Ország-világ

2014.07.30. 19:53

LMP: csak ideiglenesen javult a foglalkoztatási helyzet

Az LMP véleménye szerint "több sebből vérzik a kormány legújabb győzelmi jelentése" a magyarországi foglalkoztatási helyzetről - közölte a párt társelnöke szerdán az MTI-vel.

Szél Bernadett közleményében azt írta: a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci és képzési államtitkára beszámolójában nem tér ki arra, hogy a foglalkoztatási rátában kimutatott javulás jelentős részben csak ideiglenesen érvényesül a szezonális hatások miatt.

A képviselő úgy fogalmaz: az elmúlt hónapok adatai szerint az ötnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók száma mindössze 30-40 ezerrel nőtt az előző évhez képest. A saját bevalláson alapuló és a cégek által jelentett létszámadatok közötti tetemes különbség pedig arra utal, hogy a jobb negyedéves adatok jórészt a bizonytalan foglalkoztatásnak, köztük a feketemunkának, alkalmi munkának tudhatóak be.

A politikus szerint "több mint álságos" a kormány részéről, hogy saját foglalkoztatáspolitikai sikertörténetéről tájékoztat, miközben a "kabinet kudarcos teljesítményét" ezen a téren is saját bőrükön érzik azok a magyar munkavállalók, akiket a "kormánnyal stratégiai megállapodásokat kötő cégektől nemrégiben tömegesen bocsátottak el".

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán jelentette be, hogy a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A 2014. április-júniusi foglalkoztatási adataira utalva Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára kiemelte: mintegy fél éve 4 millió felett van a foglalkoztatotti létszám Magyarországon, erre 1992 óta nem volt példa. A foglalkoztatás bővülésében egyre inkább a versenyszféra játszik döntő szerepet - tette hozzá, megjegyezve: tartósan a 4,5 millió foglalkoztatotti szintet kellene tartani az uniós átlag eléréséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában