünetei.


Ugyancsak jobbulásról számolt be kedden a Twitteren Ashoka Mukpo, az NBC televízió által alkalmazott szabadúszó operatőr, akit ebolásan szállítottak Libériából egy nebraskai kórházba. Mukpo, akárcsak Pham, a kórt túlélő betegtől származó, antitesteket tartalmazó vérplazma-transzfúziót kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában