Ország-világ

2014.07.29. 19:55

Meghalt Kiss Péter

Hosszan tartó súlyos betegség után 55 éves korában elhunyt Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, az MSZP alapítója, volt alelnöke.

munkatársunktól

Hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter - közölte Facebook-oldalán az MSZP kedden.

"Mély fájdalommal és megrendüléssel búcsúzunk Kiss Pétertől, volt kancelláriaminisztertől, az MSZP alapítójától, volt alelnökétől" - írták.

"Kitartó, következetes munka és rendíthetetlen hivatástudat jellemezte egész politikai pályafutását. Élete utolsó évében is emberi tartásáról tett tanúbizonyságot. Köszönjük munkáját, elhivatottságát, kitartását!" - írta az MSZP az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében.

Kiss Péter 1959. június 11-én született Celldömölkön. 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán termelési rendszer szakon diplomázott.

1986 és 1989 között a Budapesti KISZ első titkára, és alapító elnöke volt a Baloldali Ifjúsági Társulásnak. Az MSZP egyik alapító tagja, 1998 és 2000 között ügyvezető alelnök. 2001-től az MSZP Baloldali Tömörülés Platform elnöke. 2005-től 2009-ig a párt Vas megyei elnöke volt. 2007-ben, majd 2009-ben is az MSZP alelnökévé választották. Az 1990-es önkormányzati választásokon fővárosi képviselő lett.

A 2010. május 18-án készült felvételen Kiss Péter, volt kancelláriaminiszter. Kiss Péter hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 2010. május 18-án készült felvételen Kiss Péter, volt kancelláriaminiszter. Kiss Péter hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kiss Péter 1992 óta volt országgyűlési képviselő, akkor országos listáról került be a parlamentbe, ahogyan a 2010-es országgyűlési választásokon is. 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2014-ben Budapesten, egyéni választókerületben szerzett mandátumot.

Többször volt kormánytag, először a Horn-kormány munkaügyi minisztereként. 2002-ben a Medgyessy-kormány foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztere volt, majd 2003 tavaszától a Miniszterelnöki Hivatalt vezette miniszterként. 2004 őszétől Gyurcsány Ferenc kormányában ismét kancelláriaminiszterként dolgozott, 2006 júniusától a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot vezette, majd 2007 júliusától a Miniszterelnöki Hivatalt. A Bajnai-kormányban 2009 áprilisától 2010 májusáig társadalompolitikai miniszter volt.

Kiss Péter 2010 júniusától idén májusig az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja társadalompolitikai kabinetjének vezetője volt.

2014-ben Budapest 11-es választókerületében (Újpest-Angyalföld északi része) szerzett egyéni mandátumot. Akkor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Újpest azon kerületek között lehet, amelyek kiindulópontjai lehetnek egy baloldali építkezésnek.

DK: Kiss Péter a békét, a kompromisszumokat kereste

Jó ember,  tisztességes politikus volt az 55 éves korában, hosszan tartó súlyos  betegség után elhunyt Kiss Péter - írta kedden a Facebook-oldalán  Gyurcsány Ferenc.  

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Kiss Péter  derekasan küzdött. "Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi  években önmaga egészségéért is", ez utóbbi küzdelmet most  elveszítette - fogalmazott.  

A pártvezető megjegyezte azt is, hogy Kiss Péter a békét, a  kompromisszumokat kereste, ebben volt a legjobb.   

A DK kedden közleményben nyilvánította ki részvétét. Azt írták:  "a szocialista politikusban nemcsak a korábbi minisztert, a  szociális és munkaügy kiváló szakértőjét, hanem nagyszerű kollégát  és demokrata politikust is búcsúztatunk".  

A DK részvétét nyilvánította a családnak, a hozzátartozóknak és  a Magyar Szocialista Pártnak is.

Együtt-PM: Egy jó embert vesztettünk el

Kiss Péter  halálával egy jó embert vesztettünk el - írta az Együtt-PM Szövetség  kedden az MTI-nek a szocialista politikus halálhírére reagálva.  

A párt részvétnyilvánításában az áll: a volt  kancelláriaminiszter  halálával olyan politikus távozott, aki nagy  pártirányítási és kormányzati tapasztalattal bírt, és akivel remekül  lehetett együtt dolgozni. "Osztozunk családja és párttársai  gyászában. Őszinte részvétünk" - tették hozzá.  

LMP: fontos baloldali politikus volt

Az LMP úgy emlékszik majd Kiss Péterre, mint aki a rendszerváltás utáni baloldal fontos politikusa volt - írta az ellenzéki párt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében, Kiss Péter volt kancelláriaminiszter halálhírére reagálva. Az LMP részvétét fejezi ki a politikus halála miatt, és azt írta: "sokra becsültük és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságban számtalan alkalommal közvetlenül is meggyőződhettünk arról, hogy Kiss Péter értette és határozottan képviselte is a munkavállalói jogok fontosságát".

Hozzátették, hogy Kiss Pétert tiszteletreméltó politikai ellenfélnek tartották. Az MSZP kedden tette közzé, hogy hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter.

A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt

A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt, miszerint Kiss Péter, szocialista politikus, volt miniszter elhunyt - közölte a párt kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a kereszténydemokraták együttérzésükről biztosítják Kiss Péter családját és a gyászolókat.

MLP: egy elkötelezett politikust veszítettünk el

Egy elhivatott embert, egy elkötelezett politikust veszítettünk el Kiss Péter halálával - közölte a Magyar Liberális Párt (MLP) kedden az MTI-vel.

A párt szerint Kiss Péter halála súlyos veszteség a demokratikus baloldalnak, hiszen az MSZP alapítója, egykori alelnöke olyan politikai tapasztalattal és tudással bírt, mely sokak számára minta, tanulandó példa lehetne. "A családnak, hozzátartozóknak a Liberálisok őszinte részvétüket fejezik ki" - tették hozzá a halálhírre reagálva. Hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter - közölte Facebook-oldalán az MSZP kedden. "Mély fájdalommal és megrendüléssel búcsúzunk Kiss Pétertől, volt kancelláriaminisztertől, az MSZP alapítójától, volt alelnökétől" - írták. 

Kiss Péter 1992 óta volt országgyűlési képviselő, akkor országos listáról jutott a parlamentbe, ahogyan a 2010-es országgyűlési választásokon is. 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2014-ben Budapesten, egyéni választókerületben szerzett mandátumot. Többször volt kormánytag, először a Horn-kormány munkaügyi minisztereként, utoljára pedig a Bajnai-kabinet társadalompolitikai minisztere volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában