Ország-világ

2014.07.04. 11:43

Lépfene fertőz Tiszafüreden

Öt ember van kórházban, a fertőzés a közétkeztetésbe is bekerülhetett.

FM: a hatóságok időben intézkedtek


Az illetékes hatóságok időben megtettek minden szükséges intézkedést, amikor kiderült, hogy Tiszafüreden lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy feldolgozáskor azok húsával többen is megfertőződhettek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) péntek délután.

[namelink name="Fazekas Sándor"] földművelésügyi minisztert a hatóságok a szokásos hivatali úton folyamatosan tájékoztatják a vizsgálatok állásáról.

Az FM közleményében kiemelte: sajnálattal tapasztalják, hogy "egyes politikai szereplők képesek egy ilyen ügyet is politikai hangulatkeltésre használni". Az eljáró hatóságok és hivatalok a mostani ügyben is megfelelő higgadtsággal, szaktudással, körültekintéssel látják el feladatukat - tették hozzá.

Több állat elhullott már, amikor értesítették a hatóságokat


Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata - közölte [namelink name="Péter István"] Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos pénteken, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervénél tartott sajtótájékoztatón Szolnokon.

Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és a húsukból sajnálatos módon főzőkonyhák is kaptak - mondta a főállatorvos.

Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban részben kezelésre, részben megfigyelésre a lépfenefertőzés miatt, három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható - mondta [namelink name="Sinkó-Káli Róbert"] Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos pénteken.

Fotók a szarvasmarhatelepről (Forrás: MTI)


A hat beteg közül három telepi dolgozó, egy ottani idénymunkás és az utóbbi két tizenéves fia - tette hozzá.

A szakember kitért arra, hogy a hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak, ennek ellenére mindazokat felkeresték - mintegy kétezer embert -, aki evett a fertőzött marhák húsából készült ételből. Emellett fertőtlenítettek minden olyan helyiséget, magánlakást, főzőkonyhát, amely a fertőzött hússal kapcsolatba kerülhetett.

Péter István a szabálytalanságokat firtató kérdésre válaszolva elmondta: az állattartók a megbetegedésekről nem értesítették az állatorvost, és a közfogyasztásra szánt állatot nem vágóhídon vágták le. A konyhák üzemeltetői pedig ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre. A szabálysértésük miatti bírság elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntető feljelentést is tett a rendőrségen.

[namelink name="Szabó Zita"], a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte az MTI-vel: a pénteken érkezett feljelentése alapján ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.


Jó állapotban vannak a megfertőződött betegekJó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - tájékoztatta a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa pénteken az MTI-t.

[namelink name="Várkonyi István"] intézetvezető közölte: hat beteget kezelnek az intézetben lépfenefertőzéssel, ők antibiotikumot kapnak. A kórházban megfelelően fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges higiénés eljárásokat, így a betegek nem jelentenek veszélyt a környezetükre.

A Kenézy kórház infektológiai intézete felkészült esetleges további betegek felvételére is, folyamatos kapcsolatban áll a szakhatósággal - tette hozzá.

Felmondták a diákétkeztető cég szerződésétA tiszafüredi önkormányzat a településen történt lépfenefertőzéssel összefüggésben felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt-vel - közölte a település független polgármester pénteken az MTI-vel.

[namelink name="Pintér Erika"] tájékoztatása szerint a cég vezetője arról értesítette a jegyzőt, hogy a júniusban végződött iskolaévben tanulók is fogyasztottak a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából, jellemzően marhapörköltet. Az önkormányzat ezért a céggel a nyári szünidőre kötött, 88 gyermekre szóló étkeztetési szerződést csütörtökön, soron kívüli testületi ülésen azonnal felmondta - mondta a polgármester.

Pintér Erika úgy tudja, hogy a szarvasmarhákat a City-Farm Kft. kócsújfalui telephelyén, illetve a Fekete rétnek nevezett legelőn tartották, ahol most több hatóság is vizsgálódik.

[namelink name="Botkáné Belinszky Nóra"], a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság feljelentése még nem érkezett meg a rendőrségre.

Fotók a szarvasmarhatelepről (Forrás: MTI)

Kezelést kapnak a potenciális fertőzöttek


Megelőző antibiotikumos kezelést kapnak azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldolgozáskor - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: az ÁNTSZ azonnal intézkedett, hogy a további megbetegedések elkerülhetők legyenek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarha-vágásból eredő lépfene-baktériumot találtak egy tiszafüredi telepen. A vizsgálatba az Országos Epidemiológiai Központot is bevonták. "Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni" - hangsúlyozták.

A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását megkezdték az állatorvosok, s az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte azok felkutatását, akik kapcsolatba kerülhettek a fert
őzött hússal.

Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért, hogy "a szakhatóságok az ilyenkor alkalmazandó protokoll szerint" a legsürgősebb intézkedések megtétele után pénteken reggel a sajtó útján a lakosságot is értesítették a történekről és a továbbiakban is tájékoztatást adnak a fejleményekről.

ElőzményekLépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan.Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg - írták.

A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

A hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek, vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik magukon a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz.

Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható.

A közlemény szerint a területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

A hatóságok az esetről értesülve azonnal megkezdték a járványügyi vizsgálatot. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását.

Az ÁNTSZ és a Nébih közleménye szerint az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették - olvasható a közleményben.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

A lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában