Ország-világ

2014.07.14. 19:17

Heisler: hatalmi harc van a Mazsihiszben

Létezik egy kör, amely a régi rendszer megmaradásában érdekelt - mondta a Mazsihisz elnöke egy interjúban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint hatalmi harc folyik a Mazsihiszben. [namelink name="Heisler András"] a nol.hu-nak azt mondta, Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) áprilisban lemondott ügyvezető igazgatójának "volt hűbéresei" szeretnék megakadályozni, hogy új korszak kezdődjön a szervezetben.

Heisler András a nol.hu-n hétfőn megjelent interjúban elmondta, nem örült, hogy Schwezoff Dávidot választotta meg a BZSH ügyvezető igazgatójának július 3-án, de mivel a választás idején csak pletykálták, hogy Schwezoff fellépett egy melegbárban, bizonyítékot viszont nem látott, nem foglalkozott vele. A megválasztott ügyvezető "katolikus és evangélikus vallásgyakorlata" pedig még támogatóit is meglepte - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy _%Schwezoff Dávid%_ egy héttel később kis szavazatkülönbséggel maradt alul a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának megválasztásakor Kunos Péterrel szemben, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, nem Schwezoff Dávid kapott 40 szavazatot, hanem a szervezetben megindult változások kaptak 40 ellenszavazatot. (Kunos Pétert 45 szavazattal választották meg.)

"Ennyien vannak a küldöttek között, akiket vagy félrevezettek, vagy félnek a szervezet modernizációjától, vagy elutasítják a hitközség átlátható működését. A félelmük annyira erős, hogy teljesen vállalhatatlan döntést hoztak, félredobtak minden racionális szempontot" - mondta a Mazsihisz-elnök.

Heisler András szerint azért szavaztak Schwezoff Dávidra, mert tőle várják "az előző nomenklatúra fenntartását". Létezik egy kör, amely a régi rendszer megmaradásában érdekelt - jelentette ki. Kérdésre válaszolva hozzátette: Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz és a BZSH lemondott ügyvezető igazgatójának a "volt hűbéreseiről" beszél, akik szerinte szeretnék megakadályozni, hogy "új szelek kezdjenek fújni a Mazsihisz háza táján".

"A Schwezoff Dávidra adott szavazatoknak semmi közük a zsidósághoz és a zsidó értékrendhez. Egyszerűen csak hatalmi harc folyik. Megjegyzem, hogy a hozzám eljutott információk szerint Schwezoff Dávid a BZSH ügyvezető igazgatójaként (...) ugyanazt a stílust képviseli, amit elődje. Ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert. Kaptunk egy másik Zoltai Gusztávot, csak rosszabb kiadásban. Úgy látszik, a korszak még nem zárult le" - jelentette ki a Mazsihisz elnöke.

A Mazsihisz közgyűlésén ügyvezető igazgatónak megválasztott - az Agrobank elnökeként folytatott hitelezési gyakorlatáért vesztegetés miatt a kilencvenes évek végén szabadságvesztésre ítélt - Kunos Péter múltjával kapcsolatban azt mondta, Kunos és Schwezoff története nem összehasonlítható. Egyrészt, mert Kunos Péter múltjával a közgyűlésen tisztában voltak. Másrészt Heisler András számára "hiteles" az a magyarázat, hogy Kunost olyan banki módszer alkalmazása miatt ítélték el, amit ma már egyetemen tanítanak. Első fokon felmentették, az ezzel ellentétes másodfokú ítélettel szemben pedig akkoriban nem lehetett fellebbezni. Mint mondta, Kunos Péter több mint tíz éve mentesült a büntetett előélet hátrányos következményei alól, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik. A BZSH számvizsgáló bizottságának elnökeként és a Mazsihisz számvizsgáló bizottságának tagjaként pedig bizonyította szakmai rátermettségét - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy miután kérte [namelink name="Tordai Péter"] BZSH-elnököt, hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből Schwezoff Dávidot, Tordai úgy reagált, hogy bizalmat szavaz a BZSH új ügyvezető igazgatójának, Heisler András azt mondta, az elöljáróságban más is kérheti, hogy vegyék napirendre a kérdést. Tordai Péterrel pedig harmonikusan dolgozik együtt, akkor is, ha ebben a kérdésben más a véleményük - tette hozzá.

A Mazsihisz és a BZSH korábbi ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv áprilisban mondott le tisztségéről, azzal indokolva döntését, hogy az idén 79 éves lesz, munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára és nem kíván a magyar közéletben dolgozni. A BZSH július 3-i közgyűlésén Schwezoff Dávidot választották meg ügyvezető igazgatónak. Megválasztása után a Tudozsido.com oldal számolt be arról, hogy korábban transzvesztita énekesként és katolikus kántorként is tevékenykedett. A Népszabadság július 10-i számában arról írt, Heisler András levélben javasolta Tordai Péternek, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezető igazgatót, és tartsanak rendkívüli közgyűlést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában