Ország-világ

2014.07.08. 23:41

Nem lehet meztelen Apollón az orosz bankjegyeken

A művészetek görög istenének meztelen teste felháborította az orosz törvényhozás egyik tagját.

Apollón, a művészetek görög istene évszázadok óta ékesít épületeket, festményeket szerte a világon, meztelen teste azonban annyira felháborította az orosz törvényhozás egyik tagját, hogy az férfi meg akarja változatni emiatt az orosz százrubeles bankjegyet.

A bankjegyre a moszkvai Nagyszínház, Oroszország egyik fő kulturális szimbóluma homlokzatát díszítő csodálatos szobrot rajzolták, amely Apolónt ábrázolja, amint négylovas szekeret hajt.

"Világosan látszik, hogy Apollón meztelen, látni lehet a nemi szervét" - mondta Roman Hudjakov, az orosz ultranacionalista liberális demokrata párt (LDPR) parlamenti képviselője.

"Kérést nyújtottam be a parlamenthez, amelyet közvetlenül eljuttattam a központi bank vezetőjéhez is, és kértem, hogy a bankjegyet hozzák összhangba a gyermekvédelmi törvénnyel, és távolítsák el róla Apollónt" - hangoztatta.

Közölte, az sarkallta cselekvésre, hogy látta, amint két gyerek a bankjegyet nézegeti. "A kislány azt visította a fiúnak 'látod, mondtam neked, hogy egy pénisz van rajta'. Megdöbbentem" - magyarázta a törvényhozó.

A honatya felhívása jól tükrözi a konzervativizmus terjedését Vlagyimir Putyin orosz államfő harmadik terminusa idején, ennek során például elfogadták a melegellenes törvényt, amely tiltja a nem hagyományos kapcsolatok "propagandáját".

A moszkvai Bolsoj maga is címlapra került, amikor fügefalevéllel fedték le az óriási Apollón-szobor nemi szervét 2011-ben a majdnem hét évig tartó restaurálási munkálatok befejeződésekor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában