Ország-világ

2014.07.25. 19:20

A grizzlymedvék ˝erdei országútját˝ fedezték fel Kanadában

Egy völgyben 65 grizzlyt azonosítottak, amelyek a lazacban gazdag Koeye folyó mentén vándorolnak.

A grizzlymedvék "erdei országútját" fedezték fel kanadai nyomkövetők az ország csendes-óceáni partvidékén.

Egy völgyben 65 grizzlyt azonosítottak, amelyek a lazacban gazdag Koeye folyó mentén vándorolnak, az állatok több száz mérföldet is megtesznek a kitaposott ösvényen - magyarázta William Housty, a "medvekövetők" egyike.

"A medvék minden alkalommal ugyanazokat a lépteket követik, mancsaik nyoma ott van az ösvényen. Mi is követhetjük ezeket a nyomokat, és pontosan ugyanazon az 'országúton' haladhatunk, mint a medvék" - idézi Houstyt a BBC hírportálja.

Friss tapasztalataik szerint a térségben akár hatszor annyi grizzly is élhet, mint eddig gondolták, és a Great Bear Rainforest nevű erdőségben az élőhelyük is sokkalta kiterjedtebb az eddig feltételezettnél.

A nyomkövető csapat most azt tervezi, hogy kiterjesztik vizsgálódásuk helyszínét Brit Columbia tartomány középső partszakaszának más folyóira is, és ezúttal megpróbálnak medvebunda-mintákhoz, ezen keresztül pedig DNS-mintákhoz is jutni. Reményeik szerint eredményeik segíthetik egy régiós szintű vadgazdálkodási terv kidolgozását.

A grizzly a barna medve Észak-Amerikában honos alfaja, mely valaha az Egyesült Államok egész nyugati felében is honos volt, mára azonban Kanada nyugati részére és Alaszkára szorult vissza. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett állat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában