Ország-világ

2014.07.09. 13:28

Múzeummá alakítják át az egykori maribori hadifogolytábort

A maribori táborban a nácik mintegy 5000 orosz katonát tartottak fogva embertelen körülmények között 1941-ben és 1942-ben.

A szovjet katonáknak emléket állító múzeummá alakítják át Szlovéniában az egykori maribori hadifogolytábort, ahol a nácik mintegy 5000 orosz katonát tartottak fogva embertelen körülmények között 1941-ben és 1942-ben.

A múzeumprojektet [namelink name="Szergej Lavrov"] orosz külügyminiszter részvételével indították el formálisan kedden a meljei városrészben.

"A múzeum állandó emléket állít mindazoknak, akik életüket adták a jövendő nemzedékek békéjéért, szabadságáért és jólétéért" - jelentette ki az orosz miniszter, amikor koszorút helyezett el a hajdani raktárépületben raboskodó katonák emlékére.

Lavrov szerint az első világháború kitörésének 100. és a második világháború befejezésének jövő évi 70. évfordulója kiváló alkalom emlékeztetni az áldozatokra és "a két szörnyű háború katasztrofális következményeire".

[namelink name="Karl Erjavec"] szlovén külügyminiszter szerint fontos megőrizni az emlékét minden egyes személynek, akinek része volt abban, hogy "Európa ma békés, szabad és biztonságos".

A megszálló németek Stalag XVIII D néven működtettek hadifogolytábort Mariborban. Az elhagyatott, ma üresen álló meljei raktárépületeket a ljubljanai orosz nagykövetség és a Maribori Nemzeti Felszabadítási Múzeum támogatásával alakítja át kiállítóhellyé a helyi önkormányzat.

[namelink name="Aleksandra Berberih Slana"], a Maribori Nemzeti Felszabadítási Múzeum igazgatója szerint több ezer szovjet katona halt bele az éhezésbe és betegségekbe a táborban.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában