Ország-világ

2014.08.31. 15:25

Putyin felvetette egy új állam létrehozását Délkelet-Ukrajnában

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint erről szó sincs, Putyin az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt.

Vlagyimir Putyin nem a délkelet-ukrajnai szakadár területek államiságának megadásáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt - korrigálta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az államfő televíziós nyilatkozatában közöltekről megjelent vasárnapi sajtóértelmezéseket Cseljabinszkban.

A Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta, hogy "olyan értelmezések" jelentek meg, mintha az orosz államfő a Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna a Pervij kanal tévécsatornának.

Peszkov kijelentette, hogy "egyáltalán nincs szó" Novorosszijának nevezett szakadár délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról.

Putyin felvetette egy új állam létrehozását Délkelet-Ukrajnában


Vlagyimir Putyin az orosz állami tévének még pénteken adott, de csak vasárnap sugárzott interjúban először vetette fel nyíltan, hogy létre kellene hozni egy új államot Ukrajna délkeleti részén.

Az orosz államfő úgy fogalmazott, hogy haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni egy új állam létrehozásáról és megszervezéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit.

Oroszország eddig csupán azt követelte, hogy kapjanak szélesebb körű autonómiát a többségében orosz ajkú, kelet ukrajnai régiók, szövetségi berendezkedés keretében.

Az európai cégeknek nehéz lesz visszatérni az orosz piacra


Azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra a nyugati szankciók következtében - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin az orosz Pervij Kanal állami televíziós csatornának nyilatkozva.

Az orosz államfő furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítják fel dél-amerikai, kínai cégeket, ne szállítsanak az orosz piacra. Vlagyimir Putyinnal a vasárnapi Vremja című, közép-európai idő szerint 19 órakor kezdődő műsor számára készítettek interjút, és ebből közölt részletet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában


Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában - mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő vasárnap az orosz állami tévécsatornának adott interjúban.

"Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy Oroszország nem maradhat tétlen, ha embereket lőnek le szinte közvetlen közelről" - mondta Putyin. Arra a kérdésre, hogy megjósolható-e az ukrán válság végének időpontja, nemmel válaszolt. "Az nagyban függ a jelenlegi ukrán hatóságok politikai akaratától" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában