Ország-világ

2014.07.16. 12:27

Megkezdődött az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat

Észak-Korea a napokban hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és megbocsáthatatlan provokációnak nevezte azt.

Közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett szerdán az Egyesült Államok és Dél-Korea a Koreai-félsziget közelében, dacára annak, hogy Észak-Korea a napokban hevesen tiltakozott a lépés ellen és rakétaindításokkal adott hangot nemtetszésének.

Az ötnapos gyakorlaton több dél-koreai romboló mellett a Tokiói-öbölben szolgáló George Washington amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, amely fedélzetén nagyjából 70 vadászgéppel pénteken érkezett Dél-Koreába.

A két ország haditengerészetei a félsziget délnyugati csücskében fekvő Mokpo környékén, valamint a Japán-tengeren (koreai nevén Keleti-tengeren) is gyakorlatoznak majd a következő napokban. Ezt követően a japán haditengerészet hajóival kiegészülve kutatási és mentési gyakorlatot tartanak Csedzsu szigete körül.

Észak-Korea a napokban hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és megbocsáthatatlan provokációnak nevezte azt. Nemtetszése kifejezése végett Phenjan hétfőn több mint száz rakétát és tüzérségi lövedéket lőtt ki a Dél-Koreával határos tengeri területekre.

Bár Észak-Korea az összes amerikai-dél-koreai közös gyakorlat előtt hasonló lépéseket tesz, idén a phenjani vezetés előállt egy meglepő - általa különlegesnek nevezett - javaslattal is, amelyben a két Korea közti mindennemű katonai ellenségeskedés - így a haditengerészeti gyakorlat - beszüntetését irányozta elő. Szöul nem ítélte komolynak a javaslatot, ami annak fényében nem meglepő, hogy Észak-Korea 2010-ben elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, valamint ágyúzott egy, a két ország tengeri határához közel eső déli szigetet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában