Ország-világ

2014.07.03. 11:52

Észak-Korea kivonult az atombunkeréből

Teljesen kivonultak az emberek arról az észak-koreai atomtelepről, ahol februárban kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Dél-Koreában nem tudják mire vélni a dolgot.

Az észak-koreai hatóságok kivonták a személyzetet és a berendezéseket a phungeri atomtelepről, ahol eddig három föld alatti atomrobbantást hajtottak végre - írta csütörtökön a Hanguk Ilbo című dél-koreai lap.

A dél-koreai kormány képviselői ezzel egy időben arról számoltak be, hogy a kísérleti telepen a múlt hét óta nem észleltek semmilyen tevékenységet. "Az egész személyzetet kivonták" - közölték. "Úgy látszik, hogy gyakorlatilag teljesen eltávolították a berendezéseket, amelyeket korábban a telep alagútjaiban helyeztek el" - tették hozzá.

Szöulban egyelőre nem tudják mire vélni a történteket. Az egyik feltételezés szerint a lépéssel Észak-Korea pozitív jelzést kíván küldeni szomszédainak és az Egyesült Államoknak. A másik értelmezés szerint a berendezés és a személyzet ideiglenes eltávolítása azért történt, mert az esős időjárás miatt a területet földcsuszamlások fenyegetik.

Korábban Dél-Korea többször is arról számolt be, hogy a phungeri kísérleti atomtelepen minden készen áll egy újabb föld alatti atomrobbantásra, amelyet egy politikai döntés esetén bármikor végrehajthatnak.

Észak-Korea legutóbb 2013. február 12-én hajtott végre kísérleti atomrobbantást. A lépést követően március 7-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással újabb szankciókat fogadott el a kommunista rendszer ellen. A világszervezet büntetőintézkedéseinek célja az volt, hogy tovább nehezítsék az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését.

Észak-Korea előzőleg 2006-ban, illetve 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában