Ország-világ

2014.09.29. 10:27

Folytatódnak a mentési munkálatok a japán vulkánkitörés után

A Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake vulkán teljesen váratlanul tört ki szombaton.

Két nappal a vulkánkitörés után tovább folytatódnak a mentési munkálatok Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó lejtőin.

A hétvégi jelentések arról szóltak, hogy a mentőosztagok legalább harminc halott turistára bukkantak a tűzhányó csúcsának közelében. Közben megkezdődött a holttestek leszállítása a hegyről, ami helikopterekkel történik. Helyi idő szerint hétfő kora délelőttig tíz holttestet juttattak le a 3067 méter magas hegycsúcsról.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a vulkánkitörésnek további halálos áldozatai is lehetnek. Ugyanakkor bejelentették, hogy a sebesültek száma hetvenre emelkedett.

A Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake vulkán teljesen váratlanul tört ki szombaton dél körül, amikor több száz hegymászó és turista tartózkodott a hegyen vagy a közelében. Többségüknek sikerült leereszkedniük a hegyről, de több mint negyven hegymászó a hegyen lévő turistakunyhókban volt kénytelen meghúzni magát, mert a rossz látási viszonyok miatt nem tudott elmenekülni.

A 3067 méter magas Ontake hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki.

Hétfőn rendkívüli ülést tart a japán kormány, hogy megvitassa a hétvégi vulkánkitörés utáni helyzetet, illetve a jövőben várható kitörésekkel kapcsolatos óvintézkedéseket.

Becslések szerint a szigetországban 47 olyan vulkán van, amelynek kitörése nem zárható ki ebben az évszázadban.

Egy júniusi kormányzati tanulmányból ugyanakkor kitűnt az is, hogy a vulkánok közelében fekvő települések nyolcvan százaléka nem rendelkezik semmifajta evakuálási tervvel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában