Ország-világ

2014.10.14. 09:28

Basescu szerint Ponta a külföldi hírszerzés ügynöke volt

Traian Basescu román államfő szerint az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az SIE ügynöke volt 1997 és 2001 között.

Traian Basescu román államfő szerint az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt 1997 és 2001 között.


Basescu a Realitatea hírtelevízió hétfő esti műsorában fedte fel, kire utalt, amikor hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy egy volt titkos ügynök is indul a választásokon. Akkor - anélkül, hogy megnevezte volna - felszólította az illetőt, hogy egészítse ki önéletrajzát.


Basescu kifejtette, nem szégyen, ha valaki az egyik szolgálatnak dolgozott, de a választóknak szerinte joguk van ezt tudni, hogy eldönthessék, akarnak-e olyan államfőt, akit az egyik titkosszolgálat is "a kezében tart".


"Volt főnöke az arcába fog vigyorogni, amikor elnök lesz" - jelentette ki Basescu.

Az elnök azzal támasztotta alá állítását, hogy Ponta - a Legfelső Védelmi Tanácsot megkerülve - állítólag kormányhatározatot írt alá, amelynek értelmében nemcsak az aktív ügynök listája minősül államtitoknak, de immár volt ügynökeiket sem fedhetik fel a titkosszolgálatok.


Basescu úgy vélekedett, ennek a kormányhatározatnak védőernyője alatt Ponta le fogja tagadni ügynökmúltját, mert biztos lehet benne, hogy nem fedik fel.


Az elnök szerint Teodor Melescanu, a SIE volt igazgatója "falazott" Pontának. Amikor az elnök egy szociáldemokrata képviselő interpellációja nyomán gyanút fogott, és rákérdezett a SIE igazgatójánál, hogy van-e a kormánytagok között korábbi ügynök, Melescanu - a kormányhatározatra hivatkozva - megtagadta a választ, arra hivatkozva, hogy ez államtitok.


"Az államfőnek bármilyen államtitokhoz hozzáférése van. Azzal, hogy ezt megtagadta, megengedhetetlen precedenst teremtett a szolgálat történelmében" - méltatlankodott Basescu, hozzátéve, ezek után "száműzte" Melescanut, és közvetlenül a SIE-igazgató beosztottjaival dolgozott.


A Realitateanak adott interjúból nem derült ki, hogy mire alapozza Basescu a miniszterelnök ügynökmúltjával kapcsolatos meggyőződését, miután a kémfőnök megtagadta tőle ennek igazolását. 


Teodor Melescanu egyébként a jelölési határidő előtt egy nappal váratlanul lemondott a SIE éléről, hogy indulhasson az államfőválasztáson, így ő is a 14 elnökjelölt egyike.


Victor Ponta a képviselőház honlapján közzétett önéletrajza szerint 1995 és 1998 között a bukaresti első kerületi bíróságon dolgozott ügyészként, majd 1998 és 2001 között a legfőbb ügyészség korrupcióellenes részlegére került, ahol pénzügyi-gazdasági bűncselekményekre szakosodott. Ebben az időszakban Görögországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban vett részt szakmai továbbképzéseken.


Traian Basescu hétfő délután éles támadást intézett a novemberi elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt - Victor Ponta és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje - ellen, és kijelentette, hogy Elena Udreának, a Népi Mozgalom Párt jelöltjének államfővé választását támogatja.


A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a két legesélyesebb jelölt, Ponta és Johannis között dőlhet el az elnökválasztás második fordulójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában