Ország-világ

2014.07.22. 08:23

Azonosították az elsüllyedt dél-koreai komp tulajdonosának holttestét

Azonosították a négy hónapja elsüllyedt dél-koreai komp tulajdonosának a holttestét - közölte kedden a dél-koreai rendőrség.

Ju Bjung Un erősen oszladozó tetemét még június 12-én találták meg, és mostanáig tartott az azonosítása DNS-vizsgálattal.

A hajótulajdonost az áprilisban történt baleset után két hónapon át keresték a hatóságok, Dél-Korea történelmének legnagyobb hajtóvadászatát indítottak utána, félmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, de mindhiába.

Június 11-én csaknem hatezer rendőr tartott razziát egy vallási közösségnél a fővárostól, Szöultól délre. A 73 éves milliárdos tagja volt egy olyan egyháznak, amelyet bírálói szektának tartanak és tömeges öngyilkosságokkal hoznak kapcsolatba. A hatóságok azt gyanították, hogy Ju az egyik szektatag otthonában rejtőzködik.

Másnap bukkantak rá egy felismerhetetlen holttestestre, és negyven napig tartott, míg bebizonyosodott, hogy az eltűnt hajótulajdonosé. Egyelőre nem tisztázott, hogyan halt meg Ju.

A Szevol nevű komp április 16-án süllyedt el Dél-Korea délnyugati partjai közelében. A hajón 476-an utaztak, köztük 326 középiskolás. Tíz holttestet mindmáig nem találtak meg. Ez volt az ország történelmének legsúlyosabb hajóbalesete.

Ju ellen adóelkerülés, sikkasztás és gondatlanságból elkövetett emberölés címén indítottak eljárást. Az ügyészség szerint a hajókatasztrófa részben azért történt, mert a kompot üzemeltető Chonghaejin Marine társaság jogtalanul Ju családjának juttatta a nyereség túlnyomó részét és így nem jutott elég pénz a megfelelő biztonsági berendezések beszerzésére és képzett személyzet alkalmazására.

A hatóságok őrizetbe vették a vállalat vezérigazgatóját és négy középvezetőjét, amiért a hajó túl volt terhelve rakománnyal. Szöul kérésére Párizsban őrizetbe vették Ju egyik lányát, és a fiát is körözik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában