Ország-világ

2014.08.16. 15:19

Spiegel: a német hírszerzés Kerryt is lehallgatta

A német hetilap arról számolt be, hogy a mémet szövetségi hírszerző szolgálat a jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem pusztán elődjéét, Hillary Clintonét.

A Der Spiegel című népet hetilap szombati jelentése szerint a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) [namelink name="John Kerry"] jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem pusztán elődjéét, [namelink name="Hillary Clinton"]ét, akinek lehallgatásáról már az előző nap beszámoltak német médiumok.

A hetilap meg nem nevezett forrására hivatkozva azt írta, hogy a BND Kerrynek egy olyan műholdas beszélgetését hallgatta le, amelyet tavaly folytatott. A Clinton-lehallgatásról már kiszivárgott információt pedig a Der Spiegel azzal egészítette ki, hogy egy 2012-es beszélgetésről van szó, amelyet Clinton Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárral folytatott.

A beszélgetéseket véletlenül gyűjtötte be a BND, nem vette "célba" a három politikust - állítja a lap.

A Der Spiegel azt is megírta, hogy a NATO-tag Törökország a német hírszerzés célpontjai közé tartozik. A pénteki kiszivárogtatások már beszámoltak arról, hogy a BND számára a kormány által megszabott "célterületek" közé (azaz hogy a német hírszerzésnek mely országok ellen kell kémkednie) nemrégiben felkerült egy NATO-tagország - de akkor még nem lehetett tudni, melyik államról van szó.

A BND általi lehallgatásokról először a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és az NDR, valamint a WDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság számolt be pénteken. Közös értesülésük szerint Clinton lehallgatásáról dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a BND egy júliusban letartóztatott munkatársa átadott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az amerikaiaknak kémkedő német hírszerző - Markus R. - a vallomása szerint az utóbbi két évben legkevesebb 218 dokumentumot juttatott el a CIA-nak.

Berlin azt állítja, hogy a BND nem figyelte meg rendszeresen és célzottan az amerikai kormányzat tevékenységét és tagjainak kommunikációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában