Ország-világ

2014.08.21. 09:18

Harmincmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a Hakkani-hálózat vezetőinek fejére

A Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken tevékenykedő Hakkani-hálózatot a legkegyetlenebb afganisztáni lázadócsoportoknak tartják.

Összesen harmincmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Washington a Hakkani-hálózat nevű pakisztáni terrorszervezet vezetőinek a fejére.

A külügyminisztérium szerdán arról tájékoztatott, hogy tízmillió dollárt kap az, aki a hálózat vezetőjének, Szirádzsuddín Hakkaninak a nyomára vezet. Emellett egyenként ötmillió dollár jár annak, aki tájékoztatja az amerikai hatóságokat a terroristavezér három rokonának, Azíz Hakkaninak, Halíl er-Rahman Hakkaninak és Jahja Hakkaninak a hollétéről, illetve egyik társuk, Abdul Rauf Zakir rejtekhelyéről.

A Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken tevékenykedő Hakkani-hálózatot a legkegyetlenebb afganisztáni lázadócsoportoknak tartják. A szervezet magát a tálib mozgalom részének tekinti, és kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel.

Az Egyesült Államok két évvel ezelőtt terrorcsoporttá nyilvánította a hálózatot, amely Pakisztán törzsi területén, Észak-Vazirisztánban található rejtekhelyeiről, átkelve a határon, számos támadást hajtott végre az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai csapatok ellen. Három évvel ezelőtt, 2011 szeptemberében a szervezet fegyveresei megtámadták az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét és a koalíciós NATO-erők főhadiszállását, amely a külképviselet közelében van. Az összetűzésben 16 ember halt meg, köztük kilenc támadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában