Ország-világ

2014.09.23. 08:27

Felszólításra sem adta ki a pályázati adatokat az Ökotárs

A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit felügyelő alapítvány a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítására sem adta ki a vesztesen pályázók nevét és elutasításuk okát a Hír Televíziónak.

A Magyar Nemzet keddi számában Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke elmondta, hogy hivatalának a felszólításon kívül más eszköze nincs a közérdekű adatok kiadásának kikényszerítésére.

Az adatigénylő ilyenkor egyet tehet, hogy pert indít az adatok kiadásáért - tette hozzá.

A lap emlékeztet arra: a Hír Televízió július elején fordult közérdekű adatigényléssel az alapítványhoz mint a norvég alap pályázati programját lebonyolító konzorcium tagjához. A médium a 2004-2009-es, illetve a 2009-2014-es pályázaton vesztes pályázók nevét, pályázatuk címét, és az elutasítás okát kérte. Móra Veronika, az Ökotárs arra hivatkozva utasította vissza az adatigénylést, hogy a kért adatoknak nem ők, hanem a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda az adatkezelője. Hozzátette: a nem támogatott pályázatok esetében nem volt kifizetés, így az azokkal összefüggő adatok kiadására nincs is jogi lehetőség.

Ezt követően fordult a Hír Televíziói a NAIH-hoz, amely lefolytatta a vizsgálatot.

A hatóság a televízió beadványa alapján az adatszolgáltatás megtagadásának a megalapozottságát vizsgálta, és megállapította, hogy ez esetben az Ökotárs közfeladatot ellátó szervnek minősül, ezért köteles a nem nyertes pályázók adatait is közzétenni. A határozatban szeptember elején fel is szólították az alapítványt, hogy ezt 16 napon belül tegye meg. Az Ökotárs azonban mostanáig nem tett eleget ennek - írta a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában