Ország-világ

2014.07.27. 23:19

A washingtoniaknak mégis van joguk fegyvert viselni közterületen

Egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely washingtoni közterületeken megtiltotta a kézi lőfegyverek viselését - közölte vasárnap az amerikai média.<br>


Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2014. július 27., vasárnap (MTI) -
Frederick J. Scullin bíró ítélete haladéktalanul hatályba lépett, ezért az amerikai főváros bejegyzett lőfegyver-tulajdonosai immár magukkal vihetik otthonaikból pisztolyaikat. A washingtoni önkormányzat mérlegeli, hogy megfellebbezze-e a verdiktet.
A bírósági eljárást négy fegyvertulajdonos az amerikai alkotmánynak az amerikaiak fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát szavatoló második kiegészítése alapján, 2009-ben kezdeményezte, azt követően, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította a lőfegyverbirtoklást teljes egészében megtiltó washingtoni és chicagói törvényeket.
Az amerikai fővárosban ezt követően, egy három évtizeden át tartó teljes tilalom után a regisztrált tulajdonosok tarthattak ugyan pisztolyt, de kizárólag az otthonaikban.
Az fegyverviselés engedélyeztetése érdekében indított eljárás részben azért húzódott el ilyen sokáig, mert az ügyet eredetileg tárgyaló bíró visszavonult. Scullin 2012-ben vette át az ügyet.
Alan Gura, a felperes fegyvertulajdonosok jogi képviselője az ítélet kihirdetése után kijelentette, hogy "porba harapott" az ország utolsó olyan helyi jogszabálya, amelyik világosan megtiltotta a fegyverviselést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában