Ország-világ

2014.08.24. 19:42

Merkel nem vár áttörést a jövő heti Putyin-Porosenko találkozótól

Az orosz elnök és ukrán kollégája kedden találkozik egymással a fehérorosz fővárosban. Porosenko

Nem valószínű, hogy áttörést hoz az ukrán konfliktus megoldása terén Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök jövő héten esedékes minszki találkozója - vélekedett Angela Merkel az ARD német televíziónak vasárnap adott interjúban.

A német kancellár, aki szombaton Kijevben Porosenkóval és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel is megbeszélést folytatott, hangsúlyozta, hogy az ukrán válság rendezéséhez nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség.

"Kijevi látogatásom az előkészítése volt ennek a (Putyin és Porosenko közötti) találkozónak, amely bizonyára nem eredményez majd áttörést" - mondta Merkel, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megoldáshoz párbeszédre van szükség.

Az orosz elnök és ukrán kollégája kedden találkozik egymással a fehérorosz fővárosban. Porosenko korábban azt mondta, a békéről készül tárgyalni Putyinnal. A megbeszélésen jelen lesz az Európai Unió (EU) és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió több magas rangú képviselője is.
A német kancellár hangsúlyozta, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a szemben álló felek elsimítsák a nézeteltéréseket a különféle kérdéseket illetően, a decentralizációtól kezdve a kereskedelmi kapcsolatokon át a gázszállításokig.

"Amit mondunk, főleg én, aki megtapasztalta, hogyan tudott békésen egyesülni Németország a szomszédjai egyetértésével, én azt mondom, hogy az ukrán népnek lehetőséget kell adni arra, hogy megválassza a saját útját" - fogalmazott.

A kommunista Kelet-Németországban (NDK) nevelkedett Merkel azt is leszögezte: nem akar semmi olyat tenni, amivel árt Oroszországnak, hanem inkább jó kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

A német kancellár szombati ukrajnai látogatásán kijelentette: Németország támogatja Ukrajna területi egységének megmaradását és nem engedi meg, hogy újabb szakadás következzen be Európában. Merkel 500 millió euró (157 milliárd forint) uniós támogatást és hitelkeretet ígért Kijevnek a háború szaggatta kelet-ukrajnai Donyec-medence helyreállítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában