Ország-világ

2014.08.04. 16:43

Menedéket kért Ausztráliában 25 AIDS-kutató

Ausztráliából való hazatérés helyett politikai menedékjogot kért a Melbourne-ben július végén megrendezett AIDS-világkonferencia legalább 25 résztvevője, akik szülőföldjükön az életüket kockáztatják azzal, ha a halálos kórral foglalkoznak - tájékoztatott hétfőn az ausztrál sajtó.

Pamela Curr, a melbourne-i menekültügyi tanácsadó hivatal képviselője az ABC ausztrál csatornának hétfőn elmondta: azoknak az országoknak a küldötteiről van szó, amelyekben életveszélyes az AIDS kérdésével foglalkozni. A menedékkérők többsége afrikai. Az egyik tanzániai menedékkérő arról beszélt, hogy hazájában többször is halálosan megfenyegették, amiért AIDS-es betegeket kezel.

A HIV-vírussal fertőzöttek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetése a július 20. és 25. között megrendezett 20. nemzetközi AIDS-konferencián is szóba került. A résztvevők hangsúlyozták: az elnyomó országok törvénykezése éppen a betegség által legjobban sújtott szexuális kisebbségek tagjait bünteti. Az afrikai országok közel háromnegyedében tiltják vagy szankcionálják a homoszexualitást.

A többnapos melbourne-i értekezleten 200 ország több mint 13 ezer küldöttje vett részt. Az eseményen jelen volt Bill Clinton volt amerikai elnök és Bob Geldof ír énekes-aktivista is, akik több forrást követeltek a kór elleni küzdelemhez.

A konferenciára rányomta bélyegét a maláj utasszállító kelet-ukrajnai lezuhanása, mivel a gép utasai között volt a konferencia hat résztvevője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában