Ország-világ

2014.07.16. 08:42

Váltókezelőt okolnak a moszkvai metrókatasztrófáért

Az első kihallgatáson a kezelő elismerte, hogy nem ellenőrizte a váltó állapotát. A balesetben 22-en meghaltak.

Egy váltókezelőt és a főnökét gyanúsítják azzal, hogy hanyagságuk vezethetett a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesetéhez, amelyben 22 utas meghalt és több mint 210 megsebesült - közölték szerdán orosz hírportálok.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZKRF) bejelentette, hogy két embert őrizetbe vettek a közlekedésbiztonsági szabályok megsértése miatt. A hatóság honlapján elhelyezett közlemény szerint egyikük a metrósínek állapotára felügyelő szolgálat vezetője, a másik a sínfelügyelő beosztottja.

A nyomozás adatai szerint május végétől azon a pályaszakaszon, ahol a keddi súlyos baleset történt, megkezdték egy elterelő pályaszakasz és az ahhoz tartozó váltóberendezés megépítését. A fejlesztésbe több vállalkozót és alvállalkozót vontak be, amelyek munkáját a metró két munkatársa ellenőrizte. Az SZKRF szerint az építés során a váltóberendezést általános, 3 milliméteres vezetékkel rögzítették, amely elszakadt. Emiatt siklott ki a szerelvény három vagonja a Szlavjanszkij bulvar megállótól 200 méterre. Az egyik vagon teljesen szétroncsolódott.

A baleset a moszkvai metró kelet-északnyugati irányú Arbatszko-Pokrovszkaja vonalán, helyi idő szerint kedd reggel 9 óra körül, a csúcsforgalomban történt. A zsúfolt metrókocsikban elsősorban munkába siető emberek utaztak, amikor a szerelvény vezetője a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt 200 méterrel hirtelen fékezett.

A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy az egyik gyanúsított elmulasztotta megvizsgálni a váltót. A több tonnás metrószerelvények okozta rezgés miatt a berendezés kioldódhatott, a síneket átállította és az alagút falának irányította a súlyos balesetet szenvedett szerelvényt.

Az első kihallgatáson a váltó állapotáért felelős metrós elismerte, hogy nem ellenőrizte a váltó állapotát.

A szerencsétlenség elsődleges okának eddig azt tartották, hogy a feszültség váratlan esése miatt a biztonsági rendszer hamis vészjelzést adott ki, és a szerelvény vezetője talán emiatt fékezett. Más feltételezések szerint a kisiklott vagonok futóműszerkezetével, a kerekek felfüggesztésével lehetett probléma.

A [namelink name="Pervij Kanal"] orosz állami televíziós csatorna jelentése szerint a keddi a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesete volt. A szerencsétlenségnek 22 halálos áldozata van. Az orosz egészségügyi tárca közlése szerint 217 utas sérült meg, közülük 150 embert 18 moszkvai klinikára szállították. Nyolc sérültnek kritikus, 47-nek súlyos az állapota.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint két külföldi is van a halálos áldozatok között: egy kínai és egy tádzsik állampolgár. A sebesültek között is vannak külföldiek, ukrán, moldovai, tádzsik, üzbég, illetve kirgiz állampolgárok. Szergej Szobjanyin főpolgármester szerdára gyásznapot hirdetett Moszkvában. Az orosz főváros lakói virágokat visznek és mécseseket gyújtanak a Park Pobedi és a Szlavjanszkij bulvar nevű metróállomásoknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában