Ország-világ

2014.10.09. 15:14

Kiszabadult az al-Kaida fogságából az elrabolt pap

A ferences papot virradó éjszaka, mintegy húsz másik kereszténnyel együtt a török határ közelében raboltak el a kormányellenes szélsőségesek.

Kiszabadult az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának tartott an-Nuszra Front fogságából az a ferences pap, akit hétfőre virradó éjszaka, mintegy húsz másik kereszténnyel együtt a török határ közelében raboltak el a kormányellenes szélsőségesek - közölte csütörtökön internetes oldalán a ferences rend.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő, főként keresztények lakta Kunja településen túszul ejtett további foglyok sorsáról egyelőre semmit nem tudni.

A szentföldi ferencesek közleménye szerint a 62 éves szíriai ferences atya, a település plébánosa visszatért a kunjai kolostorba.

Elrablásának okairól különböző magyarázatok láttak napvilágot: néhányan úgy tudják, az an-Nuszra megpróbálta elfoglalni a kolostor egyik épületét, mások szerint a szerzetesek által begyűjtött olajbogyótermést akarták lefoglalni, s a ferences papot azért ejtették túszul, mert tiltakozott ez ellen.

A katolikus pap eltűnése a Szíriában élő keresztények körében nyugtalanságot keltett, s felidézte a szélsőséges dzsihadisták által korábban elkövetett visszaéléseket. A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcolók tavaly decemberben elfoglalták a keresztények lakta Maalúla települést, behatoltak egy kolostorba, és elraboltak tizenhárom apácát. Ők mára, a kormányerők és a lázadók közötti fogolycsere eredményeként visszanyerték szabadságukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában