Ország-világ

2014.10.31. 09:04

Internetadó - Orbán szerint így nem vezethető be

A távközlési adó kiterjesztését ebben a formában lehet bevezetni - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

munkatársunktól

Nemzeti konzultáció - Deutsch Tamás lesz a felelős

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője lesz felelős az internettel kapcsolatos jövő évi nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken. Részletek >>

Januárban nemzeti konzultáció az internetről

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő indoklásul azt mondta: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert kialakult "egy félelmeket előhívő vízió", amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap"; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni - mert "a távközlés áthúzódik az internetre" -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük.

Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a kormánynak el kell fogadnia, hogy az ésszerűség mércéjével meg kell mérni minden intézkedést, és ha az embereknek nemcsak hogy nem tetszik egy lépés, hanem ésszerűtlennek is tartják azt, akkor nem szabad megtenni.

"Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk" - mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe".
A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható - fűzte hozzá.

A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték. Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és "ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni" - közölte a miniszterelnök.
Internetadó: átdolgozzák

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Az adótörvényt szerinte módosítani kell, az ünnepek után, január közepén pedig egy nemzeti konzultációt is el kell indítani az internetről, annak a szabályozásáról és a pénzügyi kérdéseiről. 

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2014. október 31-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A netadóval kapcsolatban hozzátette, a távközlés áthúzódik az internetre, ezért egy adótechnikai módosítást javasoltak, hogy az adórendszer kövesse az élet természetes mozgását. Szerinte a netadónak semmi köze nem lett volna a vásárlókhoz, a szolgáltatóknak kellett volna fizetni, de ez ellen már nála is tiltakoztak.

De az internetadóval kapcsolatban olyan félelmeket előhívó képzet jött létre, ami kezelhetetlenné tette a tervezett teherről szóló beszédet - mondta. Olyan szokott lenni, az emberek megkérdőjelezik az adó bevezetését, és ez a vita most félrecsúszott, ilyen körülmények között szerinte a netadót egész egyszerűen nem lehet bevezetni.

"Ebben a formában semmit sem szabad bevezetni" - mondta Orbán, aki szerint az emberek ezt nem tartják ésszerűnek, márpedig a kormány az emberekkel együtt kormányozna.

Kitiltás: várakozás

Rágalmazás ellen nem lehet védekezni, minden egyes ügyben várjuk az információkat - közölte Orbán az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban. Szerinte most derült ki például, hogy amerikai cégek is érintettek lehetnek áfacsalási ügyben, ezért Kérte Varga Mihályt, a parlamentben számoljon be erről az ügyről.

Költségvetés: a teljes foglalkoztatottság a cél

A büdzsé tervezetéről azt mondta, azt kérte a miniszterektől, hogy a teljes foglalkoztatásra összpontosítsanak. Négy éve 550 ezer ember kapott jövedelmpótló támogatást, ők nem találtak munkát, segélyt kaptak fizetés helyett, ez a szám most 180 ezer körül van, a 2018-as célkitűzés pedig nulla lenne - közölte. Ehhez a célhoz vinne közelebb szerinte a jövő évi költségvetés is.

A másik cél a bankok elszámoltatása, ami Orbán szerint példa nélküli, azt mondta, ennek köszönhetően több százezer családnak csökkenhetnek a pénzügyi tervei 2015-ben. A nyugdíjakat sikerül megvédeniük, a családok támogatását növelni tudják - sorolta a jó híreket a kormányfő.

Vannak időszakok, amikor sűrűbbek a bírálatok, most éppen azért, mert most jön a bankok elszámoltatása. Ez most a sláger, most várni kell, fel kell készülni, hogy gyakrabban írnak negatív cikkeket - közölte Orbán.

A gond az, többet költünk, mit keresünk - tette hozzá Orbán, aki szeretné elérni a nullás költségvetési egyenleget, ez az államadósság csökkentése érdekében is fontos lenne. A költségvetés a "forró krumplik" közé tartozik, erről mindig vita van, a büdzsé elfogadása szerinte általában "méhkasszerű" időszak a politikában - tette hozzá.

" onloadedmetadata="null" oninput="null" onabort="null" oncanplay="null" onsuspend="null" onpause="null" onratechange="null" onstalled="null" onerror="null" onloadeddata="null" onseeking="null" onseeked="null" oncanplaythrough="null" onsubmit="null" onreset="null" onplay="null" onvolumechange="null" onplaying="null" ontimeupdate="null" onloadstart="null" ondurationchange="null" onwaiting="null" onselect="null" onended="null" onemptied="null" onprogress="null" fb-xfbml-state="rendered" fb-iframe-plugin-query="app_id=&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkisalfold.hu%2Fposts%2F780891535282544&locale=hu_HU&sdk=joey&width="466"">

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában