Ország-világ

2014.09.18. 18:52

DK: Semjén és Pintér távozzon a kormányból

A párt szerint a két politikus a nemzetbiztonságot veszélyeztették az egyszerűsített honosítás lebonyolítása során.

Távozásra szólította fel a kormányból [namelink name="Semjén Zsolt"] nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest és [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminisztert a Demokratikus Koalíció, mert szerintük a nemzetbiztonságot veszélyeztették az egyszerűsített honosítás lebonyolítása során.

[namelink name="Kerék-Bárczy Szabolcs"], a DK országos elnökségének tagja csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben a két kormánytag mellett Orbán Viktor miniszterelnökhöz is kérdéseket intézett.

A többi közt arra vár választ: a kormány kikérte-e az állampolgársági törvény elfogadása előtt a nemzetbiztonsági szervek véleményét az állampolgársági törvényjavaslatról, annak elfogadása előtt. Arra is kíváncsi: végez-e az Alkotmányvédelmi Hivatal előzetes nemzetbiztonsági ellenőrzést azon köztisztviselők esetében, akik közreműködnek az egyszerűsített honosításban?

Kérdései között felvetette azt is: nem lehet-e, hogy a jelenlegi gyakorlat szándékosan teszi lehetővé a visszaéléseket, s a magyar kormány így gyakorol gesztust az oroszok irányában?

Kerék-Bárczy Szabolcs tudni szeretné: mit tett Semjén Zsolt és Pintér Sándor a törvénysértések megakadályozása érdekében, és tudott-e minderről Orbán Viktor miniszterelnök.

A politikus emellett felszólította a kormányt, vizsgálja felül az egyszerűsített honosítás során állampolgárrá váló személyek állampolgárságának jogosságát.

Az Index kedden arról írt, elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Semjén Zsolt aznap az MTI-nek hangsúlyozta, a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán azt is mondta: a baloldal összehangolt támadást indított a kettős állampolgárság ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában