Ország-világ

2014.09.12. 08:43

Eső, árvíz - házakat árasztott el a víz Baranyában

Öt települést elzárt a külvilágtól a víz. Szentgotthárdnál már apad a Rába. Átlépte az éjszakára várt vízszintjét a Mura.

munkatársunktól

20:03 - Regionális irányító törzset hozott létre a Dunántúlon a katasztrófavédelem

Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzset hozott létre nagykanizsai központtal a Dunántúlon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatott az OKF helyettes szóvivője hétfőn.

[namelink name="Mukics Dániel"], aki a regionális törzs szóvivői feladatait is ellátja, elmondta: a tábornoki irányítású egység feladata a Murán, a Dráván és ezek mellékfolyóin zajló védekezés koordinálása. A vízügyi előrejelzések szerint ugyanis a Mura vízállása meghaladja az eddigi legmagasabb mértéket.

Közlése szerint a folyó által veszélyeztetett Alsószemenyén, Murarátkán, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron folyamatosan magasítják és erősítik a védműveket.

A munkálatokban a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a polgárőrség és önkéntesek is részt vesznek.

A töltéseken több mint 400 ember dolgozik, több mint 60 munkagéppel; a védekezéshez mintegy 50 ezer homokzsákot használnak fel, amelyekbe nagyjából 800 köbméter homokot töltenek - közölte Mukics Dániel.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több száz polgárőr vesz részt az árvízi védekezésben Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Veszprém, Vas és Zala megyékben. A Balaton, a Duna, a Tisza érintett településein 432 vízi polgárőr teljesít szolgálatot.

Homokzsákokat pakolnak egy ház elé a vízzel elöntött utcán 2014. szeptember 15-én a Zala megyei Kerkaszentkirályon, ahol a megáradt Kerka és a Mura vize elöntötte a település alacsonyabban fekvő része

Homokzsákokat pakolnak egy ház elé a vízzel elöntött utcán 2014. szeptember 15-én a Zala megyei Kerkaszentkirályon, ahol a megáradt Kerka és a Mura vize elöntötte a település alacsonyabban fekvő részeit. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél.
Fotó: MTI/Varga György

19:11 - Az eddig vártnál is magasabban tetőzhet éjszaka a Mura

A korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél - tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő este.

A Mura intenzív áradása miatt változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón, amelynek vízállása 549 centiméter volt 18 órakor. A hidrológus szakemberek becslései szerint a Mura Letenyénél rekord vízállással, 555 centiméter körül tetőzhet éjfél körül. Ezen a szakaszon 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, ami 514 centiméter volt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőket csoportosított át a térségbe, az igazgatóság 25 munkatársa mellett más vízügyi igazgatóságoktól további 100 érkezett a murai árvízi védekezéshez. A védekezési munkákhoz 100 ezer homokzsákot igényeltek.

Murarátkán, a körtöltés mentén szükségessé vált nyúlgát építése, a töltés megerősítésére 20 ezer homokzsákot használtak fel. A megyei katasztrófavédelem mellett önkéntesek, rendőrhallgatók is segítenek a helyszínen, ahol összesen 120 ember vesz részt a munkálatokban.

Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszúságú nyúlgátat építenek. Folyamatos szivattyúzásra van szükség Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.

17:58 - Harmadfokú készültség a Lajtán

Hétfő délután hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Lajta mentén, tájékoztatott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az újabb árhullám a déli órákban tetőzött a folyó ausztriai szakaszán, Mosonmagyaróvárnál a vízállás meghaladta a harmadfokú készültség szintjét, de a folyó azóta is árad; a tetőzés legkorábban keddről szerdára virradóra várható.

Közölték azt is: a Rábán érkező árhullám miatt Árpás és Répceszemere, Nick, Uraiújfalu, Gyirmót, Koroncó, Mérges, Rábaszentmiklós, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápoc és Ostffyasszonyfa térségében kedd reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

16:42 - Átlépte az éjszakára várt vízszintjét a Mura

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint hétfő délután átlépte a Mura vízállása Letenyénél azt a szintet, amelyet csak este tíz órára vártak a védekezés résztvevői.

A honlap automata mérős adatai szerint hétfőn 16 órakor 542 centimétert mutatott a vízmérce, ez 24 óra alatt több mint 130 centiméteres vízszintemelkedést jelent. A folyó eddigi rekordvízállását 1972-ben mérték, akkor 514 centiméter volt a legmagasabb vízszint.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság kora délutáni ülését követő sajtótájékoztatón arról adtak hírt, hogy a folyón este tíz órára várták az 530 centiméter körüli tetőzést.

15:56 - Zalai kormánymegbízott: urai vagyunk a helyzetnek

A Mura áradása miatt a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) hosszan elnyúló árvízi védekezésre számít, de a szakemberek urai a helyzetnek - közölte a zalai kormánymegbízott a bizottság elnökeként hétfőn Nagykanizsán.

[namelink name="Rigó Csaba"] a ZMVB, valamint a nagykanizsai és letenyei helyi védelmi bizottság összevont ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a Mura vízszintje eddig soha nem látott szinten, várhatóan 530 centiméter körüli magassággal fog tetőzni este 10 óra körül. Az eddigi legmagasabb, 514 centiméteres vízállást 1972-ben mérték, de akkoriban korántsem volt olyan szervezettségű a védekezés, mint ma.

"Urai vagyunk a helyzetnek" - jelentette ki a kormánymegbízott.

Kifejtette, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint további csapadék már csak elvétve fordulhat elő, de a vízügyi szakemberek mérései alapján nagy vízhozamra számítanak a Murán. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régiós irányító törzse déltől Nagykanizsán rendezkedett be, innen irányítják a Zala, Somogy, Veszprém és Baranya megyei védekezést.

"Minden erőforrás biztosított vagy úton van" - jelezte Rigó Csaba, hozzátéve, hogy újabb önkénteseket vontak be a védekezésbe, gondoskodtak elegendő homokzsákról, homokról, fáklyáról a Mura menti települések számára. Külön odafigyelést igényel Kerkaszentkirály, mert a Mura -visszaduzzasztó hatása miatt - megemelheti a Kerka-patak vízszintjét.

A leginkább Muraszemenyére, Murarátkára, Letenyére, Tótszerdahelyre, Molnárira és Murakeresztúrra kell odafigyelni - mondta a kormánymegbízott.

A nyolc zalai víztározó szintváltozását is folyamatosan nyomon követik, az éjszaka megcsúszott maróci gátnál az erősítés már megtörtént. Késő délelőtt megkezdték a tározó vizének leeresztését, hogy a szintben alatta lévő településeket ne öntse el az áradás, ezért az abban tárolt mennyiség 40 százalékára engedik a szintjét.

Az intenzív esőzések miatt ár- és belvízzel elöntött útszakasz Bödeházán 2014. szeptember 15-én. Bödeháza az egyik elzárt település Zala megyében, amely csak Szlovénia felől közelíthető meg. MTI Fotó:

Az intenzív esőzések miatt ár- és belvízzel elöntött útszakasz Bödeházán szeptember 15-én. Bödeháza az egyik elzárt település Zala megyében, amely csak Szlovénia felől közelíthető meg.
Fotó: MTI/Varga György

Gondoskodnak a négy, magyarországi közúton megközelíthetetlen településről is, Bödeházáról, Gáborjánházáról, valamint a vasárnap este kitelepített Szijártóházáról és Zalaszombatfáról. Ez utóbbi kettőbe Szlovénián keresztül, konvojban ideiglenesen visszatérhettek délelőtt az ott élők, hogy ellássák állataikat.

Rigó Csaba beszámolt arról is, hogy a megyei kormányhivatalban egy munkacsoportot állítottak fel, amely a levonuló ár utáni fertőtlenítésben, kárfelmérésben vagy logisztikai kérésekben segítséget tud nyújtani.

[namelink name="Egri Gyula"], Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató az egyes településeken zajló védekezési munkálatokról elmondta: Letenyén elrendelték a Müller logisztikai központjában a munka beszüntetését, mert a területet körbevette a belvíz. Nem fenyegeti elöntés a központot, mert az a várható vízszintnél magasabban van, de a dolgozók kijutását csak így lehetett biztosítani.

Muraszemenyén a Murától visszaduzzadt Kerka miatt folyik védekezés, az utat elöntötte a víz, traktorral lehet csak közlekedni. A legszélső házból három idős embert a falu magasabb pontjára költöztetett ideiglenesen az önkormányzat.

A faluban 600 méter hosszan, három sorban öt zsák magasan emelik meg az eddig kiépített védművet, amelyhez több tízezer homokzsákot kell néhány óra alatt elhelyezni. A körmendi rendőr-szakközépiskolából és a fővárosi rendőrtiszti főiskoláról is érkezett segítség, így a tűzoltókkal együtt mintegy 150-en dolgoznak a helyszínen.

Murarátkát kettészakította a Mura kiömlő holtága, de mindkét oldalt védik az ártól.

Az igazgató közlése szerint "a Mura állami védművének tartania kell magát", az magasan a várható vízszint felett van. A Mura visszaduzzasztó hatása miatt azonban a Béci-patak Letenyén, a Principális-csatorna pedig Nagykanizsán okozhat problémákat, mert a belvíz és a talajvíz már hetek óta nem tud elfolyni.

A Mura térségében 500-550 ember dolgozik folyamatosan, nagyobb részük önkéntes, de vannak köztük polgárőrök és a helyi lakosság is kiveszi a részét a munkákból. Minden településen katasztrófavédelmi tiszt irányítja a munkálatokat.

Egri Gyula elmondta: időben érkezett a vízügy figyelmeztetése, fel tudtak készülni, és ha nem változik az előrejelzés, akkor sikeres lesz a védekezés.

A katasztrófavédelmi igazgató az MTI kérdésére közölte: az M7-es autópályát és az M70-es autóutat nem éri el az áradás, de az autóút tornyiszentmiklósi lejáratánál a vízátfolyás miatt homokzsákokat kellett elhelyezni.

14:00 - Ismét közlekednek a vonatok a Nagykanizsa-Gyékényes szakaszon

Megindult a vasúti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Gyékényes vonalon, ahol hétfő délelőtt a Nagykanizsa és Gyékényes közötti szakaszon az esőzések és a kilazult fák miatt le kellett zárni a vasúti pályát - közölte a Mávinform az MTI-vel.

A szakemberek a fákat eltávolították, a fellazult töltés miatt azonban Őrtilos és Gyékényes között mintegy 100 méter távolságban 5 kilométeres, csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

Emiatt 10-20 perc késéssel számoljanak az erre utazók - írta közleményében a vasúttársaság.

12:20 - Útinform - térkép

Az intenzív esőzések következtében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt öt település továbbra is megközelíthetetlen a Dunántúlon - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Baranya megyében Alsómocsolád, Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem közelíthető meg országos közúton. Az Útinform legfrissebb összesítése szerint összesen 21 országos közúton van érvényben teljes útzár Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében.

A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.


Árvíz a Dunántúlon 2014 - lezárt utak nagyobb térképen való megjelenítése

11:45 - Négy zalai település megközelíthetetlen

Zala  megyében kilenc út van még mindig lezárva a forgalom elől az  áradások miatt, négy település pedig továbbra is megközelíthetetlen  - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint Bödeháza,  Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza közúton továbbra sem  megközelíthető a környékbeli megáradt patakok elöntései miatt.

A Principális-csatorna áradása miatt még mindig le van zárva  Nagykanizsán a 74-es főút négy kilométer hosszan, illetve a Camping  út teljesen.

Zárva van a forgalom elől a Lentikápolna és Bárszentmihályfa, a  Rédics és Bödeháza, a rédicsi határhoz vezető bekötőút és  Zalaszombatfa, a zalaszombatfai bekötőút és Szijártóháza, valamint a  Szécsisziget és Kerkateskánd közötti út. Murarátkánál és  Kerkaszentkirályon szintén nem lehet használni egy helyi utat, az  utóbbi település önkormányzati úton Muraszemenye felől  megközelíthető.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es  főúti csomópontnál szintén zárva van a lassítósáv a vízelöntés miatt.

11:35 - Másodfokú készültség a Lajtán

Mosonmagyaróvárnál elérte a másodfokú készültség szintjét a Lajta  vízállása, a folyó tovább árad - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi  Igazgatóság hétfőn a honlapján.

A tájékoztatás szerint szerdára virradó éjszakára várják a  tetőzést a szakemberek, akik szerint a vízszint a mostaninál 40-60  centiméterrel magasabb lehet, meghaladhatja a harmadfok határát, a  vízállás azonban 30-50 centivel elmaradna a májusi ár legmagasabb  értékétől. Akkorra a jelenlegi, másodpercenként 42 helyett 50-60  köbméteres vízhozamot várnak.

A Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő  Ragyogónál a másodfokú készültség szintjét meghaladó, kedvezőtlen  esetben a harmadfokét is elérő tetőző vízszintre számítanak. A  vízoszlop magassága az alsóbb szakaszon Vágnál és Árpásnál is  meghaladja majd a másodfokú készültség határértékét, Gyirmótnál  megközelíti azt.

A regionális vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint Mezőörs  körzetében a déli órákban tetőzik a Cuhai-Bakony-ér vízszintje.

11:10 - Megcsúszott a vasúti töltés, nem járnak a vonatok Nagykanizsa és Gyékényes között

Leállították a vasúti közlekedést hétfő délelőtt a  Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Gyékényes vonal egy szakaszán,  miután az esőzések és a kilazult fák miatt Őrtilos és Gyékényes  között le kellett zárni a vasúti pályát - közölte a Mávinform az  MTI-vel.

A szakemberek már dolgoznak a töltés helyreállításán. A  munkálatokat várhatóan a déli órákra befejezik, addig a  Dombóvár-Nagykanizsa, illetve a Szombathely-Pécs között közlekedő  vonatok utasait is vonatpótló autóbuszok viszik Nagykanizsa és  Gyékényes között. 

A buszközlekedés miatt 15-20 perc késések előfordulhatnak -  olvasható a vasúttársaság közleményében.

11:00 - Árad a Sajó, lezártak egy utat Borsodban

A Sajó  áradása miatt a közút kezelője lezárta a Putnok-Borsodbóta közötti  alsóbbrendű közút egy részét – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén  Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Gaskó Bertalan közölte, az utat hétfőn délelőtt 10.00 órakor  teljes egészében lezárták a folyó magas vízállása miatt. Hozzátette,  a rendőrség kéri a közlekedőket,  indulás előtt tájékozódjanak az  aktuális időjárási és forgalmi viszonyokról a megyében.

10:20 - Megkezdődött az árvíz utáni fertőtlenítés Lentiben

Fertőtlenítik  Lentiben az üdülőövezetet, ahonnan még szombat hajnalban kellett  kitelepíteni az áradás miatt az ott élőket, akik hétfő reggel  költözhettek vissza - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke  hétfőn az MTI-vel.  

Rigó Csaba kormánymegbízott közleménye szerint az utak és az  ingatlanok fertőtlenítését a Zala Megyei Kormányhivatal  Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának  munkatársai végzik.  

A visszatelepítést a helyszínen a Zala Megyei  Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai  felügyelik - áll a közleményben.  

A lendvadedesi víztározó túlfolyóján szombat hajnalban  túlcsordult a víz, ami jelentős elöntést okozott Rédicsen és  Lentiben. A szlovén határ menti város üdülőövezetéből ezért 124  embert kellett kiköltöztetni, ők két nap után, hétfő reggel  térhettek vissza otthonukba.

8:52 - Lassú apadásnak indult a Rába Körmendnél is

Az éjszaka 494 centiméteres vízállással tetőzött a Rába, egyelőre még harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de már azon a szakaszon is megindult a lassú apadás - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfő reggel az MTI-t.

Balogh Nikoletta közölte: vasárnap este elkészült Körmenden, a folyó jobb partján a védmű magasítása, amelyhez százharminckét ember hétezer homokzsákot és száz köbméternyi homokot használt fel.

Este hat órától csak négyszer riasztották a vasi tűzoltókat, akik Kenézen, Dozmaton, Szombathelyen és Sorkifaludon szivattyúztak vizet családi házak pincéiből.

A szóvivő közölte azt is: Vas megyében csökkent a vízátfolyások miatt lezárt utak száma, már csak tizenegy útszakaszra nem lehet ráhajtani.

8:25 - Lentiben már visszaköltözhetnek a kitelepítettek

Lentiben visszatérhetnek házukba azok a kitelepítettek, akiknek még szombat hajnalban kellett elhagyniuk a lendvadedesi tározó elöntése miatt az otthonukat - tájékoztatta hétfőn a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: a környező vízfolyások csökkenő vízszintjének köszönhetően az áramszolgáltató reggel hat óra után visszakapcsolta az áramot a Lenti üdülőövezetében lévő területen. Az onnan szombaton kitelepített 124 ember számára fél hét után már lehetővé vált a visszaköltözés a katasztrófavédelem és a rendőrség irányításával.

A szóvivő közölte azt is, hogy a Szijártóházáról és Zalaszombatfáról vasárnap este kiköltöztetett 82 ember egyelőre nem térhet haza, de napközben visszamehetnek állatot etetni vagy a szükséges holmijaikat elhozni.

Cseresznyés Dániel kitért arra is, hogy a vasárnap éjszakai első információkkal ellentétben mégsem kellett kiköltöztetni Kiscsehiből 30 embert. Ott - a maróci víztározó hatvan méter hosszan megcsúszott gátja miatt - megelőző intézkedésként tervezték a kitelepítést, de erre végül nem kellett sort keríteni.

A gát erősítéséhez éjszaka homokzsákokat töltöttek, reggel pedig megkezdték a gátszerkezet bordás megerősítését mintegy száz ember közreműködésével.

Megcsúszott a gát a maróci víztározónál - az MTI felvételei.6:45 - Kevesebb bejelentés érkezett árvízi kárról Zala megyében

A Zala folyón és a megyében néhány patakon már apadás tapasztalható, a Murán azonban intenzív az áradás, ugyanakkor jelentősen csökkent az árvízzel kapcsolatos bejelentések száma - közölte hétfő reggel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A korábbiaknál kevésbé intenzív vasárnapi esőzésnek köszönhetően Zala megyében a kisebb vízfolyásokon és a Zalán is apadni kezdett a vízszint - Zalaegerszegnél mintegy másfél méteres csökkenést mértek -, a Mura azonban tovább emelkedik, és ott harmadfokúra emelték a készültséget. A folyón Muraszemenye térségében van szükség leginkább védekezésre.

A maróci víztározónál, ahol vasárnap este hatvan méter hosszan megcsúszott a gát, éjszaka önkéntesek segítségével több ezer homokzsákot töltött meg a katasztrófavédelem és a rendőrség. A reggeli órákban megkezdődik a tározó gátjának bordás megtámasztása mintegy száz ember közreműködésével.

Zala megyében csökkent az árvízi helyzet miatti bejelentések száma, a szombati 111-gyel szemben vasárnap 36 beavatkozást igénylő jelzés érkezett, és hétfő reggel hat óráig újabb bejelentést nem kapott a katasztrófavédelem.

6:30 - Harmadfokú a készültség a Murán és a Principálison

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka a Murán és a Principálison - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta gyakorlatilag változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.

3:20 - Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron

Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron, emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából, őket a rokonoknál szállásolták el - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn kora hajnalban az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában.

Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz Törökszentmiklóson is.

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, amelyek éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját (pilóta nélküli repülőjét) is. Az intenzív esőzés várhatóan hétfőn is folytatódik.

Az OKF vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.

Hétfő

Árvíz Vasban, Zalában és Baranyában - vasárnapi képek.19:00 - A Veszprém megyei Bakonypölöskét elzárta a víz a külvilágtól

A Veszprém megyei Bakonypölöskét elzárták az esőzések a külvilágtól: a településen átvezető utat mindkét irányból le kellett zárni vízátfolyások miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának sajtószóvivője vasárnap az MTI-t.

Csépányi-Barczi Petra elmondta, hogy a megyében sok helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait, több patak is kilépett a medréből, számos lakóház pincéjébe, illetve alagsorába folyt be az esővíz.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint vízátfolyás miatt le kellett zárni a 71-es számú főutat Örvényesnél. A forgalmat Vászoly és Pécsely felé terelik. A 77-es számú főutat ugyancsak vízátfolyás miatt Pulánál kellett lezárni, a Tapolca és Veszprém közötti forgalmat Nagyvázsony és Vigántpetend felé irányítják.

Ajkán a Torna patak vize átbukott a gátján, a környék utcáin hömpölyög a víz. A helyszínen az ajkai tűzoltók megkezdték az árvíz elleni védekezést - mondta.

Pécselyen a hirtelen lezúduló esővíz három épületet öntött el, összesen tíz embernek kellett elhagynia otthonát.

Hidegkúton egy utcában negyven centiméter magasan folyt a víz, egy lakóingatlant ki kellett üríteni. A községben ötszáz darab homokzsákkal folyik a védekezés - tette hozzá. Örvényesen a Szent Imre utcában körülvett a víz egy lakóingatlant. A ház lakóját a tűzoltók mentették ki.

Úrkúton, a falun átfolyó esővíz miatt homokzsákokkal védekeznek. Tagyon településen is kiöntött a falun átfolyó patak. Itt két lakóingatlant árasztott el, melyek közül az egyik lakatlan volt, a másikat azonban egy embernek el kellett hagynia, elhelyezéséről a polgármester gondoskodott - tette hozzá a szóvivő.

18:40 - Nyolc településen másodfokú belvízvédelmi készültség Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Belvízveszély miatt nyolc Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen másodfokú védelmi készültséget rendeltek el, a katasztrófavédelem szakemberei négy helységben segítik a lehullott nagy mennyiségű csapadék elvezetését - közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap kora este az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Fegyverneken, Kengyelen, Martfűn, Törökszentmiklóson, Tiszatenyőn, Kunszentmártonban, Öcsödön és Tiszaföldváron lépett életbe a másodfokú belvízvédelmi készültség. Jelenleg négy település lakóinak segít közvetlenül a katasztrófavédelem, miután Kunszentmárton, Szolnok, Törökszentmiklós és Zagyvarékas mélyebben fekvő részein okozza a legnagyobb gondot a vízelvezetés.

Kitelepíteni senkit nem kellett, a közúti és a vasúti közlekedésben jellemzően nem volt fennakadás, de Szolnokon a Téglagyári út egy szakaszt lezártak, oda hétfőn a települési polgári védelmi mentőszervezet telepít szivattyút, és várhatóan még aznap délelőtt megszűnik az útakadály.

S. Tóth Anikó beszámolt arról is: Törökszentmiklóson harmincketten jelentkeztek önkéntesen azok közül, akiket a városvezető polgári védelmi feladatok teljesítésébe bevonhat. A szervezetbe beosztottak három helyszínen védtek homokzsákkal a lakóházakat.

16:20 - Megkezdték a homokzsákos védekezést Ipolytarnócon

Tovább emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, ezért megkezdték a homokzsákos védekezést a Nógrád megyei Ipolytarnócon - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Angyal Eszter elmondta, hogy kora délutánra 349 centiméterre emelkedett a vízszint Ipolytarnócnál, ezért a falu polgármestere elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Az emelkedés intenzitása ugyanakkor a délelőtt mért adatokhoz képest csökkenést mutat, a további értékek a szlovákiai vízgyűjtő területen lehulló csapadékmennyiség függvényében változnak majd - tette hozzá.

Közlése szerint a veszélyeztetett Rákóczi és Dankó úton lévő hét lakóingatlan védelme érdekében megkezdték a homokzsákok lerakását. A munkát a helyszínen felügyeli a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség, a védekezésben részt vesz a Mihálygergei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, továbbá harminc közfoglalkoztatott és helyi lakosok. Várják a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjait is - tette hozzá.

Angyal Eszter elmondta, hogy a helyi önkormányzat előkészítette a befogadóhelyet, ahol szükség esetén tizenhárom embert tudnak fogadni. A figyelőszolgálat folyamatosan működik - tette hozzá a szóvivő.

16:00 - A polgárőrség is segíti a védekezést

Az elmúlt napok jelentős esőzése miatt kialakult "villámárvizek", valamint a Lenti melletti záportározó kiáradása miatt az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei jelentős erőket mozgósítottak a hatóságok munkájának támogatására, illetve a lakosság segítésére - közölte a szövetség vasárnap délután az MTI-vel.

Mint kifejtették: a legkritikusabbnak számító Zala megyében a helyi járási koordinátorok felelnek a járásért, akik folyamatosan tartják a kapcsolatot a hatóságokkal. Lenti mellett még Rédics, Lendvadedes és Hetés körzetben folynak munkálatok. A polgárőrök jellemzően az iszappal, sárral elöntött önkormányzati, közösségi helyiségek megtisztításában, területőrzésben, az átemelő-szivattyúk védésében, illetve jelzőőri tevékenységben vesznek részt.

Vas megyében, Szombathelyen, a Petőfi-telepen is megteltek az átereszek, házakat veszélyeztet a kiömlő víz. A katasztrófavédelem és polgárőrség egyebek mellett homokzsákok töltésében és elhelyezésében segített, valamint rendőrségi felkérésre visszaszorították a "katasztrófaturizmust".

A Győr-Moson-Sopron megyei Bakonypéterd és Pér polgárőrei forgalomirányítást végeztek, illetve az árvíz által veszélyeztetett útszakaszoknál figyelő szolgálatot látnak el. Kunszigeten egy öttagú család vályogházát a nagy mennyiségű csapadék miatt a belvíz alámosta, az oldalfala megrepedt és leomlott. A polgárőrök itt is segítettek a kitelepítésnél, illetve felügyelik a területet.

Szükség esetén a Pest megyei polgárőr egyesületek is segítséget nyújtanak az árvíz-védekezési munkában részt vevő lakosságnak, hatóságoknak.

15:50 - Homokzsákokkal magasítják a Rába védműveit Körmendnél

Csaknem százan magasítják a Rába védműveit Körmendnél, a régi hídtól keletre, hétszáz méter hosszan, a folyásirány szerinti jobb oldalon - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap délután a honlapján.

A homokzsák lerakásán az Őrség Mentőcsoport tagjai, körmendi hivatásos tűzoltók, a városi rendőrkapitányság állományának tagjai, valamint a helyi rendészeti szakközépiskola önkéntesei és civilek dolgoznak.

A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint Körmend belterületén, a 74168-as jelű úton a folyó áradása miatt már kora délután lezárták a Rába-hidat.

14:35 - Két település lakóit kitelepítik Zalában

Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítik vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket - jelentette be az országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben.

Bakondi György a rendkívüli esőzések kapcsán folyó védekezési munkákról a Zala megyei településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.

Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.

14:30 - Szentgotthárdnál már apad a Rába - már újra van vonatközlekedés a Szombathel-Graz vasútvonalon

Szentgotthárdnál már apad a Rába vízszintje, de az éjszakai esőzések lassíthatják az apadást, a határhoz közeli töltés és vasúti pálya kereszteződésénél sikerült homokzsákokkal megerősíteni a töltéshiányos részeket, ezért már újra van vonatközlekedés a Szombathely-Graz közötti vasútvonalon - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Gaál Róbert védelemvezető tájékoztatása szerint a Rába körmendi szakaszán vasárnap hajnalban rendelték el a harmadfokú, legmagasabb árvízvédelmi készültséget, a tetőzést vasárnap éjfél körül várják, 490-510 centiméter közötti vízállással, tehát a vízszint megközelítheti, de valószínűleg alatta marad az eddigi legmagasabb, 520 centiméteres vízmagasságnak.

Az árhullám következtében jelentős völgyi elöntések lehetnek Körmend térségében és az alatta levő szakaszokon is. Sárvárnál várhatóan szerdán tetőzik a folyó - ismertette Gaál Róbert.

Hozzáfűzte: a gátőrök folyamatosan járőröznek, a műszaki szakemberek pedig segítséget kaptak a székesfehérvári és szegedi vízügyes kollégáiktól, így nagyobb létszámban, megerősítve vesznek részt a védekezési munkálatokban.

A vízügyi igazgató tájékoztatása szerint Kemestaródfánál a Pinka és a Strém szombaton éjjel hosszan tetőzött. Vasárnap reggelre csak gyenge apadás mutatkozott a Rába visszaduzzasztó hatása miatt. A Pinkán egyelőre nem alakult ki újabb árhullám, a Gyöngyösön és a Répcén viszont továbbra is árad, az árhullámok vasárnap reggelre Sorkifalud illetve Tompaládony térségébe érkeztek. A Gyöngyös-patakon levonuló árhullám hatására a Lukácsházi tározóba folyamatosan érkezik a víz.

13:50 - Több millió köbméter víz áll a zalai árvíztározókban

A zalai folyók. patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll az elmúlt időszak esőzéseinek következményeként, de közben tovább áradnak, helyenként a tetőzéshez közelítenek a vízfolyások - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

A Kerka árhulláma jelentős elöntéseket okozott, több mint 200 hektárt borít be a belvíz a vízfolyás közelében. Az alsószenterzsébeti tározó teljes kapacitással üzemel, mintegy négymillió köbméter vizet tartalmaz. Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben Muraszemenyén, Szécsiszigeten, Kerkaszentkirályon és Lovásziban.

A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patakon ugyancsak a jelentős vízszintemelkedés miatt Zalaszombatfánál, a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter vízmennyiség áll, de csaknem 370 hektárnyi az elöntött terület nagysága.

Vasárnap reggelre tetőztek az alsóbb vízfolyások, így a tározó vízszintje már nem emelkedett, ugyanakkor hosszú, elnyúló tetőzésre kell számítani.

A Mura áradása miatt Letenyénél szombaton másodfokú készültség lépett életbe. A hidrológusok számításai szerint vasárnap estére a vízszint itt eléri majd a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centimétert, a tetőzés pedig 460 centiméter körüli vízállással éjjel várható.

Az intenzív csapadék hatására a Borsfai-patakon is magas vízállások alakultak ki, ezért Tótszentmártonban is helyi vízkárkészültség lépett életbe.

A Zala alsó árvédelmi szakaszán változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó. Zalaegerszegnél szintén újra árad.

A szakemberek számításai alapján kedden várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 300 centimétert a Zala szintje. Két árhullám egymásra futására kell számítani, ami jelentős víztömeget hoz majd.

A Principális-csatorna továbbra is egyenletesen, nagyon lassan árad, szombat estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 centiméter volt a vízállás, s ha további jelentős csapadékot nem kap a vízgyűjtő, akkor hosszan elnyúló tetőzés várható. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van.

A Kis-Balatonnál változatlanul négy belvízvédelmi szakaszon folyik, harmadfokú készültség mellett a védekezés, kilenc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de 440 hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál a zalai védekezési feladatokat 35 emberrel látják el, de további csaknem 70 embert vezényeltek át Bajáról, Szolnokról, Nyíregyházáról, Miskolcról, Pécsről és Székesfehérvárról a zalaiak segítségére.

13:30 - Hende: eredményes a védekezés, de vannak károk is

Eredményes az eddigi árvíz elleni védekezés, a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen vasárnap.

A telepen egy lakópark új építésű házait érte el és károsította a víz.

Szentgotthárd térségében már apad a Rába, Körmendnél hamarosan a valaha mért legmagasabb vízállásnál várhatóan alacsonyabban tetőzik majd a folyó, levonulóban van az árhullám - mondta.

Hozzáfűzte: a gyors áradás, a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz miatt sok helyen történtek váratlan események. Így volt ez Szombathely külső részén, a Petőfi-telepen is, ahol a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását, ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott.

A miniszter vasárnap először Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) szombathelyi polgármester beszámolóját hallgatta meg a lakópark egy olyan utcájában állva, ahol néhány órával azelőtt még térdig érő víz hömpölygött. A polgármester elmondta, hogy több mint ezer homokzsákkal védték együtt a házakat a lakók, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei, de így is több házba betört a víz, volt ahol a nappaliban negyven centiméteres magasságban állt.

Hozzátette: az áramellátás is megszűnt, a szolgáltató elővigyázatosságból kikapcsolta azt, hiszen egy transzformátor házat is elért az áradás, így csak hajnalban, 4 óra 30 perckor lett áram, de ekkorra már sikerült elvezetni a Halastó és Hattyú utcából is a vizet.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője egy térképen magyarázta el a körülötte állóknak, hogy mi történhetett. A környező dombról az úgynevezett Gally-ároknak kellett volna elvezetnie a vizet a megáradt Perint patakba, de mivel az árkot benőtte a növényzet és a patak vízszintje is magasan volt, egyfajta visszaduzzasztás jött létre, a víz pedig szabadon folyt be az új lakópark házai közé, ahol eddig semmiféle vízelvezető rendszert nem építettek ki.

Végül egy földút két ponton történő átvágásával sikerült ismét a Gally-árok felé terelni a vizet - közölte a szakember.

Hende Csaba szerint olyan megoldást kell találni, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő. Tisztázni kell azt is, ki milyen mértékben felelős a történtekért, szerepelt-e a tervekben például a meg nem épült vízelvezető rendszer, illetve a benőtt árok kitisztítása kinek a dolga lett volna.

12:55 - OKF: eddig hatvan településen kellett védekezni

Árvíz és helyi vízkárok miatt eddig az ország hatvan településén kellett védekezni. Továbbra is Zala megyében a legnehezebb a helyzet, ott a szomszédos Somogy megyéből és a fővárosból érkezett tűzoltóegységek segítik a helyiek munkáját - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délben az MTI-vel.

A legfrissebb összesítés szerint Zala megyében tizenöt, Vas megyében huszonhat, Veszprém megyében egy, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében hét-hét, Baranyában pedig négy településen kellett embereket és vagyontárgyakat védeni a víztől. Zala (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy (Siófok), Vas (Csákánydoroszló) és Győr-Moson-Sopron (Kunsziget) megyében hat településről összesen 168 embert kellett kitelepíteni, további négy embert kimenteni. A lakosság számára négy befogadóhelyet nyitottak meg, ezeken huszonnégyen tartózkodnak.

Zala megyében továbbra is négy elzárt település van: Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza. Baranya megyében Alsómocsoládot nem lehet megközelíteni.

A védekezési munkálatokban országosan több mint kétezer ember vett részt, köztük önkéntes mentőszervezetek, valamint önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai - tették hozzá.

Az OKF azt írta: hétfő délutánig továbbra is több helyen várható jelentős mennyiségű csapadék az országban. Átlagosan 15-35 milliméter közötti csapadék hullhat. A legnagyobb mennyiség a középső országrész déli felében valószínű.

12:50 - Védelmi készültséget rendeltek el Ipolytarnócnál

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a polgármester a Nógrád megyei Ipolytarnócon vasárnap az Ipoly folyó vízszintjének folyamatos emelkedése miatt; a faluba ezer homokzsákot szállítottak - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Angyal Eszter elmondta: jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van Ipolytarnócnál, védekezésre azonban még nincs szükség.

Az elmúlt napok heves esőzése és a következő napok hasonló előrejelzései, az Ipoly szlovákiai szakaszán mért vízszint, illetve a magyar szakaszon történt jelentős emelkedés miatt rendelte el a készültséget Ipolytarnóc polgármestere - tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatása szerint Ipolytarnócnál 329 centiméteren állt a vízszint délelőtt 11 órakor, és óránként 10-15 centimétert emelkedik.

A településen hét lakott és egy üresen álló lakóingatlan védelme válhat szükségessé a Rákóczi és Dankó úton - mondta Angyal Eszter.

Hozzátette: a faluban meglévő készlethez további ezer darab homokzsákot szállított a helyszínre a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség, Ipolytarnóc polgármestere gondoskodott a befogadóhely előkészítéséről az esetleges kitelepítés esetére, a figyelőszolgálat folyamatosan működik.

9:40 - Közútkezelő: huszonhat úton van teljes útzár

Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A közútkezelőnek a szombat éjszakai, vasárnap reggeli órákban további útszakaszokat kellett lezárnia a nyugat-dunántúli megyékben. Az Útinform szolgálat legfrissebb összesítése szerint több mint hatvan kilométernyi útszakasz van lezárva Baranya, Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Veszprém és Zala megyében - írták a közleményben.

Baranyában Alsómocsolád, Zalában Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem közelíthető meg országos közúton, a Vas megyei Szakonyfaluba pedig csak az ott lakókat engedik be a hatóságok.

A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Továbbra is arra kérik az autósokat, hogy ha az ár- és belvízben érintett térségekben az utazás mellett döntenek, fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, a figyelmeztető vagy korlátozó jelzéseket minden esetben vegyék komolyan, a lezárt szakaszokon pedig semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni.

9:10 - Tizennyolc embert költöztettek ki otthonából Csákánydoroszlón

Tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából az áradás miatt Csákánydoroszlón - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint miközben a Rába szentgotthárdi szakaszán már megindult az apadás, a folyó körmendi szakaszán továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Csákánydoroszlón, a Dózsa-ligetben családi házakat veszélyeztet a víz, ezért ott 18 embernek kellett elhagynia otthonát, közülük tizenhatan rokonoknál szálltak meg, két emberről az önkormányzat gondoskodott.

A szóvivő közlése szerint az esti órákra befejeződött a 86-os főút Csörnöc-patak menti szakaszának védése. A védmű 4000 homokzsákból 115 méter hosszan épült ki. Vas megyében összesen 26 településen zajlott a védekezés homokzsákokkal és szivattyúkkal.

Vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, önkéntes tűzoltók és polgárőrök éjszaka is figyelőszolgálatot láttak el az áradással érintett településeken.

Szintén lakóházakat védenek homokzsákokkal Magyarszecsődön, Rábatótfalun, valamint Körmenden, a Diófa és a Gárdonyi utcában, ahol a szántóföldekről befolyó víz veszélyezteti az ingatlanokat.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen homokzsákokkal és szivattyúzással védték a lakóházakat, amelyeket szintén a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztetett. A szóvivő közölte, hogy a betörő víz a transzformátor állomást is elöntötte, így a szolgáltató ideiglenesen kikapcsolta az áramot, de reggel fél öt körül helyreállt a városrészen az áramszolgáltatás.

Szombat este a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság további kétezer homokzsákot biztosított a védekezéshez. A szombathelyi hivatásos tűzoltó egységeknek hajnalra sikerült eltávolítaniuk a területen felgyülemlett esővizet - közölte a tűzoltó zászlós.

Vas megyében továbbra is tizenegy alsórendű útszakasz van zárva vízátfolyás miatt. A védekezési munkálatok miatt Szakonyfaluba csak az ott lakókat engedik be. A Graz-Szombathely vasútvonalon szünetel a közlekedés, az osztrák határ közelében lévő töltésen ugyanis a vízügyi szakemberek homokzsákokkal erősítik meg a töltéshiányos részeket.

6:40 - Több mint száz helyre riasztották szombaton a zalai katasztrófavédelmet

Zalában a napok óta tartó heves esőzések nyomán megáradt patakok és folyók több helyen kiléptek a medrükből, és a lakóházakat, egyéb ingatlanokat érintő villámárvizek, elöntések miatt több mint száz alkalommal riasztották szombaton a katasztrófavédelmet - közölte a zalai szervezet vasárnap a honlapján.

Az összesen 111 riasztás túlnyomó többségében lakóházak védelme érdekében volt szükség az elárasztott pincékből, épületekből a víz kiszivattyúzására vagy homokzsákos védekezésre. Lentiben étteremből, Letenyén üzemcsarnokból, Gelsén és Zalaszentivánon a temetőből kellett jelentős mennyiségű vizet eltávolítani.

Murarátkán, Letenyén és Lentiben több esetben idős emberek vagy sérültek kijutásában segítettek a tűzoltók, hogy az érintetteket átadják a mentőknek. Zalaszombatfán háziállatokat menekítettek ki a település olyan pontjára, amelyet nem veszélyeztet az áradás.

A zalaegerszegi Domb utcában szombat este föld omlott egy emberre, aki súlyosan megsérült. Őt szintén a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki a veszélyes helyzetből.

Továbbra is megközelíthetetlen közúton Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa, mert a környékbeli patakok szombaton késő este kiléptek a medrükből. Az utakon helyenként egyméteres víz hömpölygött, ami vasárnap reggelre apadásnak indult.

Zalaegerszeg Kaszaházi városrészében hat szivattyúval, Lentiben a Kinizsi utcánál kilenc szivattyúval, Muraszemenyénél négy szivattyúval, Murarátkán pedig egy helyen a hajnali órákban is folyamatosan dolgoztak a víz átemelésén a katasztrófavédők.

4:00 - Kimosta a töltést a víz a Siófok-Kaposvár vasútvonalon

Több napig pótlóbusz közlekedik a Siófok-Kaposvár vasútvonal egy szakaszán, mert szombat éjjel a Tab és Siófok közötti szakaszon a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások kimosták a vasúti pálya ágyazatát - közölte az MTI-vel vasárnap hajnalban a Mávinform.

A víz mintegy 20 méteres szakaszon öntötte el és mosta ki a pályát.

A helyreállítás előreláthatóan több napot vesz igénybe, ezért vasárnap hajnaltól vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Siófok és Tab között. A közúton hosszabb útvonal és az átszállások miatt 30-60 perces késések is előfordulhatnak a teljes vonalon - írja a közlemény.

1:20 - Kilépett a Kerka a medréből Lentikápolnánál

A Zala megyei Lentikápolnánál kilépett medréből a Kerka, homokzsákos védekezésre van szükség - közölte az MTI-vel vasárnap kora hajnalban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a megyében homokzsákokkal védekeznek még Mikekarácsonyfánál, Rédicsen, Lovászinál, Muraszemenyénél, Kerkaszentkirályon és Szécsiszigeten. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a leginkább érintett Zala megyében eddig mintegy 20 ezer homokzsákot és 190 köbméter homokot használtak fel a védekezés során, 10 ezer homokzsákot pedig készenlétben tartanak az érintett településeken.

Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza és Zalaszombatfa jelenleg nem közelíthető meg személyautóval közúton, mert a környező patakok kiléptek a medrükből.

Vas megyében két helyen védekeznek a szakemberek homokzsákokkal: Körmenden mezőgazdasági területről folyik a víz a településre, Szentgotthárdon pedig egy fatelep csarnokába folyik be a csapadék.

A Veszprém megyei Noszlopon egy lakóházat veszélyeztet az áradás, ezért a szivattyúkon kívül homokzsákos védekezésre és útlezárásra is szükség van.

Somogy megyében Siófokon egy lakóházból nyolc embert kellett kitelepíteni. A település több pontján szivattyúznak a katasztrófavédelem tűzoltóegységei - tájékoztatott a helyettes szóvivő.

SZOMBAT

23:10 -Megközelíthetetlen falvak Zalában

 Megközelíthetetlenné vált négy zalai település szombat éjszaka, mert az utakon egy méter magas víz hömpölyög - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa vált megközelíthetetlenné, miután a térségbeli patakok kiléptek a medrükből. Az utakon egy méter magas víz hömpölyög.

Az áradások miatt a megyében további hét út még mindig járhatatlan. Továbbra is zárva van a forgalom elől Nagykanizsán a 74-es főút, valamint a 6804-es jelű út a kiskanizsai városrészben. Murarátkán és Szentgyörgyvölgyön egy-egy útszakaszon, valamint Baglad és Nemesnép közelében több útvonalon sem lehet közlekedni.

Lakóházakat veszélyeztet az áradó patak Szécsiszigeten is.

22:20 - Ismét járható az út Som és Nagyberény között

Újra lehet közlekedni a víz- és sárátfolyások miatt korábban lezárt 65-ös főút Somogy megyei szakaszán, Som és Nagyberény között - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat késő este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nagyberényi halastó a sok eső miatt kilépett a medréből, egy időre elöntötte a település főutcáját.

21:00 - Lezárták a 65-ös számú főutat Som és Nagyberény között

Lezárták a 65-ös számú főutat a Somogy megyei Som és Nagyberény között, mert a víz- és sárátfolyások miatt járhatatlanná vált az útszakasz - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat este.

A siófoki hivatásos tűzoltók a helyszínen vannak, és a közútkezelő szakembereit is értesítették.

19:05 - A legmagasabb árvízvédelmi fokozatot rendelték el a Rába szentgotthárdi szakaszán

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán. A határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal erősítik, ezért a Graz-Szombathely vasútvonalon a védekezési munkálatok alatt szünetel a közlekedés - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombat este az MTI-vel.

Gaál Róbert központi védelemvezető tájékoztatása szerint 18 órakor Szentgotthárdnál 402 centiméteres vízmagasságot mértek, szombat reggel óta több mint két métert emelkedett a Rába vízszintje.

Hozzáfűzte: a folyó körmendi szakaszán jelenleg még másodfokú készültség van érvényben, de a hidrológusok számításai szerint a szombat késő esti, éjszakai órákban ott is szükségessé válik a harmadfokú készültség elrendelése. Körmendnél szombat reggel óta mintegy 30 centiméter emelkedett a vízszint, 18 órakor 406 centimétert mértek.

Gaál Róbert kiemelte: a gátőrök és a vízügyi igazgatóság és műszaki szakemberei - a szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban - éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek.

A védelemvezető közleményében írt arról is, hogy a Gyöngyös-patak délben 421 centiméterrel tetőzött Kőszegen, azóta már 60 centiméternyit apadt a víz.

16:15 - Homokzsákokkal védekeznek Körmenden, Szombathelyen és Jákon is

Homokzsákokkal védekeznek Körmenden a Hunyadi utca lakói a környező szántóföldekről befolyó esővíz ellen - közölte a honlapján szombaton a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a védekezésben a tűzoltók mellett a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola tizenegy diákja is részt vesz.

Homokzsákokkal védik a házakat a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen is, ahol két utcát szintén a földekről bezúduló víz öntött el. Itt a katasztrófavédelmi és a vízügyi szakemberek irányításával már órák óta szivattyúzzák a vizet, de magassága csak lassan csökken.

Hasonló a helyzet Jákon, ahol szintén térdig gázolnak az emberek a vízben.

A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatásai szerint védekezési munkálatok folynak Nardán, Sorkifaludon, Szentpéterfán, Kenézen, Szakonyfaluban, Csákánydoroszlóban, Máriaújfaluban, Rábagyarmaton és Kőszegen is.

14:50 - Záportározókat ellenőriz a katasztrófavédelem Zalában

Ellenőrzik a zalai záportározókat, az ár levonulása után fertőtlenítenek, illetve homokzsákokkal és fáklyákkal készülnek az éjszakai újabb csapadékra a katasztrófavédelem munkatársai - tájékoztatta a megyei szóvivő szombaton az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: az éjszaka a túlfolyón átlépett lendvadedesi záportározón kívül még nyolc hasonló létesítmény van Zalában, valamennyit ellenőrzik a katasztrófavédelmi szakemberek. Folyamatos felügyeletüket is elrendelték, és hasonlóan állandó figyelőszolgálatot szerveztek a Kerka- és a Cserta-patak vízgyűjtőjére, hogy a további vízszintemelkedésre azonnal reagálni tudjanak.

Muraszemenye, Kerkaszentkirály, Szécsisziget és Lovászi térségében homokzsákokkal, homokkal és fáklyákkal készülnek a katasztrófavédelem munkatársai az éjszaka várható újabb esőzésre. Ezeken a településeken az esetleg érkező ismételt áradásra készülve tesznek megelőző intézkedéseket.

A szóvivő elmondta azt is, hogy ahol az ár levonul, a katasztrófavédelem fertőtleníti az érintett területeket.

14:45 - Ismét megközelíthető közúton Szakonyfalu

Ismét megközelíthető közúton Szakonyfalu - közölte szombat délután a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a vízátfolyás miatt lezárt utat délután fél kettőre sikerült ismét járhatóvá tenni. Alsószölnököt viszont továbbra sem lehet magyar oldalról megközelíteni.

Hozzáfűzte: a megyei katasztrófavédelmi igazgató délelőtt elrendelte a Hármashatár mentőcsoport bevetését, amely jelenleg is részt vesz a védekezési munkálatokban Szakonyfaluban és Alsószölnökön is, valamint bekapcsolódott 86-os főút mentén kezdett megelőző védekezésbe. Készenlétbe helyezték az Őrség mentőcsoportot is.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombat délig 45 esethez riasztották a megye tűzoltóit, jelenleg is védekezési munkálatok zajlanak Narda, Sorkifalud, Ják, Szombathely, Szentpéterfa, Kenéz, Alsószölnök, Szakonyfalu, Csákánydoroszló, Máraiújfalu, Rábagyarmat településeken. Hét alsórendű útszakasz van lezárva vízátfolyások miatt.

12:50 - Néhány korábban lezárt út újra járható, de újabbakkal bővült a lezárt utak listája

Az Útinform 12.40-es összeállítása az ár- és belvíz helyzet miatti korlátozásokról.

A Vas megyei Szakonyfalu és a Zala megyei Oltárc elzárt település, Vas megyében Alsószölnök és Felsőszölnök csak Ausztria, illetve Szlovénia felől közelíthető meg.

Zala megye (8):
ÚJ A 7407-es jelű út Babosdöbréténél a 4+691 - 7+075 km között 2014.09.13-án 11.35 órakor lezárva.
A 7424-es jelű út Szentgyörgyvölgynél 2014.09.13-án 11.35 órakor lezárva.
A 74211-es jelű út Nemesnépnél a 0+000 - 3+269 km között 2014.09.13-án 11.35 órakor lezárva.
A 75137-es jelű út Oltárcnál az 1+500 - 2+700 km között 2014.09.13-án 11.50 órakor lezárva. Elzárt település: Oltárc.
74-es főút Nagykanizsánál az 1+400 – 5+500 km közötti szakaszát a Principális-csatorna áradása miatt, a közlekedés biztonsága érdekében 2014.09.13-án 2:00 órától lezárták.
A 6835-ös jelű út a 14+000 km szelvénynél Letenyén 2014. 09.13-án 9.15 órakor vízátfolyás miatt lezárva.
A 7538-as jelű út 4+900 km szelvénynél Murarátkánál vízátfolyás miatt 2014. 09.13. 9.30 órakor lezárva.
A 7538-as jelű út 0+000 – 4+700 km között Letenye és Murarátka között sárátfolyás miatt várhatóan 2014. 09.13. 10.00 órától lezárva.
A 75-ös főúton Nova és Lenti között nem lehet közlekedni, rendőrök terelik el a forgalmat.
Szentmargitfalva és Bázakerettye közötti út vízátfolyások miatt 2014.09.13-án 8.00 órakor lezárva.
A 7539-es jelű út 2+662 - 2+760 km közötti szakasza Tormaföldén 2014. 09.13-án 9.15 órakor lezárva.

Vas megye (7):
Ják és Balogunyom között, 0+730 és a 3+665 km szelvények közötti szakaszon vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 11.50 órától lezárva.
Halogy–Nádasd összekötő út 3+010-5+800 km közötti szakasz vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 6.00-órától lezárva.
Molnaszecsőd–Döröske összekötő út 0+260-3+500 km közötti szakasza vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 5.00-órától lezárva.
Rábatótfalu és országhatár, a 13+765 – 27+980 km közötti szakasz vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 8.20 órakor lezárva.
Kerkáskápolna és Magyarföld között vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 9.30 órakor lezárva.
Máriaújfalu és Farkasfa között, 14+437-17+376 km szelvények között teljes útzár van érvényben.
74172-es bekötőút Felsőmarácon a 0+0-2+500 km szelvények között teljes útzár van érvényben.
Kerkáskápolna és Magyarföld között, 7+175-7+900 km szelvények között teljes útzár van érvényben.
Szentgotthárd-Máriaújfalu településnél, vízátfolyás miatt 2014. 09.13-án 9.30 órakor lezárva.
Szakonyfalu elzárt település, Alsószölnök és Felsőszölnök csak Ausztria és Szlovénia felől közelíthető meg.

Győr-Moson-Sopron megye (1):
A 83125-ös jelű út a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt Kajárpécnél a 3+000 – 4+000 km közötti szakaszon vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 8.25 órakor lezárva.

Veszprém megye (1):
A Pápa–Vaszar–Gyarmat összekötő út, Pápa és a takácsi elágazás, a 4+000–8+500 km között 2014.09.12-én 19.55 órától a Gerence patak áradása miatti vízátfolyások okán lezárva.Árvíz a Dunántúlon 2014 - lezárt utak nagyobb térképen való megjelenítése

12:20 - Képek az áradó Mura vidékéről

Egy autó próbál áthaladni a vízen az M70-es út lehajtójánál, Tornyiszentmiklósnál 2014. szeptember 13-án. Zala megyében, Lenti és Nagykanizsa térségében több utat is elöntött az éjszakai esőzések miatt kialakult áradás, a hömpölygő sáros víz elérte az M7-es autópályát és az M70-es utat is, Rédicsen autókat sodort el az ár.12:15 - Készültség az Ikván, a Lajtán és a Rábcán

A levonuló árhullám miatt reggel 10 órakor készültség lépett életbe az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szombat délelőtt az MTI-t.

Németh József közölte: az Ikva menti településekre elsőfokú helyi vízkár-elhárítási, a Lajta-mentén elsőfokú árvízvédelmi, a Rábca-menti, a kapuvár-hansági és a Fertő menti belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Kevéssel korábban azt közölte honlapján az igazgatóság, hogy a Duna várhatóan a készültségi szint alatt tetőzik a térségben, ugyanakkor a Lajtán kialakult második árhullám várhatóan utoléri az elsőt. Az elsőfokú készültség határa körüli vízszint emiatt akár a harmadfok fölé is emelkedhet a jövő hét közepén.

A Vasban intenzíven áradó Rábán az elsőfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon. Árad a Répce is, a Marcal jobb parti mellékvízfolyásai közül a Torna és a Hajagos azonban szombat reggelre már apadni kezdett.

12:15 - Javult a zalai települések megközelíthetősége

A száraz időjárásnak és a megáradt vízfolyások apadásának köszönhetően néhány zalai település újra megközelíthetővé vált, de több szakaszon továbbra is teljes az útlezárás.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: szombaton nem sokkal dél előtt hét zalai út volt lezárva a forgalom elől.

A 74-es út Nagykanizsánál mintegy négy kilométeres szakaszon éjszaka óta nem járható a Principális áradása miatt. A 75-ösön Nova és Lenti között nem lehet közlekedni, rendőrök terelik el a forgalmat.

A Szentmargitfalva és Bázakerettye közötti utat vízátfolyások miatt zárták le. Rédicsre több úton nem lehet bejutni. Tormafölde felé a 7539-es út van lezárva, Letenyén pedig a 6835-ös út vízátfolyások miatt. Letenye és Murarátka között a sárátfolyás, Murarátkán pedig a vízátfolyás miatt nem járható egy-egy útszakasz.

12:10 - Házakba tört be a víz Szentgotthárd külső városrészein

Lakóházakba is betört a víz Szentgotthárd több külső városrészén, Rábatótfaluban, Rábakethelyen, Máriaújfaluban és Farkasfán is komoly védekezés folyik - mondta Huszár Gábor (független), Szentgotthárd polgármestere szombat délelőtt az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint órák óta megfeszített erővel védekeznek az emberek, az alacsonyabban fekvő udvarokon így is körbevette a házakat a víz, vannak helyek, amelyeket csak nagyon nehezen megközelíthetők.

12:05 - Szakonyfaluba a katasztrófavédelem és a rendőrség visz kenyeret és tejet

Az áradás miatt közúton elzárt Szakonyfaluba a katasztrófavédelem és a rendőrség szállítja a tejet, a kenyeret, és mindenben segítik az ott élőket - tájékoztatta az MTI-vel szombat délelőtt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta közölte: a megye több településéről is folyamatosan érkeznek a bejelentések, pincéket öntött el, utakat zárt el a víz az éjszaka lehullott sok eső miatt.

Hozzáfűzte: Szentgotthárdon is pincékből szivattyúzzák a vizet, a Széchenyi utcában leszakadt egy áteresz, ott pallókkal biztosítják az átjárást.

Kőszegen az úgynevezett hatházaknál a tűzoltóknak a felgyülemlett csapadékvíz gyorsabb lefolyása érdekében át kellett vágniuk egy átereszt.

Szombathelyen a Petőfi-telepen, ahol a kiömlő víz lakóházakat veszélyeztet homokzsákokkal védekeznek, szivattyúznak és egy erőgépet is bevetettek. Magyarnádalján két lakóházat védtek meg homokzsákokkal a víztől.

A közlemény szerint a hajnali csapadék hatására intenzív áradás kezdődött a megye vízfolyásain, a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán is másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Vas megyében eddig tíz alsórendű útszakaszt kellett lezárni vízátfolyások miatt, Alsószölnök és Felsőszölnök csak Ausztria és Szlovénia felől közelíthető meg.

12:00 - Megindult a vonatközlekedés Nagykanizsa és Zalakomár között

Megindult a vonatközlekedés Nagykanizsa és Zalakomár között a Budapest-Gyékényes vonalon szombat délelőtt, a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér és Rédics között várhatóan még több napig pótlóbuszok járnak - tájékoztatta a Mávinform az MTI-t.

A közleményük szerint a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal Zalaszentjakab és Nagyrécse szakaszán 10 órára eltávolították a megdőlt fát és helyreállították a felsővezeték-rendszert, így az utasoknak már nem kell átszállniuk pótlóbuszokra.

Ugyanezen vonal Murakeresztúr-Őrtilos közötti részén a vasúttársaság szakemberei még dolgoznak a fák eltávolításán és a felsővezetéki zárlat megszüntetésén. Dízelvontatással várhatóan még délelőtt megindulhat a közlekedés, ha az átázott talaj miatt további fák nem dőlnek a sínek felé.

A Zalaegerszeg-Rédics vonalat reggel bejárták a MÁV szakemberei, és megállapították, hogy Csömödér-Lenti szakaszon, mintegy 70 méter hosszan elmosta a pályát a belvíz. Emiatt a várhatóan több napig tartó helyreállítás befejezéséig pótlóbusz viszi az utasokat Csömödértől Rédicsig.

A busz csak azokat a vasútállomásokat, megállókat érinti, amelyek megközelítését éppen nem akadályozzák közúti vízátfolyások. Zalaegerszeg és Csömödér között a délutáni vonatok már közlekedhetnek.

Az elmosott szakasz helyreállítását várhatóan a jövő hét elején kezdheti meg a vasúttársaság - olvasható a közleményben.

11:40 - Kontrát: egy záportározó túlfolyóján zúdult víz Lentire és Rédicsre

A lendvadedesi záportározó túlfolyóján, a vészapasztón keresztül zúdult szombatra virradóra a víz Lentire és Rédicsre, mert a több mint százmilliméternyi eső miatt teljesen megtelt a tározó - mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat délelőtt Lentiben.

Kontrát Károly a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gát tetejéig ért a víz, amelynek a szintje éjszaka óta már csaknem egy métert süllyedt. A gát nem szakadt át, de a Budapesti Műszaki Egyetemtől szakértőt rendeltek ki, hogy megvizsgálják az állapotát, a térségben ugyanis ismét nagy mennyiségű csapadék várható.

A víz miatt megelőzésként Lentiben 70 ingatlanból több mint 100 embert kellett kimenekíteni, néhányukat a Vörösmarty iskolában helyezték el, a többség családtagjaihoz, rokonaihoz ment. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügy, az önkormányzat és civilek kitűnő együttműködésének köszönhetően minden szükséges emberi és gépi erő rendelkezésre áll a védelmi munkálatokhoz - tette hozzá Kontrát Károly.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője arról beszélt, hogy a legalább 100 éve nem tapasztalt rendkívüli esőzések miatt Zala megyében szombat délelőtt 72 helyen folyik védekezés. A megáradt folyók és a szombaton még várható újabb mintegy 70 milliméternyi eső miatt kialakulhatnak újabb villámárvizek, a Murán valószínűleg harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni éjszaka.

Kiemelte: minden eszköz és erő rendelkezésre áll ahhoz, hogy az embereket és az anyagiakat megvédjék.

Az MTI kérdésére elmondta: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a lendvadedesi tározó további vízszintcsökkenése esetén ellenőrzött módon is folytatni tudják-e a vízszint apasztását. Ebben az esetben a várható csapadékot a záportározó be tudja fogadni.

Arra a kérdésre, hogy a Lentiben kitelepítettek mikor térhetnek vissza otthonukba, Kossa György elmondta: a műszaki szakértő véleményétől függ, mert előbb meg kell vizsgálni a tározó gátjának állapotát. Utána döntenek arról, mikor térhetnek haza az érintettek, de napközben lesz lehetőségük arra, hogy a legszükségesebb értékeiket elhelyezzék vagy kihozzák.

Rédicsen az látható, hogy az áradás utakat, házakat is elért, a katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a víz autókat is elsodort. A településen átvezető patak egyik hídjának beton korlátjait is részben összetörte a levonuló áradat, amely szétdöntött egy fából ácsolt buszmegállót is.

10:45 - Az Alpokalján esett sok eső, a Bakonyban már kevesebb

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az elmúlt 24 órában lehullott csapadékok mennyisége a következők szerint alakult:

Zirc 9,1 mm
Bakonybél 10,6 mm
Városlőd 8,6 mm
Hidegkút 8,3 mm

A legtöbb eső most az Alpokalján esett:

Görbehalom  43,5 mm
Brennbergbánya 33,8 mm
Sopron 28,7 mm

Zala megyében Lentiből 63, Letenyéről 69 mm-t jelentettek, itt az elmúlt két napban közel 100 mm eső esett, mely kéthavi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg.

8:40 - Több utat is elöntött az áradás Zalában

Zala megyében, Lenti és Nagykanizsa térségében több utat is elöntött szombat reggelre az éjszakai esőzések miatt kialakult áradás, a hömpölygő sáros víz elérte az M7-es autópályát és az M70-es utat is, Rédicsen autókat sodort el az ár.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek arról adott tájékoztatást, hogy Lenti és Nagykanizsa térségében számos teljes útlezárást kellett elrendelniük a közútkezelőknek. A reggeli órákban a magas vízállások miatt Lenti közúton szinte megközelíthetetlenné vált, a rendőrök már a 75-ös úton megállítják a forgalmat.

A Principális-csatorna áradása miatt, a közlekedés biztonsága érdekében hajnalban csaknem négy kilométer hosszan lezárták a 74-es út Nagykanizsát elkerülő szakaszát. A megyében Muraszemenye és Lispeszentadorján, valamint Kiscsehi és Bázakerettye között van még teljes útzár a nyolc órai összesítés szerint.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az áradás. Tornyiszentmiklósnál, az M70-es lehajtójánál mintegy 50 méter hosszan, 30-40 centiméteres magasságban folyik át a sáros víz az úttesten, de több helyen is megközelíti a gyorsforgalmi út szélét a víz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Rédics egyes területein egyméteres a víz, az áradás személygépkocsikat is magával sodort, de személyi sérülés nem történt.

7:20 - Nem jár a vonat a Zalaegerszeg-Rédics vonalon és a Murakeresztúr-Őrtilos között

A Székesfehérvár-Gyékényes vonalon késnek, a Zalaegerszeg-Rédics vonalon, valamint Murakeresztúr és Őrtilos között pedig nem járnak a vonatok - tájékoztatta a Mávinform szombat reggel az MTI-t.

Közleményük szerint a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonalon jelentős, 20-60 perces késések várhatók a reggeli, délelőtti órákban, mert Zalaszentjakab és Nagyrécse között egy Budapestre tartó gyorsvonat áramszedője eltört és leszakította a felsővezetéket. A helyreállításig Nagykanizsa és Zalakomár között pótlóbuszok viszik az utasokat.

Balatonszemes és Siófok között szintén pótlóbuszokra kell átszállniuk az utasoknak pályafelújítás miatt. A vasútvonal Gyékényes-Murakeresztúr közötti szakaszán, Murakeresztúr és Őrtilos között a felsővezetékekre dőlt fák eltávolításáig és a helyreállításig ugyancsak busz szállítja az utasokat.

A Zalaegerszeg-Rédics vonalon a vízátfolyások miatt egyelőre bizonytalan, hogy a napi néhány vonat közül melyik indulhat majd el. A vasúttársaság egy busszal megkezdte az utasok elszállítását. A busz csak azokat a vasútállomásokat, megállókat érinti, amelyek megközelítését nem akadályozzák közúti vízátfolyások.

7:10 - Lentiben százhúsz embert telepítettek ki

Mintegy százhúsz embert telepítettek ki a katasztrófavédelem munkatársai szombat hajnalban Lentiben, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város egy részét.

Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a strandfürdő környékét árasztotta el a víz, fél méternél is magasabban. Ezekbe az utcákba autóbuszokkal nem tudtak bejutni, ezért teherautókkal hozták ki az embereket.

A kitelepítettek nagyobb része rokonokhoz, ismerősökhöz ment, kisebb részüket a Vörösmarty iskola tornatermében helyezték el ideiglenesen.

A szóvivő arról is beszélt, hogy az éjszakai nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős fennakadások vannak Zalában a vasúti közlekedésben is. Vasútvonalakat, állomásokat is több helyen elöntött a víz, így a Zalaegerszegről menetrend szerint háromnegyed hat után induló vonatok helyett vonatpótló autóbuszokat indítanak. Zalakomár és Nagykanizsa között felsővezeték-szakadás, Murakeresztúr és Gyékényes között pedig a sínekre dőlt fa miatt ugyancsak vonatpótló buszok közlekednek.

Mint hozzátette: a jelentős eső miatt hajnalra tömegessé váltak a vízelöntések miatti károk Zala megyében. Hajnali öt óráig már 56 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére.

6:20 - Jelentős az áradás több zalai patakon és folyón

Alig két nap alatt másfél-két méterrel emelkedett több zalai patakon is a vízszint Lenti környékén, de Zalában több folyón is árvízvédelmi készültség lépett életbe - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közölt adatokból.

A szombat hajnali távmérési adatok szerint a Kerka-patak vízszintje Tormaföldénél két nap alatt mintegy két métert emelkedett, hajnalban 244 centiméteren állt a vízmérce, míg Bajánsenyénél ugyancsak két nap alatt másfél métert emelkedve 161 centimétert mutatott.

A Kebele-patakon is jelentős árhullám alakult ki, csütörtök óta itt is másfél métert emelkedett a vízszint, ami szombat kora reggelre elérte a 274 centimétert.

A Principális-csatorna Nagykanizsánál továbbra is lassan, folyamatosan emelkedik, szombaton hat órakor 266 centiméteren állt. Itt a szakemberek számítása szerint ezen a hétvégén 290 centiméter alatt várható a tetőzés.

A Murán éjszaka elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe. A folyó szintje Letenyén kora reggel 351 centiméteren állt.

A Zalán ugyancsak elsőfokú készültséget rendeltek el az éjszaka, Zalaegerszegen 178 centiméteren, Zalaapátinál 190 centiméteren állt a vízszint szombat hajnalban.

6:10 - Több település is megközelíthetetlenné vált Zalában

A tartós és nagy mennyiségű eső miatt megáradt patakok utakat öntöttek el Zalában, ezért szombat hajnalra több település is megközelíthetetlenné vált - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke szombaton az MTI-t.

Nothoff Ingrid közölte: a Lenti környékén megáradt vízfolyások miatt közúton nem lehet megközelíteni Gáborjánházát, Szentpéterföldét, Kisszigetet, Csömödért, Pákát, Dömeföldét, Szécsiszigetet, Tormaföldét, Pákát és Lovászit.

A Principális-csatorna áradása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy kilométer hosszan lezárta a 74-es főutat Nagykanizsánál. Az M7-es autópálya és az újudvari elágazó közötti lezárás miatt a járműveket a régebbi, Nagykanizsa palini városrészén átvezető nyomvonalra terelik.

A rendőrség azt kéri a közlekedőktől, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszokat, illetve kellő óvatossággal vezessenek a vízátfolyások miatt.

5:30 - Zala megyében jelentős károkat okozott a sok csapadék

Zala megyében jelentős károkat okozott a sok csapadék a vetésben, belvíz áll a táblákon, az eső lemosta a magot, a vegyszert - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az MTI-vel.

A napokban lehullott 60-100 milliméter csapadék mintegy 200-250 milliméterrel haladta meg a sokéves átlagot. Az esőzések miatt le kellett állni a talajmunkákkal és a repce vetését sem tudták befejezni a gazdák - tudatta Süle Katalin.

A repce tervezett vetésterülete mintegy 12,5 ezer hektár, eddig csaknem 2000 hektáron került földbe a mag. A tervek szerint a megyében közel 44 ezer hektáron vetnek majd őszi növényeket: a repce mellett 23 ezer hektáron őszi búzát, 5,7 ezer hektáron őszi árpát, 2,6 ezer hektáron tritikálét és mintegy 360 hektárnyi területen pedig rozst - ismertette a megyei elnök.

A betakarítási munkákról elmondta; a napraforgó aratása (a vetésterület mintegy 5500 hektár) még nem kezdődött el Zala megyében, és még jó idő esetén sem várható, hogy a jövő hét közepe-vége előtt a munkagépekkel a földekre menjenek.

A csaknem 50 ezer hektáron termelt kukorica betakarítása október közepe táján kezdődhet el. Jelenleg a kukoricatáblák kedvező képet mutatnak, a termelők hektáronként 8 tonna körüli átlaghozamra számítanak.

5:20 - Házakat, pincéket öntött el a víz Zala megyében

Az éjszaka hullott nagy mennyiségű eső számos Zala megyei településen okozott problémát: házakat, pincéket, udvarokat öntött el a víz - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A szombat hajnalban érkezett közlés szerint a legtöbb bejelentés Lentiből és Letenyéről valamint az országhatár mentéről érkezett. Csömödéren a belvíz okoz problémát.

Jelenleg harminc helyre várják a tűzoltókat a megyében - írja a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában