Ország-világ

2014.08.28. 14:10

Oroszország lerohanta Ukrajnát

Az ukrán államfő összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot és az EU katonai segítségét kéri. Oroszország viszont állítja, az ukránok hazudnak, nincs is orosz katona Ukrajnában.

Oroszország katonák tömegeit, harcjárműveket és nehézfegyverzetet küldött Ukrajnába, és ezzel gyakorlatilag lerohanta a szomszédos országot - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy emberi jogi tanácsadója csütörtökön.

"Amikor emberek tömegei parancsnoki utasításra, harckocsikon, páncélozott harcjárműveken, nehézfegyverzetet használva egy másik ország területén tartózkodnak, átlépik a határt, azt én inváziónak tartom" - mondta Ella Poljakova a Reuters brit hírügynökségnek.

Poljakova a Vlagyimir Putyint emberi jogi ügyekben segítő tanácsadói testület tagja. A Poljakova által vezetett civilszervezet, a Szentpétervári Katona Anyák nevű csoport korábban egyébként Oroszország krími magatartását is bírálta, miután Moszkva márciusban annektálta Ukrajnától a félszigetet.

Az ukrán vezetés, a NATO és számos nyugati ország többször vádolta azzal Moszkvát, hogy nemcsak anyagi és technikai segítséget nyújt a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelőknek, de a két ország határának közelében folyó hadműveletekben az orosz hadsereg is részt vesz.

Oroszország egyébként elismerte, hogy jártak katonái ukrán területen a napokban, de azt állította, csak egy elvtévedt őrjáratról volt szó.

Orosz politikusok állítják, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában

Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet, mivel Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Moszkva szemére vetette, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába.

Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó bizottsági elnöke a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek kijelentette: "A hazudozás már az úgynevezett kijevi hatalom elválaszthatatlan sajátossága lett, ezért Porosenko úr már sem Keleten, sem Nyugaton nem lep meg senkit".

Az alsóházi bizottsági elnök szerint semmilyen alapja nincs az orosz csapatok ukrajnai behatolásáról szóló kijelentéseknek. Hozzátette, hogy a (kijevi) "junta" továbbra is másokra hárítja a felelősséget. Leonyid Szluckij szerint az ukrán államfőnek nem kellene "fekete macskát keresnie a sötét szobában, ha az egyszer nincs is ott".

Szluckij szerint Petro Porosenko csak a világ közvéleményének figyelmét akarta Ukrajnára terelni azzal, hogy elhalasztotta törökországi útját az orosz csapatok állítólagos behatolására hivatkozva.

"Úgy gondolom, a világ hamarosan elfogulatlanul fogja értékelni a kijevi junta tevékenységét és számos ország, az Európa Tanács tagállamai, amelyekkel folyamatos kapcsolatban állunk, már kezdik megérteni, hogy Kijevből hazugságáradat ömlik" - mondta a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette orosz populista liberális demokrata párt tagja.

Jevgenyij Szerebrjennyikov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának alelnöke a Ria Novosztyinak ugyancsak azt mondta, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában és az ezzel ellentétes kijevi közlés csupán újabb hazugság. " Sokszor hallottuk az ukrán vezetés kijelentéseit, amelyek hazugságnak bizonyultak. Újabb kacsának vagyunk a tanúi" - hangoztatta az orosz szenátor, aki az Altáj-vidéki Hakasz Köztársaságot képviseli a felsőházban.

Jevgenyij Busmin, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsának alelnöke provokációnak tartja Petro Porosenko ukrán államfő vádját, miszerint orosz csapatok hatoltak be Ukrajna területére. A politikus szerint azért nem lehetnek orosz katonai egységek Ukrajnában, mert az oroszoknak nincs szükségük háborúra. Hozzátette: amint elhangzott Porosenko nyilatkozata, kapcsolatba lépett a Délkelet-Ukrajnával határos délorosz Rosztovi terület vezetésével, és "ott semmit sem tudtak" a behatolásáról.

Porosenko: Megindult az orosz behatolás

[namelink name="Petro Porosenko"] ukrán államfő kijelentette, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába - tájékoztatott a Reuters jelentése szerint csütörtökön honlapján az elnöki hivatal.

Porosenko közölte, úgy döntött, "elhalasztja törökországi munkalátogatását a Donyeck megyei helyzet hirtelen súlyosbodásával összefüggésben, kiváltképpen Amvroszijivka és Sztarobeseve településeken, tekintettel az orosz csapatok Ukrajnába történő behatolására".

Az államfő a további teendők kidolgozása érdekében összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot. Kijev emellett haladéktalanul kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, és az európai partnerországokhoz fordul az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívása érdekében.

Ukrajna az EU nagyszabású katonai segítségét kéri

Nagyszabású katonai segítséget kért Ukrajna csütörtökön az Európai Uniótól a "leplezetlen orosz invázió" miatt.

Ezt az AFP francia hírügynökség közlése szerint az EU mellé akkreditált ukrán nagykövet, Konsztyantin Jeliszejev közölte.

"Sürgetjük, hogy az Európai Tanács augusztus 30-án tartson rendkívüli ülést Ukrajnáról" - szögezte le a nagykövet, az EU állam- és kormányfőinek tanácskozására célozva. "Legyen vége a cinkosságnak és az agresszor megbékítésének. A szolidaritásnak komoly szankciók és egy nagyszabású katonai és technikai segítség képében kell testet öltenie" - mondta Jeliszejev az ukrán nagykövetség Facebook-oldala szerint.

Az ukrán katonák pánikszerű menekülésbe kezdtek

Az ukrán katonák pánikszerű visszavonulásáról írt a The New York Times (NYT) amerikai napilap azzal a fejleménnyel kapcsolatban, hogy a jelek szerint Oroszország a héten új frontot nyitott Kelet-Ukrajna déli részén. 

A The New York Times szerint a héten a kis délkelet-ukrajnai határvárosban, Novoazovszkban elegendő bizonyítékot lehetett látni arra, hogy Oroszország meg akarja változtatni a konfliktus menetét. A településről kedden biztonságosabb területek felé visszavonultak az ukrán erők a határ túloldaláról érkező tankoszlopok, tüzérség és harcoló egységek elől.

Néhány katona láthatóan nem hajlandó harcolni. A nyugat-ukrajnai Vinnyicjában állomásozó 9. dandár novoazovszki helyi egységének vezetője ráparancsolt menekülő katonáira, hogy forduljanak vissza, de hiába. "Rendben" - mondta a parancsnok. "Bárki, aki megtagadja a harcot, üljön külön a többiektől" - mondta, mire 11 férfi így tett, a többiek pedig visszamentek a városba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában