Ország-világ

2014.07.31. 18:21

Depardieu szereti a Háryt és a halászlét: mást se akar enni

Szeged - Elvarázsolta a szegedi halászlé Gérard Depardieu-t: azt mondja, mást nem is akar enni. A világsztár csütörtökön egész nap próbált – délelőtt a színházban, majd a Dóm téren. Jó hangulatú sajtótájékoztatóján kicsit politizált és sokat mosolygott.

Timár Kriszta

– Jó napot kívánok – köszöntötte a sajtómunkásokat magyar nyelven csütörtökön [namelink name="Gérard Depardieu"]. Szegeden talán még soha nem látott médiafelhajtás fogadta a francia nemzetiségű színész-rendezőt: a Novotel Szálló egyik nagyterme zsúfolásig megtelt fotósokkal, operatőrökkel, újságírókkal. A világsztár egy piros törölközővel, kipirulva érkezett az egyébként hűvös időben. Úgy tudjuk, délelőtt a színházban meglehetősen mostoha körülmények között próbáltak a színészek: nem tudtak számukra légkondicionált helyiséget biztosítani.

Depardieu ennek ellenére mosolyogva, jókedvűen ült le az asztalhoz, és miközben [namelink name="Herczeg Tamás"], a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, [namelink name="Harangozó Gyula"] művészeti igazgató és [namelink name="Béres Attila"] rendező köszöntőbeszédet mondott, ő kokettált csinos és fiatal tolmácsával. Amikor viszont rá került a sor, meglepően sokat és lelkesen beszélt: élénken gesztikulálva mesélte pozitív élményeit.

Tetszik  Depardieu-nek a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry Jánosa. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Egyszer már játszottam ebben a darabban Montpellier-ben, de az inkább oratóriumhoz hasonlított. Az is tetszett, de ez a verzió még jobb. Több benne a fantázia, a naivság és a nemzeti identitás. Ráadásul fantasztikus magyar színészekkel játszhatok együtt, látványosak a jelmezek, a fény is tetszik, és a koreográfia is nagyon élő. Kicsit ez is olyan, mint egy képregény – ahogyan az Asterix és Obelix is az.

A világsztár a Cyrano forgatásának idején fél évig Magyarországon élt, de azt mondja, a Háry János című darabon keresztül ismerte meg az igazi magyar szellemiséget. A nyelvi nehézségeiről pedig annyit mondott: Lengyelországban, Oroszországban is dolgozott már úgy, hogy nem ismerte a nyelvet, és több angol filmben is játszott, holott angolul sem tud. – Ha nem értem a szöveget, még meggyőzőbben tudok játszani. Valahogy úgy, mint a politikusok: ők is meggyőzők, pedig nem értik, amit mondanak.


Depardieu köztudottan kényes az ételeire, rengeteg kritikát fogalmaz meg, bárhol étkezik. Szegeden első dolga volt halászlevet enni – szerdai érkezése és próbája után, éjfél környékén tudott erre sort keríteni. – Csak ezt fogom enni ezután is – közölte nevetve. És így is tett: sajtótájékoztatója után a Kiskőrössy Halászcsárdába ment. Bár sofőrje megpróbált lerázni bennünket, amikor követni kezdtük, és elautóztatott bennünket Újszegedre, majd még a hídon egy hirtelen kanyarral megfordult – nem volt nehéz kitalálnunk, hová tűntek el olyan hirtelen a szegedi oldalon. Ám a sztárt eldugták a kíváncsi szemek elől, és egy Tiszára néző, zárt sarokba ültették. Harcsahalászlét, grillezett harcsát és zöldsalátát kért, majd késői ebédjét elfogyasztva, délután 4 órakor elindult a Dóm térre próbálni. Fotót nem engedett készíteni magáról, de elmenőben kedvesen, mosolyogva integetett.

Depardieu már érkezésének estéjén kilátogatott a szabadtérire, ahol végignézte a darabot, hogy el tudja helyezni szerepét a történetben. Akkor a rendező játszotta helyette Napóleont, ő pedig a nézőtérről figyelt.

A Dóm téren próbált csütörtök délután Depardieu. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Dóm téren késő délután Depardieu jelenetét próbálták, többször egymás után. A sztár fülhallgatót viselt, a súgó így segített neki a szövegben.

- Észrevetted, hogy kezdi tudni? - kérdezte kollégáját este 6 óra után a rendező. - Inkább kezdi élvezni - jött a válasz. A francia színész valóban jót játszott a színpadon: bár fekete pólójában és nadrágjában valószínűleg nem érezte túl komfortosan magát, teljes beleéléssel alakította szerepét. Néhány magyar szót is ismételgetett kollégái után - olyan hasznos darabokkal gazdagodott szókincse Szegeden, mint például a szívlapát.

A Háry János jelmezes főpróbája csütörtökön a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Háry János főpróbáját csütörtök este tartották a Dóm téren, a produkciót pénteken 21 órától mutatják be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában