Ország-világ

2014.10.05. 08:38

26 éves fiuk életéért könyörögnek - videó

Peter Kassig az Iszlám Állam fogságában van. A férfi az amerikai szárazföldi hadsereg egy különleges egységében szolgált.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fogságában lévő amerikai túsz, Peter Kassig szülei fiuk életéért könyörögnek egy szombaton nyilvánosságra hozott videoüzenetben.

Az előző nap egy újabb brit túsz, Alan Henning lefejezéséről hozott nyilvánosságra videót az IÁ. Ez már a negyedik videó volt, amelyen a szervezet egy nyugati túsz lefejezését tette közzé. Korábban két amerikai újságírót és egy brit segélymunkást végeztek ki.

Egy fegyveres a felvétel végén azzal fenyegetőzik, hogy kivégeznek egy újabb embert, aki a fogságukban van, és akit Peter Kassig néven azonosítottak.


Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők megerősítették, hogy a 26 éves Peter Kassig az IÁ fogságában van. Az AP információi szerint a szárazföldi hadsereg egy különleges egységének tagja volt. 2007-ben szolgált Irakban, majd egészségi okból, érdemei elismerése mellett leszerelték. Traumatológus asszisztensnek tanult, majd 2012-ben Libanonba utazott, és a szíriai határ mentén lévő kórházakban dolgozott. Tavaly októberben ejtették túszul, amikor egy segélyszervezet tagjaként átment Szíriába, hogy segítsen civileken.

Kassig szülei először egy közleményben arra kértek mindenkit, hogy imádkozzon fiukért és minden ártatlan emberért, akit bárhol a világon fogva tartanak. A szülők szombaton feltettek a YouTube videomegosztó portálra egy felvételt, amelyen könyörögnek, hogy fiukat engedjék szabadon. A szülők elmondják, hogy az emberbaráti segítésnek szentelte az életét, és hogy túszul ejtése előtt szíriai háborús menekülteknek segített. A fogságban áttért az iszlám hitre.

Ed és Paula Kassig egészen péntekig szótlan maradt fiuk ügyében, de közben minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy elérjék Peter - muzulmán nevén immár Abdurrahmán - szabadon engedését. Az apa elmondja: kérte az amerikai kormányt, hogy "változtasson cselekedetein, de nincs rá semmilyen befolyásunk, mint ahogy a fiunknak sincs".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában