Ország-világ

2014.08.07. 09:16

A hajléktalanoknak külön pszichiátriai részleg kellene

A hajléktalanok pszichiátriai gondozása nem megfelelő, a megoldás egy külön, nekik kialakított pszichiátriai részleg lehetne - mondta a Nyírő Gyula Kórház és az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak.

A lap csütörtöki cikke szerint Németh Attila kifejtette: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hét évvel ezelőtti bezárása nagyon rossz, végzetes politikai döntés volt, az intézkedés miatt jócskán csökkent a pszichiátriai ágyak száma, a szakma azonban már kezdi kiheverni a károkat.

Hozzátette: még a legfejlettebb országokban is előfordulnak az A. Áron Gergely esetéhez hasonló tragédiák, így ezeket teljesen megakadályozni és megszüntetni semmilyen intézkedéssel nem lehet. A statisztikák szerint egyébként Magyarországon alacsonyabb az ilyen esetek aránya, mint más európai országokban, évente tizennégymillió emberre jut egy ilyen bűncselekmény - mondta.

A főigazgató elmondta: a hajléktalanok között rendkívül sok a pszichiátriai ellátásra szoruló beteg, viszont amennyiben még nem ön- és közveszélyesek, vagy nem követnek el az állapotukból adódóan bűncselekményt, semmilyen eszközzel nem kötelezhetők ambuláns kezelésre, holott nagy szükségük lenne rá. Ha be is visznek egy-egy fedél nélkül élő, magas kockázattal járó elmeállapotú embert a kórházba, amint jobban lesz, elengedik. Ezt követően viszont senki nem ellenőrzi, és nem is kötelezi őt arra, hogy visszajárjon gondozásra - fejtette ki.

A főigazgató a megoldást egy kifejezetten számukra kialakított ambuláns részleg létrehozásában látja, illetve olyan szabályozás megalkotásában, amely kötelezővé teszi a kezelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában