Ország-világ

2014.10.29. 12:32

Az Al-Dzsazírától a BBC-ig - az internetadó visszhangjai

A nemzetközi sajtó is beszámolt az internetadó elleni keddi tüntetésről.

munkatársunktól

A Business Insider című, üzleti és technológiai hírekkel foglalkozó amerikai honlap egyenesen a nap második legfontosabb világpolitikai eseményének nevezte a magyarországi tüntetést, amelyet csak az amerikai hordozórakéta felrobbanása előzött meg.

A Reuters százezerre tette a keddi tüntetésen részt vevők számát, és tudósításában emlékeztetett arra, hogy messze ez volt a legnagyobb tiltakozás 2010, a jobbközép hatalomra kerülése óta. A tudósító megkérdezett tüntetőket, és felidézte azt is, hogy az Európai Bizottság bírálta az internetadó bevezetését.

Az AP tudósítója kiemelte, hogy ez a második tüntetés volt az internetadó ellen három nap alatt, ami azt is mutatja, hogy főleg a fiatalabb korosztályban egyre nő az elégedetlenség Orbán Viktor hatalomcentralizálási politikája iránt.

Visszaidézte, hogy a kormányzat törvényekkel szabályozza az élet minden területét a médiától az egyházig, és újabban komoly bírálatok érik, hogy megfélemlíti a civil szervezeteket. Szemére vetik azt is, hogy túlzottan elmélyíti kapcsolatait Oroszországgal.

A BBC is kiemelte, hogy három napon belül másodszor tüntettek tízezrek az internetadó ellen – ezúttal békésen. Emlékeztetett arra is, hogy a jobboldali kormány már több ágazati különadót kivetett a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében.

Az Al-Dzsazíra tudósításában kiemelte, hogy a kormány az iparág képviselőivel való konzultáció nélkül jelentette be az internetadó bevezetését, amelynek szükségességére több magyarázatot is adott.

A Deutsche Welle felidézte, hogy az Európai Bizottság, amelynek egyébként is feszült a viszonya az Orbán-kormánnyal, rossz iránynak nevezte az internetadót. Emlékeztettek arra is, hogy a kabinet korábban más szektorokra is kivetett különadókat.

Cikkünk az origo.hu gyűjtése alapján készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában