Ország-világ

2014.10.09. 22:02

Nobel-békedíj: csak találgatni lehet, ki lesz a befutó

Idén rekordszámú, 278 jelölés érkezett a Nobel-békedíjat odaítélő bizottsághoz.

Idén rekordszámú, 278 jelölés érkezett a Nobel-békedíjat odaítélő bizottsághoz, egyelőre sejteni sem lehet azonban, most pénteken kinek ítélik oda a világ legrangosabb, politikai-közéleti tevékenységért járó elismerését.

A női jogokért és oktatásért síkra szálló Malala Juszufzaitól kezdve az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdenen át a katolikus egyházfőig nagyon széles a Nobel-békedíjra jelöltek palettája.


"Ez az év különösen nehéz volt a béke szempontjából, hiszen Ukrajnában egy új konfliktus robbant ki, a Gázai övezetben kiújultak az összetűzések a palesztinok és az izraeliek között, Szíriában és Irakban pedig még bonyolultabbá vált az eddigi háborús helyzet. Ezekkel együtt jelenleg több mint harminc fegyveres válsággóc van világszerte" - mondta csütörtökön Peter Wallensteen, a svéd Uppsalai Egyetem és az amerikai Notre Dame Egyetem professzora.


Wallensteen azt remélte, hogy a Nobel-bizottság inkább a jellegzetes kérdésekre összpontosít majd, mintsem az egyszeri sikerekre: a korrupcióra (jelölt: Transparency International), a fegyveres konfliktusokban megjelenő szexuális visszaélésekre (Denis Mukwege kongói orvos) vagy a békés ellenállásra (Gene Sharp amerikai professzor).


Mukwegét amiatt terjesztették fel a Nobel-békedíjra, mivel kórházat nyitott a fegyveres összetűzésekben nemi erőszakot elszenvedő nők számára, az amerikai politológus pedig a békés ellenállás stratégiáinak kutatójaként szerepel a rangos elismerés lehetséges díjazottjai között.


A Nobel-békedíjra esélyesek között felmerült még a korábban már többször felterjesztett Alesz Beljackij fehérorosz jogvédő neve is, aki három év raboskodás után tavaly júniusban nyerte vissza szabadságát. A Novaja Gazeta című ellenzéki orosz újság, amelyet Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke alapított, ugyancsak megtalálható a kitüntetésre jelöltek sorában.


A néhányak által egyidejűleg hősként tisztelt, mások által árulónak minősített Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt alkalmazottja saját nyerési esélyeivel kapcsolatban szkeptikusan nyilatkozott. A jelenleg Moszkvában, menekültként élő Snowden egy nemrég tartott videokonferencián úgy vélte, kicsi a valószínűsége, hogy a Nobel-bizottság mellette döntene.


A Nobel-békedíj történetének három norvég szakértője Malala Juszufzai pakisztáni lány győzelmét vetítette előre, aki 2012-ben éppen csak túlélte a tálibok ellene elkövetett merényletét. Az AFP francia hírügynökség szerint fiatal kora miatt azonban kétséges, hogy végül Malalának ítélnék oda a díjat, hiszen ezzel súlyos terhet raknának az alig 17 éves lány vállára.


Kristian Berg Harpviken, az Oslói Nemzetközi Békekutató Intézet (PRIO) igazgatója a japán alkotmány kilencedik cikkét támogató társaság győzelmére fogad. E szervezet tagjai azon munkálkodnak, hogy megvédjék a kelet-ázsiai ország pacifista alaptörvényét a nacionalista Abe Sindzó japán kormányfő terve ellen, amely lehetővé tenné az ország önvédelmi erőinek bevetését külföldi fegyveres missziókban.


A fogadóirodák szerint Ferenc pápa lehet a befutó. A Paddy Power nevű online irodánál kétszeres szorzóval számítják azt, ha valaki a katolikus egyházfő kitüntetésére teszi fel a pénzét. A  leggyakrabban említett nevek közül a fogadóirodák szerint legkevésbé Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angelina Jolie amerikai színésznő, Tony Blair korábbi brit kormányfő és a Facebook közösségi oldal Nobel-békedíjjal való kitüntetése valószínű.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában