Ország-világ

2014.08.08. 08:05

Obama engedélyezte a célzott légicsapásokat az amerikaiak védelmében

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy engedélyezte a célzott légicsapásokat Irakban az amerikai katonák és diplomaták védelmében.

Nagy-Britannia nem vesz részt semmilyen hadműveletben, légicsapásokban sem

Nagy-Britannia nem vesz részt semmilyen hadműveletben Irakban, beleértve az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet állásai elleni esetleges légicsapásokat is - közölte pénteken Londonban a brit kormányszóvivő.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy engedélyezte Irakban az iszlamista szélsőségesek elleni légicsapásokat az amerikai alkalmazottak - katonák, diplomaták - védelmében, továbbá a vallási kisebbségek elleni népirtás megakadályozása érdekében humanitárius segítségnyújtást rendelt el.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte, Washington egyeztetni fog regionális szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel, hogy segítsen szembeszállni "az IÁ brutális ideológiájával, amely súlyos fenyegetést jelent Irakra, a térségre és az Egyesült Államokra nézve".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtöki rendkívüli ülésen egyhangúlag elítélte az IÁ támadásait, és felkérte a nemzetközi közösséget, hogy támogassa Irak kormányát és népét, és tegyen meg mindent a lakosság szenvedéseinek enyhítése végett.

Londonban pénteken Michael Fallon védelmi miniszter összehívta a kormány rendkívüli helyzetek idején ülésező válságstábját, a COBRA-t, amely megvizsgálja az Irakban kialakult helyzetet.

Nagy-Britannia korábban javasolta, hogy az ENSZ BT vegye fel szankciós listájára az Iszlám Állam vezetőit.

Obama engedélyezte a célzott légicsapásokat az amerikaiak védelmében

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy engedélyezte a célzott légicsapásokat Irakban az amerikai katonák és diplomaták védelmében.

Az elnök a Fehér Házból helyi idő szerint csütörtök késő este élőben közvetített beszédében arról nem tett említést, hogy ilyen katonai akció már lezajlott volna. Mint mondta, felhatalmazta az amerikai haderőt arra, hogy célzott csapásokat mérjen a dzsihádista militánsokra, ha azok az iraki kurdok fővárosa, Erbil felé nyomulnak - itt sajtójelentések szerint 40 amerikai tanácsadó segíti a védőket -, vagy ha bárhol az országban amerikaiakat fenyegetnek.

"Éberek kívánunk lenni és cselekedni, ha ezek a terroristák bárhol Irakban az alkalmazottjainkat vagy létesítményeinket fenyegetik, beleértve az erbili konzulátusunkat és a bagdadi nagykövetségünket" - mondta.

Az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita fegyveresei a hétvégén súlyos vereséget mértek a kurd erőkre, és mintegy félórányi autóútra közelítették meg Erbilt. Több tízezernyi jazidi hívő a Szindzsár környéki hegyekbe menekült.

A légicsapások az Egyesült Államok első katonai műveletei lesznek Irakban azóta, hogy 2011 végén, nyolcévi háborúskodás után kivonta onnan a csapatait. Hetekkel ezelőtt Obama több száz katonai tanácsadót küldött Irakba és megerősítette az amerikai diplomáciai képviseletek védelmét. Csütörtöki televíziós beszédében az elnök egyúttal azt is leszögezte, hogy nem fog ismét amerikai harci alakulatokat küldeni Irakba és nem hagyja, hogy az Egyesült Államokat újabb háborúba rángassák bele.

"Még ha támogatjuk is az irakiakat a terroristák ellen folytatott harcban, amerikai csapatok nem térnek vissza Irakba harcolni" - szögezte le.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy 72 kötegnyi élelmiszert és vizet dobtak le ejtőernyőn az iszlamisták elől menekülő irakiaknak.
Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonos megbeszélést folytatott Maszúd Barzani iraki kurd elnökkel Erbil védelméről, valamint a jezidi menekültek helyzetéről. A Fehér Ház közleménye szerint Biden tolmácsolta Obama felajánlását a fenyegetett vallási kisebbség humanitárius segélyezésével kapcsolatban, és megerősítette az elnök az iránti elkötelezettségét, hogy minden szükséges lépést megtegyen az Erbilben található amerikaiak védelmében, beleértve a légicsapásokat is.

Egy, a neve elhallgatását kérő amerikai illetékes közölte, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújt az iraki kurdoknak.
John Kerry amerikai külügyminiszter is közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy az Egyesült Államok cselekvően és vezető szerepben lép fel az IÁ jelentette fenyegetéssel szemben és hogy "a világ nem nézheti tétlenül ártatlanok halálát". Kerry szerint Washington egyeztetni fog regionális szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel, hogy segítsen Iraknak szembeszállni az IÁ brutális ideológiájával, amely "súlyos fenyegetést jelnet Irakra, a térségre és az Egyesült Államokra nézve".

Sürgette, hogy az IÁ tartós megfékezése érdekében "Irak valódi vezető" fogjanak össze és olyan gyorsan, ahogyan azt alkotmány által lehetővé teszi, alakítsanak meg egy befogadó kormányt és válasszanak miniszterelnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában