Ország-világ

2014.07.30. 23:38

Az Együtt-PM a közmédia költségvetését firtatja

Az Együtt-PM szövetség írásbeli kérdésben fordult a miniszterelnökhöz, azt tudakolva, mire költ el a közmédia évi 80 milliárd forintot, ha költségvetésének "alig fél százalékával a miniszterelnöknek kell kisegítenie", hogy a Forma-1-et közvetíthesse. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közölte: felelős és átlátható gazdálkodást folytat.

A szövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor - az általános kormányzati vésztartalék terhére - 527 millió forintot adott a Forma-1 televíziós közvetítésével összefüggő jogdíjakra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül a Hungaroring Sport Zrt.-nek.

Az Együtt-PM azt kérdezi a miniszterelnöktől: miért nem tudja a közmédia kigazdálkodni ezt a félmilliárdot saját büdzséjéből, hiszen "ezen összeg ahhoz képest aprópénz, költségvetésének alig több mint fél százaléka".

Mint írták, általánosságban is túlzónak tartják, hogy Magyarországon a közmédia évi 80 milliárd forintot költhet el céljaira.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatósága ennek kapcsán közölte, hogy a közmédia a 2014-ben mintegy 80 milliárd forintból gazdálkodik, amiből a médiatörvény alapján összesen 74 milliárd érkezik központi költségvetési forrásból, a fennmaradó összeget a kereskedelmi bevételek teszik ki. Az Együtt-PM közleményében azt írja (és ezzel sugallja), hogy a közmédia évi 80 milliárd forintot költhet el "céljaira"; a valóság ezzel szemben az, hogy az MTVA éves szinten alaptevékenységre elkölthető forrása ennél alacsonyabb - hangsúlyozták.

Az MTVA évi 10 milliárd forintot fordít székháza, a Kunigunda úti óbudai épülettömb vételárának törlesztésére, valamint az elődszervezetek által hozott adósságterhek kiváltására. Kiemelték: az MTVA 93 milliárd forinttal olcsóbban vette meg a székházat, mintha a 2007-ben negyven évre megkötött szerződés szerint folytatta volna a bérlést a Wallishoz köthető Wing Ingatlanfejlesztő Zrt.-től.

Az MTVA évente több mint 10 milliárd forintot fizet a közszolgálati műsorok terjesztéséért, és ennek részeként biztosítja a külhoni magyarok számára is Európától Észak- és Dél-Amerikán keresztül Ausztráliáig a magyar nyelvű televíziózás és rádiózás lehetőségét.
Az MTVA évi 2,7 milliárd forintot fordít támogatási területe révén a közösségi médiaszolgáltatók (helyi tévék, rádiók, stb.), a közszolgálati célú műsorszámok, az elsőként moziban bemutatásra szánt filmalkotások és a kortárs zeneművek létrejöttének támogatására. A továbbutalt működési támogatások összege éves szinten meghaladja a 6 milliárd forintot, amely magában foglalja a többi között a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt., a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Duna Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., az MTVA Digitalizációs Műhely Kft., a Közszolgálatai Médiaakadémia Alapítvány költségvetését és működési költségeit.

Az MTVA törvényből fakadó kötelezettségei teljesítése végett vidéki és határon túli tudósítói hálózatot tart fenn (évi 2 milliárd forint költséggel), működteti a közmédia szimfonikus zenekarát (MR Szimfonikusok), énekkarát (MR Énekkar) és gyermekkórusát (MR Gyermekkórus), illetve szervezi azok hazai és külföldi fellépéseit (összesen több mint 1 milliárd forint), Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumot tart fenn.

Az MTVA működteti a Nemzeti Audiovizuális Archívumot (NAVA), amely a közmédia műsorai mellett az RTL Klub és a TV2 magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorait is feldolgozza.

A közmédia mindezek mellett négy közszolgálati televíziós csatornát (M1, M2, Duna, Duna World), egy kábelcsatornát (M3), négy országos rádiócsatornát (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó), továbbá nemzetiségi, parlamenti, és internetes rádiócsatornát is fenntart. Évente összesen több mint kétmillió percnyi televízióműsort gyárt, és ennél is több rádióműsort. Műsorai között nemcsak a szórakoztatás és filmek kapnak főszerepet, hanem művészeti és kulturális alkotások (egyebek mellett - a magyar médiában egyedülálló módon - színházi, opera- és koncertközvetítések), és sportműsorok: a világesemények, mint a Forma-1, az olimpiai közvetítések, vagy a labdarúgó-világbajnokság eseményei mellett a magyar érdekeltségű sportesemények is.

Hír- és információs műsor a közmédia televíziós csatornáin évente több mint 450 ezer percben, a közszolgálati rádiókban pedig mintegy 250 ezer percben látható, illetve hallható. Az MTVA biztosítja, hogy a nemzeti hírügynökség naponta mintegy 600 hírt és 300 fotót tudjon kiadni, ezek kétharmadát ingyenesen, mindenki számára elérhetően. A közmédia működteti több más honlap mellett a hirado.hu internetes oldalt, amelyen naponta több mint száz hírrel jelentkezik.

Az MTVA felelős és átlátható gazdálkodást folytat, a 2013. évi költségvetési zárszámadásban részletesen elszámolt a költségvetési források felhasználásával, és visszautasít minden olyan politikai haszonszerzésre irányuló véleményt, amely ennek az ellenkezőjét sugallja - olvasható az MTVA közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában