Ország-világ

2014.07.10. 16:28

Az 55 éven felüli egészséges felnőttek számára is biztonságos a vesedonorság

Az 55 éven felüli egészséges felnőttek számára is biztonságos a vesedonorság: a szervadományozás utáni életkilátásuk, szív- és érrendszeri egészségük hasonló a nem donorokéhoz - állítja egy amerikai tanulmány.

Az elmúlt két évtizedben egyre megszokottabbá vált, hogy 55 éven felüliek is vesedonorok lettek, ám sokakban élt az aggodalom, hogy az idősebb emberek egészsége megsínyli a szervadományozást, és egyik veséjük kivétele megrövidíti életüket.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói tanulmányukhoz 3368 idősebb donort vizsgáltak meg és eredményeiket összehasonlították olyan idősebb egészséges emberekével, akik nem adományozták oda egyik veséjüket.
Átlagosan csaknem nyolc évig követték a kutatásban résztvevőket, és arra jutottak, hogy a donorok sem halálozási adataikban, sem a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében nem különböztek a két vesével élőktől.

A donoroknál a fokozott cukorbetegség-kockázatot sem lehetett kimutatni, mint ahogy a a vesebetegségre való kockázat emelkedését sem.

Az American Journal of Transplantation című folyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint segíthet annak megerősítésében, hogy a vesedonorság az 55 éven felüliek számára sem jelent megemelkedő kockázatot a korai halálozás vagy szívbetegségek tekintetében.

"A transzplantációs központoknak ennek megfelelően kell tájékoztatniuk a vesedonációt fontolóra vevő idősebb embereket" - fogalmaztak a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Reese ugyanakkor hozzátette: a donornak jelentkezőket azokról a korábbi kutatási eredményekről is tájékoztatni kell, amelyek szerint a műtét után számolniuk kell a lábadozási periódussal, és elképzelhető, hogy sérv vagy hasonló kisebb, rövidtávú komplikációk lépnek fel, illetve annak is lehet egy csekély esélye, hogy egy nap maguk is dialízisre szorulhatnak.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában