Ország-világ

2014.08.27. 23:29

A Magyarvíz Kft. szerint ásványvizei kifogástalanok

A Magyarvíz Kft. saját és független laborokban elvégeztetett vizsgálatai szerint a cég ásványvizei kifogástalanok, a Nébih által vizsgált tételeket ettől függetlenül kicserélte partnereinél.

A Nébih kedden több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a magas nitritionkoncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt. Utóbbi - a jogszabály értelmében - egyáltalán nem fordulhat elő a palackozott ásványvizekben, míg a nitrition koncentrációja nem haladhatja meg literenként a 0,1 milligrammot.

A hatóság a következő márkájú, 1,5 literes kiszerelésű ásványvízeket vonta ki a forgalomból: Aquitas Zafír, Saguaro Mizse, Pannon-Aqua és Saguaro Pannon-Aqua. (Azért szóltak a hírek 12-ről, mert a forgalomból kivont különböző minőségmegőrzési idejű termékeket külön-külön számolták.) Az utóbbi kettő jogszabályoknak nem megfelelő márkát a Lidl-ben, illetve a One Euro Store-ban találták, gyártója a Pannon Aqua '95 Zrt. Az első két márkát az Aldi különböző üzleteiben fedezték fel az ellenőrök, ezeket a Magyarvíz Kft. gyártja.

A forgalomból kivont Aquitas Zafír márkájú ásványvizek többségében és a Saguaro Mizsében a Nébih vizsgálatai alapján pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki. A Magyarvíz Kft. szerint a hatóság által biztosított ellenmintát saját laborján kívül három különböző független akkreditált laborban is megvizsgáltatta, melyeknek az eredményei minden esetben kifogástalanok voltak.

A 2015. február 28-i minőségmegőrzési idejű Aquitas Zafír széndioxiddal enyhén dúsított ásványvízben és a 2015. december 2-i minőségmegőrzési idejű Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvízben a megengedettnél magasabb nitrition koncentrációt találtak a Nébih. A Magyarvíz Kft. közleménye szerint a nitrit koncentráció mértéke 0,32 és 0,16 milligramm volt literenként az ásványvizekre vonatkozó 0,1 milligrammos előírás ellenére. Hozzátették: a kifogásolt nitrit koncentrátum az egészségre egyáltalán nem ártalmas, hiszen az ivóvízre (vezetékes vízre) vonatkozó törvényi előírás 0,5 milligramm literenként.

Kiemelték: a társaság minden gyártósorról minden terméknél kétóránként mintát vesz és bevizsgálja mind vízkémiára, mind mikrobiológiára. A vizsgált termékek labor mintatárolóba kerülnek, ahol másfél évig visszakereshetőek és ellenőrizhetőek.

A hatóság szerint bár az ásványvizek nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, a bennük talált szennyeződések nagy valószínűséggel nem okozhattak megbetegedést. A talált pseudomonas aeruginosa baktérium csak kivételes esetben betegít meg egészséges embert, a helytelen nitrit koncentrációhoz fűződő gyártási, technológiai hibát pedig még azelőtt megállapították, hogy komolyabb értéket elért volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában