Ország-világ

2014.08.13. 14:46

2 ezer éves római katonai fürdőkomplexumot tártak fel

A fürdőkomplexumot Grúziában, a Batumitól 15 kilométerre délre lévő ókori erődítmény területén találták.

Kétezer éves római fürdőkomplexumot tártak fel Grúziában, a Batumitól 15 kilométerre délre lévő ókori erődítmény területén.

Hároméves lengyel-grúz ásatási program keretében tárják fel a Varsói Egyetem és a helyi múzeum régészei az Apsaros római erődöt - a Kr.u. 1. század második felében létesített katonai objektum fontos szerepet töltött be a térségben, mellette haladt az ókorban a Kolkhiszból a kis-ázsiai római provinciák felé vezető út.

Mint Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski ásatásvezető régész az idei feltárási eredményeket ismertetve elmondta, a leletek két szempontból is érdekesek. A régészek a Kr.u. 2.-3. századból származó római építményekre számították, a fürdőkomplexum azonban majdnem bizonyosan a Kr.u. 1. század második felére datálható, azaz a birodalom sokkal korábban, vélhetően Vespasianus császár uralkodása idején terjeszthette ki befolyását a térségre.

A másik érdekesség, a római terma fényűző volta. "A katonai táborokban ritkán kényeztették a legionáriusokat gazdagon díszített fürdőkkel, ezért meglepődtünk, amikor napvilágra került a mozaikpadló" - jegyezte meg az ásatásvezető régész, aki elmondta, hogy a forró vizes fürdő mellett már feltárták a hideg vizes medence, a frigidarium nagy részét is.

Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski tájékoztatása szerint a következő két évben folytatódnak az ásatások, s a tervek szerint feltárják az egész fürdőkomplexumot.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában