Ország-világ

2014.10.15. 08:03

Nem az elhurcolt diákok fekszenek a mexikói tömegsírban

Nem a múlt hónapban elhurcolt és azóta is eltűntként számon tartott 43 diák holttestét találták meg a mexikói hatóságok.

Nem a múlt hónapban elhurcolt és azóta is eltűntként számon tartott 43 diák holttestét találták meg a mexikói hatóságok az ország délnyugati részében elsőként fellelt tömegsírban - jelentette be Jesús Murillo Karam igazságügyi miniszter kedden.


Mint mondta, a tetemek genetikai vizsgálata nem mutatott ki azonosságot a hallgatók családjáéval.


Azt is jelezte, hogy az eltűnteknek továbbra sincs nyomuk.


A hatóságok szerint Guerrero államban szeptember 26-án a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezet fegyveresei hurcolták el az egyetemistákat, mégpedig rendőrök hathatós segítségével. Az incidens azután történt, hogy rendőrök őrizetbe vették a diákokat egy tüntetés során, amelyen összetűzések törtek ki a biztonsági erők és a hallgatók között. A zavargásban a rendőrök hat fiatalt megöltek. Ügyészek szerint elfogásukat követően a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek.


A diákok azóta sem kerültek elő, viszont Iguala város közelében időközben több tömegsírt találtak. Az egyikben - amelyről Murillo Karam kedden beszélt - 28 tetem hevert, a többi esetében nem említettek pontos számot.


A miniszter azt is bejelentette, hogy újabb 14 rendőrt vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban. Korábban a hatóságok már letartóztattak 34 embert, köztük 26 rendőrt.


Az eset éles tiltakozást váltott ki az országban, a diákok elhurcolása óta folyamatosak a tüntetések.


Mexikóban 2007 óta közel százezer ember halt meg a kábítószer-kereskedelemhez kötődő erőszakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában