Ország-világ

2014.07.26. 08:40

A Hamász elfogadta a 24 órás tűzszünetet

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet vasárnap éjfélig egyoldalúan meghosszabbította a szombat este lejárt tizenkét órás humanitárius tűzszünetet, de a Hamász korábban elutasította az újabb fegyvernyugvást.

A Hamász elfogadta a 24 órás tűzszünetet

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet bejelentette vasárnap, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadja az Izrael által meghirdetett, 24 órás humanitárius tűzszünetet.

A tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor lép életbe. A három napos, böjttörő Íd al-Fitr ünnep hétfőn vagy kedden kezdődik a telihold kezdetétől függően.

Szombaton az izraeli nemzetbiztonsági kabinet az aznap este lejáró humanitárius tűzszünetet egyoldalúan meghosszabbította vasárnap éjfélig, de a Hamász akkor azonnal elutasította ezt

Kiújultak a harcok a Gázai övezetben - közölte az izraeli közszolgálati rádió vasárnap

Az izraeli hadsereg ismét gázai célpontokat lőtt a tengerről és a levegőből vasárnap, miután 24 órán át szüneteltette katonai tevékenységét. A rádió értesülése szerint vasárnap összeül az izraeli biztonsági kabinet, hogy a gázai harcokról tanácskozzon.

Noha az izraeli kabinet az ENSZ kérésére elfogadta a humanitárius tűzszünet vasárnapi meghosszabbítását, a Hamász elutasította a kérést, és szombat este óta több rakétatámadást hajtottak végre Izrael déli és középső részei ellen. Szombat este óta huszonöt Grád és F-75-ös rakétát lőttek a zsidó állam területére, melyekből ötöt a lakott területeket védő Vaskupola semmisített meg.

Joáv Mordeháj, az izraeli hadsereg tábornoka felszólította az övezet szárazföldi harcoknak kitett határvidékének civil lakóit, hogy ismét hagyják el eredeti lakóhelyeiket, s térjenek vissza a tűzszünet előtti menedéket biztosító helyekre.

Nem csak az izraeli szárazföldi erők, de az egyiptomi biztonságiak is harcba szálltak az övezetből ásott alagutak ellen. Az egyiptomiak leromboltak tizenhárom közelmúltban létrehozott föld alatti folyosót, amelyek a Sinai félszigetre vezettek - jelentette az izraeli rádió.

Izrael a gázai határhoz közeli déli részein a közeli napokban elhelyeztek száznegyvennyolc új utcai betonfedezéket. A veszélyeztetett települések utcáira azért tesznek néhány négyzetméteres betonfedezékeket, hogy az embereknek ne kelljen egész nap otthon a biztonságos "bunkerszobák" közelében tartózkodniuk, ami lehetővé teszi, hogy a légiriadó megszólalása után fél percen belül óvóhelyre juthassanak - közölte a Mááriv című újság honlapja vasárnap.

A harcok kiújulása ellenére a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér vasárnapra szinte teljes mértékben visszanyerte forgalmát, a repülőtér honlapján látható, hogy szinte kivétel nélkül közlekednek az Izraelbe érkező és onnan távozó járatok.

Izrael meghosszabbította a tűzszünetet, a Hamász elutasította

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet vasárnap éjfélig egyoldalúan meghosszabbította a szombat este lejárt tizenkét órás humanitárius tűzszünetet, de a Hamász azonnal elutasította az újabb fegyvernyugvást.

Egy izraeli kormányilletékes a nemzetbiztonsági kabinet szombat esti ülése után jelentette be, hogy Jeruzsálem az ENSZ kérésére hosszabbította meg a tűzszünetet, de a hadsereg cselekedni fog a fegyvernyugvás megsértése esetén.

A tizenkét órás tűzszünet helyi idő szerint szombat este nyolc órakor járt le, de Izrael először négy órára, szombat éjfélig egyoldalúan meghosszabbította. Közben összeült a nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa a további teendőket, és eldöntötte, hogy vasárnap éjfélig szüneteltetni fogják a harcokat.

Röviddel a jeruzsálemi bejelentés után a Hamász közölte, hogy elutasítja a tűzszünet meghosszabbítását.

"A humanitárius tűzszünet nem érvényes az izraeli harckocsik visszavonása nélkül a Gázai övezetből, ha az emberek nem tudnak visszatérni otthonaikba, és a holttesteket szállító rohamkocsik nem tudnak szabadon közlekedni az övezetben" - szögezte le Fauzi Barhúm.

A Hamász már a tizenkét órás tűzszünet lejárta után mintegy két órával újrakezdte az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy az országban mindenütt megszólaltak a szirénák. Hét rakétát lőttek ki Gázából Izrael felé, közülük kettőt Tel-Aviv körzetére. Este megszólaltak a szirénák Askelonban is, a Vaskupola rakétaelhárító rendszer két rakétát semmisített meg a város fölött.

A tűzszünet tizenkét órája alatt a gázai palesztinok eltávolították a települések utcáin heverő holttesteket, és élelmiszereket halmoztak fel, elözönlötték az utcákat, hogy lássák saját szemükkel a légicsapások okozta rombolást.

Legfrissebb hírek szerint a tűzszünet ideje alatt 147 holttestek szedtek ki a romba dőlt épületek alól, ezzel pedig - palesztin összesítések szerint - a 19 napja tartó gázai fegyveres konfliktus áldozatainak 1047-re nőtt, vagyis meghaladja az ezret, és a halottak többsége civil. A harcokban több mint hatezer gázai megsebesült.

Szombat este belehalt sebesüléseiben két izraeli katona, és ezzel az izraeli oldalon a veszteséglistán már negyvenkét elesett katona és három civil van.
Tel-Avivban szombat este mintegy tízezer ember tiltakozott a gázai harcok ellen, de a rendőrség feloszlatta a tömeget arra hivatkozva, hogy újrakezdődtek a rakétatámadások.


Szombat:

Az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász között létrejött 12 órás tűzszünet lejárta után, szombat este három aknagránátot lőttek ki Gázából izraeli területre az izraeli hadsereg közlése szerint.

A hírek először rakétákról szóltak, később az izraeli hadsereg helyesbített.

A humanitárius tűzszünet közép-európai idő szerint reggel 7 órakor lépett életbe, majd Izrael szombaton kora este elfogadta, hogy azt 4 órával meghosszabbítsák. 

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió részletek közlése nélkül azt jelentette, hogy gázai palesztin csoportok szerint a tűzszünet meghosszabbítása "egyoldalú és haszontalan". Később egy Hamász-illetékes, Számi Abu-Zuhri egy újságíróknak küldött SMS-ben azt írta: "Nincs hozzájárulás a tűzszünet további négyórás meghosszabbításához". 

Avital Lejbovics, az izraeli hadsereg szóvivője röviddel 19 óra után egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy rakéták csapódtak be Izraelben. Ezt később egy másik szóvivő helyesbítette, mondván, hogy három aknagránátot lőttek ki Gázából izraeli területre, de azok sem személyi, sem anyagi kárt nem okoztak.

Izraeli médiajelentések szerint a hadsereg az incidenst nem tekinti súlyos tűzszünetsértésnek.

Juvál Steinic kabinetminiszter a tűzszünet esetleges további meghosszabbításáról azt mondta, hogy arról az izraeli biztonsági kabinet fog dönteni szombaton késő este, a szabbat (zsidó szombat) befejeződése után.

Izrael kormányforrások szerint elfogadja a tűzszünet meghosszabbítását

Jeruzsálemi kormányforrások szerint Izrael szombaton kora este elfogadta, hogy a reggel életbe lépett 12 órás humanitárius tűzszünetet négy órával meghosszabbítsák.

A humanitárius tűzszünet közép-európai idő szerint reggel 7 órakor lépett életbe az izraeli erők és a Hamász között, hogy a segélyszervezetek ellássák az ínséget szenvedő polgári lakosságot ivóvízzel és élelmiszerrel.
A nap során Párizsban a tűzszünet 24 órával történő meghosszabbítására szólították fel a szemben álló feleket a gázai konfliktusról tartott nemzetközi tanácskozás részvevői: Laurent Fabius francia, John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német és Philip Hammond brit külügyminiszter, valamint Olaszország, Katar, Törökország képviselői, továbbá Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Egyelőre nem ismert, hogy a Hamász elfogadja-e a hosszabbítást.

A tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazták a párizsi külügyminiszteri tanácskozáson   

A gázai konfliktusról Párizsban tanácskozó külügyminiszterek szombaton az izraeli erők és a Hamász között aznap reggel életbe lépett 12 órás humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazták.

"Felszólítjuk a szemben álló feleket, hogy hosszabbítsák meg a humanitárius tűzszünetet 24 órával" - hangsúlyozta Laurent Fabius francia külügyminiszter a tanácskozást követően a sajtónak nyilatkozva. Leszögezte, szeretnék, ha a lehető leghamarabb létrejönne tartós fegyvernyugvás, amely mindkét fél legitim igényeinek megfelel.

Külügyminiszteri tanácskozáson Laurent Fabius francia, John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német, Philip Hammond brit külügyminiszter, valamint Olaszország, Katar, Törökország képviselői, továbbá Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője vettek részt. A Hamászhoz közel álló Katar és Törökország, illetve az Izraelt támogató Egyesült Államok a kiegyensúlyozott részvételt volt hivatott biztosítani.   

A francia kezdeményezésre rövid határidővel szombatra összehívott találkozónak az volt a meghirdetett célja, hogy egyeztessék a nemzetközi erőfeszítéseket a tartós tűzszünet megteremtése érdekében.   

Amerikai és egyiptomi nyomásra Gázai övezetben szombaton - közép-európai idő szerint reggel 7 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe az izraeli erők és a Hamász között, hogy a segélyszervezetek ellássák az ínséget szenvedő  polgári lakosságot ivóvízzel és élelmiszerrel.

Izrael, a Palesztin Autonómia és a tűzszünet érdekében jószolgálati tevékenységet kifejtő Egyiptom külügyminiszterei nem vettek rész a "nemzetközi találkozó a gázai humanitárius tűzszünet támogatására" elnevezésű tanácskozáson. 

A  Quai d'Orsay szóvivője szerint a tanácskozás célja az egyiptomi közvetítés támogatása és Kairóval egyetértésben hívták össze. Egy amerikai tisztségviselő azzal magyarázta Egyiptom távolmaradását, hogy John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken Kairóban egyeztetett vendéglátóival.

A tűzszünetet kihasználva a Gázai övezetben szombaton több mint száz holttestet emeltek ki a romok alól és ezzel a konfliktus halálos áldozatainak a száma az izraeli offenzíva július 8-i kezdete óta már meghaladja az ezret a helyi mentőszolgálatok összesítés szerint. A sebesültek számát hatezerre teszik.

Izrael részéről a veszteség 37 katona halála, valamint két civil is életét vesztette palesztin rakétatámadásokban. A kórházakban 138 sebesült izraeli katonát ápolnak, közülük kilencnek súlyos az állapota és három civil is kórházi ellátásra szorul.

A Gázai övezetben - helyi idő szerint - 8 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe szombaton

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a "humanitárius
fegyvernyugvás" 20 óráig lesz érvényben. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy ha palesztin részről visszaélnek a tűzszünettel, és azt az izraeli katonák, illetve az izraeli lakosság elleni támadásra használják fel, nem hagyják azt válasz nélkül.

A tűzszünet kezdete előtt, péntek este két izraeli katona vesztette életét a harcokban, és ezzel harminchétre emelkedett a Gázai övezetben elesett izraeli katonák száma.

Palesztin források szerint a gázai hadművelet kezdete óta az övezetben 846 palesztin halt meg.

Korábban írtuk:

A híradás szerint Számi Abu Zuhri, a palesztin radikális szervezet szóvivője péntek éjszaka jelentette be, hogy a Hamász az összes többi gázai fegyveres csoporttal együtt ideiglenesen leteszi a fegyvert szombaton reggel, helyi idő szerint nyolc órakor.

Nem sokkal Zuhri bejelentése előtt vált ismertté, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy országa szombat reggeltől, hét órától tizenkét órára egyoldalúan felfüggeszti gázai hadműveletét. Netanjahu ezt telefonon közölte a Kairóban tartózkodó amerikai külügyminiszterrel, John Kerryvel.

A gázai fegyveres konfliktus megoldását fáradozó közvetítőknek, az ENSZ-nek, az Egyesült Államoknak, az Arab Ligának és Egyiptomnak - amelyek pénteken egész nap intenzív tárgyalásokat folytattak Kairóban - az a céljuk, hogy fegyvernyugvásra bírják Izraelt és a Hamászt. Pénteken késő este vált ismertté az a szándék, hogy először 12 órás humanitárius tűzszünetet hirdetnének, amelyet a fegyvernyugvás lejártával további hét napra, a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünnep idejére meghosszabbítanák. Az ünnep a közel-keleti arab országok többségében jövő hétfőn veszi kezdetét.

A 19 napja tartó gázai harcokban eddig több mint 850-en haltak meg.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy reggel félnapos tűzszünet lép életbe

Az izraeli hadsereg megerősítette szombatra virradóra, hogy helyi idő szerint reggel hét órától tizenkét órás időtartamra felfüggeszti gázai hadműveletét, de arra figyelmeztetett, hogy vissza fog vágni a palesztin "terroristáknak", ha az izraeli katonák és civilek elleni támadásokra használják fel a fegyvernyugvás idejét.

A hadsereg közleményében arra is kitért, hogy a tűzszünet idején folytatni fogja a palesztin fegyveresek által Izrael elleni támadásokra használt alagutak felkutatását és megsemmisítését. Arra kérte a gázai lakosokat, hogy ne térjenek vissza otthonaikba azok, akiket korábban távozásra szólítottak.

Péntek este vált ismertté, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, országa szombat reggeltől tizenkét órára felfüggeszti gázai hadműveletét. Ezt egy amerikai kormányilletékes közölte, aki John Kerry amerikai külügyminiszter kíséretében részt vett a válságnak szentelt kairói tárgyalásokon. Nem sokkal később a Hamász radikális szervezet is bejelentette, hogy Izraelhez hasonlóan tizenkét órás humanitárius tűzszünetet hirdet szombat reggeltől.

A gázai fegyveres konfliktus megoldását fáradozó közvetítőknek, az ENSZ-nek, az Egyesült Államoknak, az Arab Ligának és Egyiptomnak - amelyek pénteken egész nap intenzív tárgyalásokat folytattak Kairóban - az a céljuk, hogy fegyvernyugvásra bírják Izraelt és a Hamászt. Pénteken késő este vált ismertté az a szándék, hogy először 12 órás humanitárius tűzszünetet hirdetnének, amelyet a fegyvernyugvás lejártával további hét napra, a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünnep idejére meghosszabbítanák. Az ünnep a közel-keleti arab országok többségében jövő hétfőn veszi kezdetét.

A 19 napja tartó gázai harcokban eddig több mint 850-en haltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában