Ország-világ

2014.10.24. 19:03

Gulyás: durva sértés a magyar demokrácia kétségbe vonása

Nemcsak durva ténybeli tévedésbe esik, hanem meg is sérti a forradalom hőseinek emlékét, aki vitatja a magyarországi demokrácia és jogállamiság létét - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke pénteken Berlinben a magyar nagykövetségen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A politikus ünnepi beszédében kifejtette: a második világháború után az amerikai vagy brit megszállás alá került országok népei győztesnek érezhették magukat akkor is, ha katonailag a vesztes oldalon álltak, hiszen kezükbe vehették jövőjük alakítását, míg a szovjet megszállás alá került országokat megfosztották az önrendelkezés jogától, tekintet nélkül arra, hogy mit tettek a világháborúban.


 szovjet megszállás alatt így a "győzelem is egyenlő volt a vereséggel", Magyarország pedig "vesztes volt a vesztesek között". A szovjetek elnyomása és magyarországi helytartóinak kegyetlensége "jó példa arra, hogy nincs különbség a huszadik század két nagy elnyomó rendszere, a nácizmus és a kommunizmus között" - tette hozzá Gulyás Gergely.


Magyarországon 1956 októberére mindenki szembesült a kommunista hatalom "barbarizmusával", és a forradalom kitörése előtt a társadalmat a szegénység, a kilátástalanság és a düh hatotta át. Mindez azonban nem fordult reménytelenségbe, hanem éppen ellenkezőleg, "az egoizmus feladásához, egyedülálló összefogáshoz és szolidaritáshoz vezetett" - mondta az Országgyűlés alelnöke.


A forradalmat a szovjet tankok ugyan leverték, de emlékével már nem tudtak mit kezdeni: soha többé nem lehetett kérdés, hogy "a magyar nemzet nem tart igényt a szovjet szuronyokkal ránk erőltetett kommunista uralomra" - emelte ki. Gulyás Gergely hangsúlyozta, "nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a szabad világ országai szolidaritást vállaltak több mint 200 ezer magyar menekülttel, és lehetőséget adtak arra, hogy új életet kezdhessenek".


A forradalom emléke örök figyelmeztetés, hogy Magyarországon a szabadság, a jogállam és a demokrácia vérrel kiharcolt, szent érték, hiszen - mint azt az alkotmány is rögzíti - "mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki" - mondta a politikus.


A magyarok nagyon pontosan tudják, hogy mi a különbség demokrácia és egypártrendszer, jogállamiság és diktatúra között - szögezte le Gulyás Gergely. Európában és Magyarországon "természetesen vannak viták ezekről a fogalmakról", és mindig van ok beszélni vagy vitatkozni a demokrácia minőségéről és a jogállamiság fejlődéséről Magyarországon és európai szinten, de nincs ok vitatkozni a demokrácia és a jogállamiság létéről - hangsúlyozta.


1956 hagyománya és a hősök áldozata arra kötelez, hogy "megtegyünk mindent a demokráciáért és a szabadságért, de az igazság korrekt bemutatásáért is" - tette hozzá.


Németország Magyarország legfontosabb politikai és gazdasági partnere és szövetségese - mondta Gulyás Gergely, arra kérve a németeket, hogy segítsenek, és ne csak Magyarország megértésével, hanem Magyarország szándékainak megértetésében is. A berlini magyar nagykövetség ünnepségén több százan vettek részt, köztük diplomaták és a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) számos képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában