Ország-világ

2014.08.09. 12:28

Együtt-PM: az MSZP ne veszélyeztesse az ellenzéki megállapodást!

A párt megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP fővárosi szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást.

Az Együtt-PM szombaton arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását.

A párt MTI-hez eljuttatott közleményében sajtóhírekre hivatkozva azt írta: megdöbbentőnek tartják, hogy a szocialista párt budapesti szervezete pénteken egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló, hétfőn megkötött megállapodást, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányos megállapodás-változatot hagyott jóvá.

Az Együtt-PM azt üdvözölte, hogy az MSZP elfogadta Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet, ugyanakkor szerintük a megállapodás-csomag bárminemű egyoldalú megváltoztatása aláássa az ellenzéki pártok közötti bizalmat.

"Meggyőződésünk szerint a közösen kialakított megállapodástól csak közösen lehet eltérni" - jelentették ki a közleményben, amelyben az is szerepel: az MSZP komolyan vehetőségét veszélyezteti, hogy egyes budapesti kerületi szervezeteinek egyéni érdekei miatt nem tudja érvényesíteni a megállapodást.

Az ellenzéki párt mindezt amiatt is sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt hetekben többször is az MSZP kérésére hosszabbították meg a tárgyalási folyamatot, "csúszott a kampánykezdés".

Az Együtt-PM álláspontja szerint a tavasszal kudarcot vallott teljes összefogás helyett a győzelmeket maximalizáló, alkalmas embereket megfelelő helyen indító, az ellenzéki polgármesterek számát 2014 őszén megsokszorozó budapesti megállapodás született, amely minden részletre kiterjedt. "Az MSZP mostani érthetetlen viselkedése egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti" - tették hozzá.

A pártszövetség arra vár választ az MSZP-től, hogy pontosan azt a megállapodást fogadták-e el, amit a három párt tárgyalódelegációja elfogadott. Felszólították a szocialistákat, hogy "a bizalmi viszony helyreállítása érdekében egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsák a megállapodást", mert az a teljes megállapodás felrúgását jelentené.

Megjegyezték: szándékuk az, hogy hétfőn azt a megállapodást írják alá a három politikai erő képviselői, ami kialakult. "Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten" - fogalmazott a párt.

Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában