Ország-világ

2014.07.03. 08:33

Kifutott a tengerre a vegyi fegyverekkel teli hajó

A hajóra 600 tonnányi vegyi anyagot pakoltak át, a megsemmisítést a partoktól messze a Földközi-tengeren, nyílt vízen végzik majd.

Átrakták azt a jelentős mennyiségű szíriai vegyi fegyvert a megsemmisítésüket végző amerikai hajóra, amely szerdán érkezett az olaszországi Gioia Tauro kikötőjébe. Az MV Cape Ray ezt követően elhagyta az olasz kikötőt - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban.

Az Ark Futura dán teherhajóról 78 konténert - 600 tonnányi vegyi anyagot - pakoltak át a Cape Rayre, amely a partoktól messze a Földközi-tengeren, nyílt vízen végzi a megsemmisítést.

Ez utóbbi művelet több hétig tarthat - derül ki a Pentagon közleményéből.

Az Ark Futura a múlt hónapban gyűjtötte be szíriai vegyi fegyverekből - mustárgázból és ideggázokhoz szükséges alapanyagokból - álló szállítmányát a teljes készlet felszámolására irányuló nemzetközi erőfeszítések részeként.

A szíriai rezsim azt követően egyezett bele készletének megsemmisítésébe, hogy az Egyesült Államok tavaly katonai beavatkozással fenyegette meg, nem utolsó sorban egy szarintámadás miatt, amelynek az amerikai kormány szerint 1400 halálos áldozata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában