Ország-világ

2014.08.26. 22:52

Befejeződött Putyin és Porosenko különtalálkozója

A minszki Függetlenségi Palotában zajló találkozón készült felvételek jól érzékelhető feszültségről árulkodtak.

Minszkben befejeződött Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő négyszemközti találkozója. A felek egyelőre nem nyilatkoztak.

Az előtte tartott többoldalú megbeszélésekről a vendéglátó, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azt mondta, hogy "nehezek" voltak.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője viszont úgy vélekedett, hogy "őszinték, de pozitívak" voltak.

Közölte, ő arra helyezte a hangsúlyt, hogy tűzszünetet kell hirdetni, meg kell oldani az ukrán-orosz határ hatékony felügyeletét, a segélyeket a nemzetközi jog teljes betartásával kell eljuttatni Ukrajnába, és politikai folyamatra van szükség az ukrán belső ellentétek megoldására.

Korábban írtuk:

Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko találkozója kedden este mintegy két órával az orosz- fehérorosz-kazah vámunió államfőinek és Porosenkónak az Európai Bizottság képviselőinek részvételével Minszkben zajló zajló plenáris tanácskozását követően kezdődött el.

Az orosz elnöki hivatal korábban azt közölte, hogy őszinte beszélgetést vár a minszki találkozón az ukrán válság rendezéséről, a humanitárius kérdésekről. Dmitrij Peszkov szóvivő nem zárta ki, hogy a gázvitáról és egyéb gazdasági kérdésekről is szó esik a két államfő első kétoldalú megbeszélésén, amely késő este még tartott. Moszkva csak hétfőn jelentette be, hogy elismeri Petro Porosenkót ukrán államfőként.
Előzőleg a többoldalú találkozón kényszeredetten, de kezet fogott egymással a két államfő, s mindketten az ukrán válság békés megoldása mellett álltak ki a vámuniós állami vezetők és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői előtt.

A minszki Függetlenségi Palotában zajló találkozón készült felvételek jól érzékelhető feszültségről árulkodtak. A gazeta.ru internetes újság helyszíni tudósításához mellékelt fényképek és egy videofelvétel szerint Putyin mosolya kényszeredett volt, Porosenko pedig komoly maradt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője előtt, Catherine Ashton előtt megejtett kétfogásnál.

Az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós vezetők és Porosenko, valamint a Európai Bizottság képviselői egy hatalmas kerekasztalnál tanácskoztak. Az orosz elnök és az ukrán államfő egymástól jó messze, de egymással szemben kaptak helyet.

Vlagyimir Putyin beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vonja kétségbe Ukrajna önrendelkezéshez való jogát. Hozzátette: "Oroszország minden kétséget kizáróan, mindig tisztelte és tisztelni fogja bármely nép, bármely ország szuverén jogát arra, hogy megszervezze saját politikai életét, szövetségeket kössön, katonai, és gazdasági szövetségeket is, de reméljük, hogy ez nem a nemzetközi kapcsolatok más részvevői kárára történik és nem mi fizetjük meg annak az árát".

Az orosz elnök kijelentette: Moszkvában célszerűnek tartanák, ha nem csak megőriznék, hanem jelentősen növelnék a vámunió és Ukrajna együttműködését. Szerinte az azonban kérdéses, ha valóban hatályba lép az Európai Unió és Ukrajna társulási szerződése.

Petro Porosenko ugyanakkor arról biztosította külön megbeszélésén Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést.

Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek.

Az ukrán elnök Minszkben hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás semmiképpen nem irányul senki ellen.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a tanácskozást megnyitva kijelentette, hogy a rendezvény részvevői érdekeltek abban, hogy mielőbb normalizálódjon a helyzet Kelet-Ukrajnában. A politikus ugyanakkor az állítása szerint Porosenko által kezdeményezett minszki rendezvényt megelőzően azt is közölte, nem vár a minszki csúcstalálkozótól "kolosszális áttörést" az ukrán rendezésben.

Petro Porosenko ukrán elnök a plenáris ülésen hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai vérontás befejezésének egyetlen hatékony eszköze az orosz határ ellenőrzésének szigorítása, így az oroszbarát szakadárok fegyverrel való ellátásának megszüntetése, valamint a hadifoglyok szabadon engedése. A politikus kérte, hogy támogassák béketervét, amely magában foglalja a szeparatisták lefegyverzését és Ukrajna decentralizációját. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden olyan megoldás érdekli, amely a megbékélést szolgálja. "Ezen a minszki találkozón a világ és Európa sorsa múlik" - mondta az ukrán államfő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt hangsúlyozta, hogy a konfliktust erővel nem lehet megoldani, utalva ezzel az ukrán hadsereg által a szakadárok donyecki és luhanszki fellegvárai ellen indított offenzívára.
A házigazda Aljakszandr Lukasenka Moszkva és Kijev felelősségére hívta fel a figyelmet.

A fehérorosz elnök a tanácskozás előtt, hosszú idő után először, találkozott Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Lukasenka ezt követően elmondta, hogy Minszk kész helyet adni az ukrán rendezést szolgáló párbeszéd folytatásának. "Akármilyen áron is, ennek a konfliktusnak véget kell vetni" - tette hozzá.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió már reggeltől azt találgatta, hogy lesz-e Putyin-Porosenko különtalálkozó. Petro Porosenko ugyanakkor bizakodva nyilatkozott újságíróknak a plenáris ülést követően Vlagyimir Putyinnal lehetséges különtalálkozójáról. Ez mintegy két órával az amúgy is hosszára nyúlt, négyórás többoldalú tanácskozást követően el is kezdődött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában